Mısır Püskülü (Zea Mays)


Mısır püskülü, kalp hastalığını ve yüksek kolesterolü önlemede oldukça etkili olan stigmasterol ve sitosterol barındırmaktadır. Aynı zamanda, vücudunuzdaki glikoz seviyelerini düzenlemenin yanı sıra oral ve cilt koşullarını iyileştirmeye yardımcı olan bitki asitlerine de sahiptir. Mısır püskülü kullanmanın en yaygın yolu mısır püskülü çayıdır. Mısır püskülü çayını kesinlikle evinizde bir rutin haline getirmelisiniz. Ayrıca yazımda mısır püskülü nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nasıl kurutulur, mısır püskülü çayının yararları nelerdir, nasıl içilir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Mısır Püskülü Nedir




Mısır Püskülü (Zea mays): aşağı yukarı 2 metre boylarında, kökü kalın ve saçaklı, yaprakları şerit gibi uzun, sert ve sivri olan bir bitki olan mısırın meyvelerinin ucunda bulunan saçaklardır. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklemeye yol açan mısır püskülleri, mısırın en şifalı yeridir. Bol miktarda kalsiyum, potasyum, karbonhidrat, ve sodyum içerir.Mısır püskülü bol miktarda potasyum, sodyum ve kalsiyum içerir.

Mısır püskülünde aynı zamanda, yağ, reçine, şekerler ve allantoin bulunmaktadır. Kırmızımsı esmer renkli, hafif kokulu ve tatsız olan mısır püsküllerinin idrar söktürücü, taş düşürücü, sakinleştirici, mesane taşları söktürücü, yağları eritici ve zayıflatıcı etkisi vardır. Şişmanlığa ve onun oluşmasında etken olan birçok hastalık için birebirdir:

Mısır Püskülünün Faydaları


Mısır püskülü besleyicilik bakımından bir çok bitkisel çaydan daha üstün meziyetlere sahiptir. Püskülün içeriğinde yoğun miktarlarda potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi vücudun ihtiyacı olan mineraller ve elementler bulunmaktadır.

Bunun yanında mısır püskülü içerisinde uçucu yağlar, reçine, bitkisel şekerler ve allantoin isimli bir madde bulunmaktadır. Bu madde vücuttan ödem atıcı ve idrar sökücü bir bileşiktir. Ayrıca allontoin enzimi bakteri öldürücü etkisiyle sivilcelere iyi gelmekte, cilt bakım kremleri ve güneş kremlerinde cildi koruyucu etkisi nedeniyle yoğun olarak bulunmaktadır.

Çocuklarda ve yaşlılarda görülen altını kaçırmaların tedavisinde faydalıdır. Böbrek iltihabı, romatizma ve gut hastalıklarına karşı etkilidir. Ödemleri giderir. İdrar yollarındaki ve mesanedeki taşları düşürür. Sinirleri yatıştırır. Vücuttan ödem ve idrar sökücü bir bitkisel çaydır.

Aynı zamanda mısır püskülünde var olan kalsiyum, metabolizmayı hızlandıran fayda sağlayarak kilo verme sürecini aktive etmektedir. Vücutta yağ yakımı için gerekli bir çay olan mısır püskülü çayı, romatizmal hastalıklarda, eklem iltihaplarında doğum sonrası kadınlarda kilo sorununa neden olan ödem birikmelerinde ve böbrek, mesane taşlarını düşürmede kullanılmaktadır. Böbreklerde görülen iltihabi enfeksiyonlar için de mısır püskülü çayı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Mısır Püskülü Çayı


Mısır Püskülü Çayının Yapılışı ve Kullanılışı: 1 tatlı kaşığı kadar kıyılmış mısır püskülünün 1 su bardağı kaynamış suda 4-5 dakika demlendikten sonra süzülmesi ile hazırlanan mısır püskülü çayı dahili ve genellikle yemeklerden evvel günde 2-3 kez tüketerek kullanılabilmektedir. Mısır püskülü çayı, zayıflamaya yardımcı bir diğer bitki olan kiraz sapı ile birlikte de kullanılmaktadır.

Doğal Kan Şekeri Düzenleyici


Mısır püskülü çayının tüketimi, son zamanlarda yapılan çalışmaların bulgularına göre, kan şekeri sorunları olanlara yardımcı olmaktadır. Yayınlanan bir araştırmada, mısır püskülü özünün diyabet üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Çalışmaya göre; diyabetten etkilenen laboratuar fareleri üzerinde gerçekleştirildi ve çalışma yazarları mısır püskülü polisakkaritlerinin uygulanmasının kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğunu belirtilmektedir. Yüksek kan şekeri, felç, böbrek problemleri ve diyabet gibi birçok rahatsızlığa neden olur. 2009 yılında Beslenme ve Metabolizma dergisinde yayımlanan bir başka çalışma, mısır püskülü çayının insan vücudunda insülin oluşumuna yardımcı olduğunu göstermiştir.

Mısır Püskülü Yağı


Tıbben tedavi edici özelliği kanıtlanmış olan tennürü ise, homeopati'de şöyle kullanılmaktadır. Mısır püskülünden 100-150 gr bir şişeye konur ve üzerine 300-500 ml p'lik alkol (etanol) ilave edilir ve güneş ışınlarından uzakta 4-6 hafta bekletildikten sonra süzülür. Homeopati'de bu tentüre Zea Maydis denir. Bu tentür zehirli mısır mantarı tentür ile karıştırmamak gerekir. Mısır püskülü tentüründen günde 3-4d efa 10-15 damla 6-8 hafta süreyle alınır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Dulavrat Otu (Lappa officinalis)

Taflan (Prunus Laurocerasus)