Nar Çekirdeği Yağı


Nar Amerika ve Orta Doğu'da bolca yetiştirilen, pek çok dini, kültürel, manevi durum için sayısız kavramı, teoriyi ve efsaneyi sembolize etmektedir. Geleneksel olarak bu meyve, bolluk, bereket, hırs, güzellik, sonsuz yaşam, doğurganlık, umut, uygarlık, insaniyet, evlilik, gizem, kutsallık, diriliş ve kraliyetin geri dönülemez bağını sembolize etmektedir. Yunan mitolojisinde, narlar ölüm ve tekrardan doğuş döngüsünü temsil etmektedir. Pek çok ülkede, narlar geleneksel bağlamda aileye hediye olarak verilmektedir. Bende bu yazımda bu popüler olan narın çekirdeğinin yağının faydalarından bahsedeceğim Aynı zamanda nar çekirdeği yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, sağlığa faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Nar Çekirdeği Yağı Nedir




Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasında incelenen ve içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini meydana getiren yüzlerce tanecikten meydana gelen, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetiştirilen, bir meyve türüdür. Türkiye’de pek çok yerde yetişen nar yoğunlukla Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekine alınmıştır. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Side (Antalya) Nar demektir. Aynı zamanda, İspanya’nın güneyinde yer alan tarihi bir şehir olan Granada, adını nar meyvesinden almıştır.

Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur. Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir. nar çekirdeği yağı ise bu taneciklerin soguk pres yöntemiyle ezilerek fermante edilmesiyle elde edilir yada halk arasında; 3 adet narı temizleyin robotta ezin (havanda olabilir). Çekirdekleri kırılması lazım. Ezdiğimiz karışımı 2 kg. cam kavanoza dökün. İçerisine 100% saf (sızma) zeytinyağı dökün 1 kg. 1 hafta 10 gün kadar soğuk olmayan ılık bir yerde bekletin. Gelip gidip tahta kaşıkla karıştırın. 10 gün sonra nar çekirdeği yağı süzülerek elde edilebilir.

Nar Çekirdeği Yağı İçeriği 


Nar yağı, K vitamini açısında zengindir ve porsik asit, flavonoidler, antosiyanidinler ve tanenler gibi koruyucu polifenolik bileşiklerin bolluğuna sahiptir. Polifenoller bitkilerde doğal olarak meydana gelen kimyasal bileşiklerdir. Cilt hücrelerinde DNA hasarına neden olmadan evvel, çevreden serbest radikalleri nötralize etmek gibi koruyucu özellikler sunmaktadır. Nar yağı polifenoller açısından çok zengindir, cildi zararlı UV ışınlarından koruyarak ultraviyole ışığını tarama veya absorbe etme kabiliyetine sahiptir. 

Nar Çekirdeği Yağının Faydaları


Nar çekirdeği yağının, E vitamini ve polifenol içeriğinin zengin oluşundan kaynaklı, doğrudan cilt bakımında kullanımı olağandır. Cildin gereksinimlerini karşılamak ötesinde, cildi yenileyici “rejeneratif” özelliği de bulunur. Bu özelliğinden kaynaklı yaşlanmayı önleyici ve tersine çevirici özelliklerinden kaynaklı oldukça kullanılan Nar Çekirdeği Yağı cildi serbest radikallere karşı koruyarak cilt dokusunun daha pırıltılı ve elastik görünmesini sağlar.

Cildi besler ve sıkılaştırır,yaşlanmayı geciktirir. Kalbi kuvvetlendirerek kalp krizi riskini azaltır. Kolestrol ve hiper tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Menepoz sıkıntılarını da azaltmaktadır. Doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır
Her çeşit kanser riskiniz azaltır. Her türlü cilt problemlerinde kullanılır. Selülit oluşumunu gidermeye yardımcıdır

Farklı bir güzellik iksiri olan nar çekirdeği yağı, bakımsızlık, yaş ve hava etkilerinden dolayı bazı maddeleri kaybetmiş ve yıpranmış ciltler için “acil çözüm“ olarak görülmektedir. Nar çekirdeği yağı, bu ciltlerin onarımı, beslenmesi, nemlendirilmesi ve cildin elastikiyetinin geliştirilmesinde olağanüstü sonuçlar vermektedir.

Doğal Cilt Bakımı


Nar çekirdeği yağı etkili bir nemlendiricidir ve cildi yumuşatır, antienflamatuar, antimikrobiyal, iyileştirici ve besleyici nitelikleri faydalı etkiler ortaya çıkartmaktadır. Nar yağı cildi yeniler ve onarır, epidermisteki kırışıklıkları etkili bir şekilde azaltır ve önlemektedir. Yağ, cildi UV'den koruyan ve serbest radikallere zarar veren doğal koruma yeteneklerine sahiptir.


Nar Çekirdeği Yağı Kullanımı


Harici kullanımda ise parmak uçlarına damlatılan nar çekirdeği yağı deriye yedirilmektedir.Dahili kullanımda günde 7-8 damla (bir çay kaşığı) nar çekirdeği yağı yeterli olmaktadır. Nar çekirdeği yağını bir pamuğa damlatarak cildinize uygulayabilirsiniz. Sonra parmaklarınız aracılığıyla hafif hafif masaj yaparak gözaltı hariç tüm yüze ve boyuna uygulayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)