Macadamia Yağı (Macadamia Nuts Oil)


Zengin lezzeti ve besin değeri yüksek olmasından kaynaklı en popüler fındık çeşitlerinden biri olan macadamia fındıklarına aşina olabiliriz. Bununla beraber, daha da önemlisi, bir dizi kullanım için bu fındıklardan elde edilebilen macadamia fındık yağıdır. Macadamia fındık yağı hafif kehribar rengi berraktır ve macadamia fındıklarının lezzetleri ciddi derecede kuvvetli olduğundan kaynaklı biraz cevizli bir aroma muhafaza eder. Macadamia yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, saça faydaları nelerdir, neye iyi gelir, saça faydaları nelerdir, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Macadamia Yağı Nedir




Macadamia yağı, macadamia fındığından elde edilmektedir. Macadamia fındıkgiller familyasından bir meyvedir, ilk olarak Avustralya ve doğu sahilinden gelen bir üremeye sahiptir. Macadamia ağaçlarının binden fazla çeşidi bulunmaktadır. Ağaçları yaprak dökmez, tüm yıl boyunca yeşil olarak kalmaktadır.

Macadamia ağaçları düzenli yağış alan ve her zaman sıcak olan iklim koşullarında 25 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır ve boy ortalaması 2-12 metredir. Yaprakları elips biçiminde 2-13 cm genişliğinde ve 6-30 cm uzunluğundadır. Macadamia çiçekleri 10-15 mm uzunluğundadır.

Macademia Fındığı


Tam bir kalori deposu olan macadamia fındığının bir tanesinde %65-70 arasında bir yağ oranı vardır. 100 gramında kalori değeri 700 kcal ile eşdeğerdir. (700 bin kaloridir) Macadamia fındığı, hiçbir meyvede bulunmayan palmitoleik asit içerir.İnsan vücudu tarafından üretilen bu asit yaşlandıkça daha az üretilir. Macadamia yağı: Macadamia yağı yaklaşık olarak; %60 Oleik asit, %19 Palmitoleik asit, %1-3 Linoleik asit, Omega-6, Omega-3 içermektedir. Özellikle Omega-7 yalnızca macadamia fındığında bulunmaktadır.

Macademia yağı dünyanın bir çok farklı yerinde yetiştirilmesine rağmen içerdiği yağ asitleri profili büyük ölçüde çevresel faktörlerden etkilenmez. Yağın kimyasal özellikleri tipik bitkisel trigliserid özelliğindedir, istikrarlı olarak çoklu doymamış yağ zinciri içerir. Macadamia yağı nemlendirici özelliği yüksek bir yağ olduğundan kozmetikte yaygın olarak kullanılır ve diğer fındık ve ceviz türevlerinde olduğu gibi kolesterolün kontrolünde çok önemli yere sahiptir. Macadamia yağı insan vücudunda bulunan yağın yapısına en yakın yapıda olduğu için saç ve cilt tarafından hızlı emilir, etkin ve kalıcı nemlendirme, yeni, sağlıklı doku üretimine destek sağlar.

Macadamia Yağının Faydaları


Cilde yoğun nem verir. Macadamia fındık yağı, cildimizin sebumunda önemli bir görevi olan palmitoleic asit barındırır. Yaşlandıkça cildimiz bu asidi az üretmeye başlar. Macadamia fındığı haricinde hiçbir bitki bu asidi içermemektedir.

Macadamia yağı, yara izleri, güneş yanıklarının tedavisinde, küçük yaralanmalarda, cilt tahrişi durumlarında ve cilt lekelerinde yüksek nemlendirici ve emilim özelliğinden kaynaklı gözle görülür ciddi iyileşmeler yaşanmaktadır.

Kuru, ısıl işlem görmüş, boya ve açıcı gibi işlemlere tabi tutulmuş saçların yoğun beslenmesi, yumuşatılmasında, dolaşan saçlarda, elektriklenen saçlarda pürüzsüz, parlak ve yumuşaklık sağlar. Macadamia yağı saçların rengini, parlaklık ve derinliğini arttırır, uv ışınlarından ve günümüzün olumsuz hayat şartları gibi faktörlerden korur.

Sizlere bu yazımda bir blogdan macadamia yağının faydalarından bahseden derleme aktaracağım. Bu blog yazısı oldukça faydalı ve kapsayıcı bilgiler aktarmaktadır. Buyrun:

Cilt Bakımında Macadamia Yağının Faydaları
Cilde yoğun nem verir. Macadamia fındık yağı, cildimizin sebumunda önemli bir görevi olan palmitoleic asit içerir. Yaşlandıkça cildimiz bu asidi az üretmeye başlar. Macadamia fındığı haricinde hiçbir bitki bu asidi içermemektedir.
Macadamia yağı, yara izleri, güneş yanıklarının tedavisinde, küçük yaralarda, cilt tahrişlerinde ve cilt lekelerinde yüksek nemlendirici ve emilim özelliğinden dolayı gözle görülür ciddi iyileşmeler sağlamaktadır.
Macadamia Yağının Saça Faydaları

Macadamia fındık yağının besleyici ve nemlendirici özellikleri onu muhteşem saç ve parlak dudakları korumak için mükemmel güzellik ürünü yapar. % 100 doğaldır ve ister topikal olarak uygulanmış olsun, isterse içten iyileşirse, en iyi beslenme saç köklerini sunar ve araştırmalar saç dökülmesini, kepek ve mat saç renginin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. E Vitamini ve demir, dudak dokularında dolaşımı hızlandırmaya yardımcı olur, bu da onu dolgun, hidratlı ve süper sağlıklı hissettirir.
Kuru, ısıl işlem görmüş, boya ve açıcı gibi işlemlere tabi tutulmuş saçların yoğun beslenmesi, yumuşatılmasında, dolaşan saçlarda, elektriklenen saçlarda pürüzsüz, parlak ve yumuşaklık sağlar. Macadamia yağı saçların rengini, parlaklık ve derinliğini arttırır, uv ışınlarından ve günümüzün olumsuz hayat şartları gibi faktörlerden korur.
Kaynak:  https://macadamiayagi.wordpress.com/2016/02/08/macadamia-yagi-faydalari/


Macadamia Yağı Kullanımı


Macademia yağı, Saça düzenli uygulandığında kurutma süresini %40-50 azaltmaktadır Az miktarda nemli saçlı deri ve saç boylarına uygulanıp tahta bir tarak yardımı ile hem saçlı deriye hemde saç boylarına tarama yoluyla masaj yapılır. Tüm yüze 4-5 damla macadamia yağı ile masaj gerçekleştirerek gece boyunca ciltte kalması sağlanır ve sabah sadece su kullanılarak yıkanması gerekmektedir. Boyun, eller, diz, dirsek, boyun, bacaklar, karın gibi bölgelere masaj yapılarak uygulanmaktadır. Yapısından dolayı insan vücudundaki yağın yapısına en yakın yağ olduğundan ve içeriğinde bulunan yağ asitleri ve Omega-3-6-7 barındırmasından dolayı etkin nemlendirme hızlı emilim sayesinde çatlakları engelleyecektir.

Kaynaklar: https://macadamiayagi.wordpress.com/2016/02/08/macadamia-yagi-faydalari/
https://www.healthline.com/health/macadamia-oil-for-hair
https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/macadamia-nut-oil.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)