Ağız Kokusuna Gargara Tarifleri


Ağız kokusunun en yaygın sebebi dişlerin hijyeni kötü olmasıdır. Sık sık fırçalayıp diş ipi kullanmazsanız, ağzınızdaki bakteriler büyümeye devam etmektedir ve plak olarak bilinen ince bir bakteri filmi dişlerinizde birikebilir. Plak günde en az iki kez fırçalanmadığı zaman, kötü bir koku meydana çıkartabilir ve başka bir kokma haline yol açar tabi ki diş çürümesi de oluşabilir. Bende bu yazımda ağız kokusu nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir, neye iyi gelir, kesin çözüm yöntemleri nelerdir, bitkisel tedavisi nedir, evde ağız kokusu nasıl engellenir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ağız Kokusuna Keskin Çözümler





Çürük dişler ve diş eti iltihapları sabahları ağız kokusunun önemli sebeplerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağından daima sabahları ağız kokusuna yol açar.

Bunun ötesinde, vücudumuz açlık ya da beslenme sebebiyle yeterli besinleri alamadığı durumlarda, bu eksikliği kapatmak için daha önce depoladığı yağ ve proteinleri yakmaya başlamaktadır. Bu yakma sürecinde ortaya çıkan çeşitli kimyasallar da, ağız kokusuna neden olur.

Beslenmenin Ağız Kokusuna Etkisi


Temel olarak, yenen bütün yiyecekler ağzınızda parçalanmaya başlamaktadır. Sert kokulu yiyecekler (sarımsak veya soğan gibi) yerseniz, fırçalama ve diş ipi kullanımı - hatta gargara bile - yalnızca geçici olarak kokuyu örtmektedir. Yiyecekler vücudunuzdan sinidirilene kadar koku tamamen kaybolmamaktadır.

Ağız Kokusunu Önlemek


Ağız ve diş sağlığı bakımından da sıkıntılı bir problem olan ağız kokusunun giderilmesi için diş temizliğinizin gözden geçirilmesi ve ağız kokusuna neden olan diş sorunlarını ilerlemeden halletmeniz için de kontroller en doğru adımdır.

Ancak bunun yanında, sigara içtiğiniz sürece taze ve güzel kokan bir nefesinizin olmasını ciddi ve periodik bakım gerektirmektedir.  Sigara aynı zamanda diş eti rahatsızlıklarına neden olur ki, bu rahatsızlıklar da ağız kokmasının başlıca nedenleri arasındadır.

Ayrıca, vücudunuzun susuz kalmasını önlerseniz, ağzınızda var olan bakterileri temizleyecek salgıların bolca üretilmesine de yardımcı olursunuz. Beslenmenize dikkat edin: Taze meyve ve sebze içeren bir beslenme şekli vücudun toksinlerden arınması ve ağız sağlığı da dahil olmak üzere genel vücut sağlığı için önemlidir. Abur cuburun içerdiği tatlandırıcı ve şekerler ağızda bakteri üretimini ve diş çürümelerini hızlandırır.

Ağız Kokusu İçin Lavanta Gargarası



  • 2 damla lavanta yağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet limonun kabuğu
  • 1 litre su
  • Yarım çay bardağı ile adaçayı


1 litre kaynamış suyun içerisine 1 adet limonun suyunu ve bir adet limonun rendelenmiş kabuğunu 2 damla lavanta yağını ve yarım çay bardağı ada çayını koyup demlendiriyoruz. Bu karışımı gün içerisinde istediğimiz kadar gargara yapabiliyoruz. İçilebilir olan bu karışımı içmenizi tavsiye etmiyoruz, bunun yerine ağzınızı çalkalayıp tükürmeniz tavsiye edilmektedir. Ağız kokusuna ne iyi gelir diye düşünenlerin derdine bu bitkisel gargara yardımcı olacaktır.

Ağız Kokusu İçin Biberiye Çayı


Biberiye çiçekleri kaynar suyun içine atılır. İçine 1 adet limon dilimlenerek eklenir. Bu karışım 20 dakika bekletilir. Sürenin sonunda karışım sıkılarak su elde edilir. Elde edilen bu su biraz daha dinlendirildikten sonra  sabahları aç karnına ve yemek sonrası bir fincan içilir. Biberiye Bitkisi hakkında detaylı bilgi için tıklatınız.

Biberiye Yağı


Biberiyenin yaprakları, yapraklarından elde edilen yağı ve çiçekleri ağız kokusu gidermede de kullanılır. Bir litre kadar suya biberiye ve kekik yağı karıştırılıp gargara olarak kullanılabilirken,  cild bakımında cildi temizler ve yumuşatır. Ayrıca sivilcelere de iyi gelir. Burkulan eklemlere ve deri yaralarına sürülürse faydası görülür.

Haricen vücuda ve saç derisine sürülebileceği gibi banyo suyuna katılarak da kullanılabilir. Ayrıca, özellikle boyun kireçlenmesi şikayetlerinde, yemeklik sıvı yağlarla seyreltilerek masaj yağı olarak da kullanılmaktadır. Bütün bu yararlarının yanında hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez.

Ağız Kokusu Gidermede Tarçın Yağı


Tarçın, defnegiller familyasının Güney Asya’da yetişen ve kabukları kullanılan oldukça hoş koku ve tatlar yaratan bir baharattır. İngilizce cinnamon oil olarak adlandırılan tarçın yağı ise, tarçın yapraklarının ve kabuklarından distilasyon yöntemi ile elde edilebilir. Tarçın yağı kabuk ve yaprak yağı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tarçın kabuk yağı oldukça hoş kokulu ve şifalı bir bitki yağıdır. Tarçın yaprak yağı ise mikrop öldürücü özelliği ile bilinen esansiyel bir yağdır.

Tarçın yaklaşık 50 kadar aromatik bileşenler içerir İçeriğinde var olan kumarinler ve vanilya ağızda kalan gıdalarda üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriyostatik özellikleri ile ağız kokusunu önlemektedir. Bir litre suya rendelenmiş bir yemek kaşığı Tarçın kaynatılarak hazırlanan enfüzyon ile Gargara yapılması ağız kokularına neden olan bakteri gelişimini engeller.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)