Amber Ağacı (Liquidambar Orien)


Tüm parfümleri içeriklerinde karşımıza çıkan sıcacık amberin kendisine bağlayan, büyüleyici, doğunun o samimi, kendisine has güzel kokusunu duyarsınız. Çoğu parfüm kullanıcısı da bu sıcak dokunuşu oldukça severler ve sürekli övüldüğünü duyabilirsiniz. Amber adı altında pek çok parfüm üretilmektedir. Bende bu yazımda amber ağacı nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Amber Ağacı Nedir




Amber ağacı (liquidambar orien); altingiaceae familyasından olan, Uzakdoğu, Güney Asya, Arabistan, Küba, Meksika ve Peru’da yetiştirilmektedir. Ortalama 8-10 m boyunda, çınara çok benzeyen bir ağaç olan amber ağacı, ülkemizde ise Muğla (Marmaris, Köyceğiz, Fethiye) ve Antakya gibi Akdeniz bölgesi mevsimlerinde yetişmektedir. Günlük veya sığala ağacı adı ile de tanınan Amber ağacı, nisan-mayıs ayları arasında çiçek açar. Çiçek olgunlaşınca dikenli kozalağa dönüşür ve grimsi-yeşil renk alır. Dişi çiçekler ilk oluştukları zaman renkleri yeşil olup daha sonraları kırmızımsı renk alır. Üzerleri hafif tüylü olup, meyve içinde dökülmeden kalırlar ve sertleşip odunsu bir yapı kazanırlar. Sıcak iklimi, rutubetli ve bataklık yerleri seven, bir ağaçtır. Yaprakları saplı ve el biçimindedir.

Hicaz ve Yemen’de tütsülere koku versin diye kullanılmaktadır. Bölge kadınları koku diye sürerler Meyvesi meneviş yemişine benzemektedir. Ağacın dalları beyaz renklidir ve çabuk kırılır. Amber ağacından, sığala yağı ya da Mia adı verilen kıvamlı bir sıvı elde edilir. Sığala yağı akıcılığı az olan gri renkli bir sıvıdır. Gövdesinden çıkarılan balzam kozmetik ve eczacılıkta kullanılmaktadır. Gövdesinden çıkarılan bu balzam kapsül halinde bitkisel besin takviyesi olarak da kullanılıyor.

Amber Ağacının Faydaları


İştah açmaya, hazmı kolaylaştırmaya, mide ve barsak gazlarına, sinir sistemine, ishali kesmeye, uykusuzluğa, adet zorluğuna, romatizmaya, mafsal ağrılarına ve kramplara kullanılır. Yapraklarında şekerler, uçucu yağ, A ve B vitaminleri vardır. Vücuda kuvvet verir. Sinirleri uyarır. Aybaşı tutukluğunu giderir. İştah açar ve Safra ifrazatını artırır. Sperm sayısını artırır. Vücut sıcaklıklarını dengeler. Yumurtayı büyütüp geliştirir sperm hızını artırır. Afrodizyak etkisi bulunmaktadır.

Amber Yağı


Sığala yağı amber ağacının dallarının ve gövdesinin uzunlamasına çizilerek , ağaca zarar vermeden yarılması suretiyle elde edilir. Kabukları çıkarılır, güneşte kurutularak saklanır. Daha sonra bu yaprak ve dallar suda kaynatıldıktan sonra tedavi amaçlı içilebilir. Yapraklarında şekerler, uçucu yağ, A ve B vitaminleri vardır. Vücuda kuvvet verir. Sinirleri uyarır, regl söktürücü olarak kullanılabilir, iştah açıcıdır ve safra ifrazatını artırmaktadır. Sperm sayısını artırır, vücut sıcaklıklarını dengeler, yumurtayı büyütüp geliştirir sperm hızını artırır, afrodizyak etkisi bulunmaktadır.

Kabukları, tohumları ve yemişi kaynatılıp suyu içilir. Dövülerek bala karıştırılmak suretiyle yenir. Kabukları ve çiçekleri , kokusu için tütsü yapılır. Turmus ve sirke ile karıştırılıp siyatik için oyuklara sürülse faydası görülmektedir. Kadınlarda, aybaşı günlerini düzene sokar. Sinir bozukluğu için çok iyi gelir. İçilme miktarı en fazla 6 gramdır. Fazla içilirse kara ciğeri zayıflatır. Az miktarda şeker ile birlikte kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)