Altınbaşak Otu (Solidago Virgaurea)


Altınbaşak otunun dünya üzerinde 60 ile 130 farklı çeşidi bulunmaktadır. Eski insanların inanışlara göre, evinizin yakınında altınbaşak otunun bulunması, orada yaşayan insanların iyi bir servete sahip olacağı anlamına gelmektedir. Altınnbaşak, alerji yaşayan insanlar tarafından hiç sevilmez. Bunun sebebi altınbaşak otu genel olarak dönemsel alerjilerden sorumlu tutulmaktadır. Bende bu yazımda altınbaşak otu nedir, nerede satılır, zararları nelerdir, faydaları nelerdir, böbrek yetmezliğine etkisi nedir, idrar söktürücü olarak kullanılır mı, bitkisel tedavide kullanılır mı, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Altınbaşak Otu Nedir




Altınbaşak otunun vatanı Kanada olup oradan Avrupa’ya getirilmiş ve zamanla yabani şekilde yayılmıştır. Bilimsel adı Helichrysum graviolens olan bitki, Kahverengimsi renkli gövdesi ile dikine yükselir. Çiçekleri demet biçiminde ve oldukça sık olup bir aradadır. Yaprakları oturmuş mızrak şeklinde, ucu sivri, kenarları kertikli ve düzdür. Çiçekleri oldukça küçük çan biçiminde, 3-5 metre uzunluğunda, yukarı doğru dikine durur biçimde, taç yaprakları altın sarısı renkli ve 10-15 adettir.

Altınbaşak Otu Özellikleri


Halk arasında dalak otu ya da mayasıl otu olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle 30-40 cm boylarında olmakla birlikte 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Adını, altın sarısı rengindeki çiçeklerinden almaktadır. Yahudi otu ve Altınasa şeklinde de adlandırılmaktadır. Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Nisan-Mart aylarında saksı, kasa ya da çamlıklarda hazırlanan humuslu toprağa ¼ veya 1/5 oranında da kum katılır ve bu toprağa tohumları ekilebilir ve daha sonrada fideler Mayıs ayında tarla veya bahçelerin güneşli yörelerinde 30-40 cm oranında geldiğinde dikilerek yetiştirilebilir.

Yapısında eterli uçucu yağlar, flavonlar, tanen, saponin, C vitamini, karotin, kumarin ve P vitamini bakımından zengindir. Altınbaş hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda ve ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir

Altınbaşak Otunun Faydaları


Altınbaşak otu idrar artırıcı ve gaz söktürücü özelliğe sahiptir. Antiseptik özelliği bulunmaktadır. Bedendeki fazla sıvıyı atar ve özellikle bayanların aşırı adet kanamalarında fayda vermektedir. İdrar tutamama ve idrar yapamama hastalıklarınada iyi gelmektedir. Böbrek büzülmelerinde ve böbrek iltihaplarına iyi gelmektedir. Uzmanlık alanı böbrek ve bağırsak hastalıklarıdır. Diğer bir faydası ise insanın duygusal yaşamını ( ruhsal sıkıntılar ) düzenlemesidir. Bu durumda altınbaş otu oldukça faydalıdır. Çocuk ishallerinde kullanılabilir. Karaciğer tıkanmalarını açarak karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur.

Birçok araştırmanın ortaya koyduğu; idrar yolları kumları, ödem, yatağı ıslatma ve idrar tutamamaya karşı etkili olduğu tespit edilmiştir Böbrek ve mesane taşlarını düşürücü, iltihapları önleyici, yaraları iyileştirici, idrar söktürücü, ödemi (vücudun su toplaması) önleyici ve kanserli urları iyileştiricidir. Kişinin tüm ruhsal duyumları böbrekler tarafından karşılanır. Bu nedenle, örneğin, bir yakının ölümünde veya herhangi bir felaket karşısında, en fazla zarara yaşayan organ böbrektir. Altınbaşak, kişinin duygusal yaşamını oldukça iyi şekilde düzenleyen bir şifalı bitki olarak kendini kanıtlamıştır.

Altınbaşak Otu Çayı


Altınbaşak otu çayını hazırlamak oldukça iyidir. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak çay, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.

Üçlü Çay Harmanı: altınbaşak otu, Sarı ballıbaba otu ve yoğurt otu eşit oranda karıştırılmaktadır. Bu karışımdan yarım tatlı kasığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanabilir ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülebilir. Gün boyunca 2-4 bardak tüketilir.

Altınbaşak Otunun Yan Etkiler


Tüm şifalı otlarda olduğu Altınbaşak otu da faydalı özelliklerinin yanında aşırı dozda tüketilmemesi gerekmektedir. Kronik sağlık problemi olan ve düzenli ilaç kullanan hastaların, doktorlarına danışmadan kullanmaları çok ciddi problemlere yol açabilir. Doktorlarının izni ve önerdiği dozu aşmamaları gerekmektedir. Böbrek iltihabı yaşayan hastaların kullanması tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni, iltihabı bir anda çözmesinden kaynaklı, vücutta aşırı kaşıntıya yol açabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)