Alıç (Crataegus Monogyna)


Alıç, halk ağzında barut ağacı, ekşi muşmula, yemişen benzeri isimler ile de bilinen yabani bir sonbahar meyvesidir. Yaklaşık on metreye kadar ulaşan dikenli dalları bulunan bir ağaçtır. Pembe ve beyaz çiçekler açmaktadır. Alıç meyveleri esmer kırmızı, kırmızı renklerinden 6-10 mm çapı olan ve 1-3 tohumlu olmaktadır. Olgunlaşan meyvelerin renkleri sarımsı, kırmızı olmaktadır. Meyvelerin renklerine göre değişen hafif ekşi bir lezzeti bulunmaktadır. Alıç antioksidan etkisini barındırdığı flavonoid bileşiklerle göstermektedir. Bende bu yazımda alıç meyvesinin özellikleri nelerdir, alıç faydaları nelerdir, zararları var mıdır, alıç pekmezi faydaları var mıdır, alıç yaprağının özellikleri nelerdir, alıç sirkesi faydalı mıdır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Alıç Nedir




Alıç ağacı ve çiçeği (crataegus monogyna): 6 metre olan fakat nadiren 12 metreye kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkli çiçeklere sahip olan, dikenli bir ağaç olan alıç ağacı daha çok yabani olarak yetişmektedir. Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açabilir, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaç türüdür. 20 kadar alıç türü ülkemizde batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılım göstermiştir. Muşmulaya benzeyen meyveleri kırmızı ve ya koyu sarı renklerde, mayhoş tatta bulunan alıç meyvesi ekşi muşmula olarak da bilinir. İçeriğinde ; tanen, trimethylamin ve bazı vitaminler, flavonlar, sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin gibi maddeler ve C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler barındırmaktadır.

Eski Yunanlı ve Romalılar alıç meyvesini neşe ve mutluluğun sembolü olarak kabul etmiş, gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerinde bu bitkiyi kullanmışlardı. Yine romalılar yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için eve alıç yaprakları koyarlardı.

Alıcın Faydaları


Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir. Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp atışlarını düzenleyerek aritmiye (düzensiz kalp atışı) karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir. Beyne kan akışını arttırır. Uykusuzluğa iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Cinsel gücü arttırır.

Kalp Sağlığına İyi Gelir


Kalp sağlığı noktasında oldukça faydalı-yararlı olan alıç “kalp dostu” olarak bilinmektedir. Kalp hastalıklarına karşı önleyici etkisine sahip alıç kalp krizi, kalp krampları, kalp ağrıları ve kalp yetmezliği problemlerine karşı iyileştirici bir etkiye sahiptir. Kalp yetmezliğinin önüne geçme özelliğine sahip olan alıç bitkisi kan dolaşımını hızlandıran, kan taşınmasına destek olur. Kan dengeleyici özelliği sayesinde kalbin düzenli çalışmasına yarar sağlayarak kalp yetmezliğinin de önüne geçer. Kalp kaslarını güçlendirme etkisiyle alıç kalp hastalıklarının da önüne geçer.

Alıç ile Kanseri Önleme


Alıç meyvesiyle kanser benzeri tehlikeli ve ölümcül hastalıkları da önleyebilirsiniz. Alıç, vücudumuzda bulunan serbest radikallerin yol açtığı tüm kanserlerle savaşan güçlü antioksidanlar barındırırlar. Aynı zamanda kanınızı detoksifiye eder ve vücut sistemindeki tüm toksinleri temizler.

Alıç Nasıl Kullanılır


Alıç yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılır. Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır. Lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Suyu şerbet yapılarak tüketilirse baş ağrısını kesmektedir. Vücutta alışkanlığa yol açmadığı ve birikerek vücuda zararlı olabilecek maddeler barındırmadığından alıç, uzun süreli olarak kullanılabilir. Zaten etkilerini göstermesi için belli bir süre kullanmak gerekir.

Alıç Çayı


Alıç meyvesi daha çok çay olarak kullanılır. Fakat piyasadan tablet ve kapsüllerini de alarak tüketebilirsiniz. Alıç çayı için; ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı alıç bitkisi bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika demlenir ve süzülerek içilebilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak tüketilebilir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)