Kuzukulağı (Rumex Acetosa)


Çok farklı kuzukulağı türleri bulunmaktadır. Sağlığı ve beslenmeyi arttırmak noktasında diyetinize kuzukulağı eklemek şuan için oldukça popülerdir. Kuzukulağı ( Rumex acetosa) , Polygonaceae veya Buwheat ailesinin bir parçası olan ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tüm dünyada yetişen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklı yeşil yapıdadır ve genellikle salatalara eklenir. Bazen "ıspanak iskelesi", "bahçe kuzukulağı" veya "ortak kuzukulağı" olarak da adlandırılır. Bende bu yazımda kuzukulağı nedir, kuzukulağı kavurması nasıl yapılır, zayıflatır mı, besin değeri nedir, faydaları nelerdir, neye yarar, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kuzukulağı Otu




Kuzu Kulağı (Rumex acetosa); geniş ve kabarık yapraklı, ortalama 50 cm boylarında otsu bir bitkidir. Haziran eylül ayları arasında küçük çiçekler açan, tüysüz yaprakları olan, dağ, orman, tarla ve çayırlarda sık sık karşılaşılan otsu bir bitkidir. Kuzu kulağı genellikle nemli alanlarda ve kumlu topraklarda yetiştirilir. Bol miktarda C vitamini ile tanen, reçine, şekerler ve nişasta içerir. Kuzu Kulağı bizim coğrafyamızın hemen her yerinde yetişmekte Tokat ve çevresinde yetiştirilir. Nemli havalar, killi ve kumlu olan toprağı severler. Tarla, çayır, meralar ile ağaç gölgeleri yetiştiği yerlerdir. Ekşi ve mayhoş tadıyla Kuzu Kulağı bahar mevsiminde yetişmektedir. Çiçeğe geçmeden toplanması gerekmektedir.

Kuzukulağı Besin Değeri


Tabaklarınıza eşsiz bir lezzet katmanın yanı sıra, kuzukulağı da önemli miktarda lif , çok az kalori, neredeyse hiç yağ ve az miktarda protein barındırmaktadır. Vitaminler açısından, C vitamini oranında zengindir ve ayrıca A vitamini , B6 vitamini , demir , magnezyum , potasyum ve kalsiyum barındırmaktadır. Yararlı organik bileşikler açısından , polifenolik asitler, flavonoidler ve antosiyaninler içerir.

Kuzukulağı Otunun Faydaları


İdrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir. Ateşi düşürür. Kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizler. Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. C vitamini açısında zengin bir besin olan kuzukulağı, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan Skorbüt hastalığına karşı da faydalıdır. Kansızlığa iyi gelir. Böbrekleri çalıştırıcı, bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı giderici etkileri olan kuzu kulağı, ateşi düşürür ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. İskorbit hastalığına faydalı olan kuzu kulağı, safra kesesi için de büyük fayda sağlamaktadır.

Sarılık hastalığına karşı da fayda sağlayan kuzu kulağı, anne sütünü çoğaltmak ve vücudu kuvvetlendirmek için de kullanılır. Ayrıca regl dönemi kanamalarının düzene sokulmasına yardım eder ve cinsel gücü arttırır. Nezle, grip, soğuk algınlığı rahatsızlıkları için de kullanılan kuzu kulağı, sindirim sisteminin düzenlenmesine de büyük fayda sağlar. Kuzukulağı çayı sayesinde ateş düşürülmesi ve safra söktürülmesi mümkündür.

Kuzukulağı Tennürü


Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizleyici özelliği de bulunan kuzukulağı, cilt hastalıklarına da iyi gelir. Ciltte bulunan lekeler, çıbanlar, sedef hastalığı, egzama gibi deri hastalıklarına karşı kuzu kulağından faydalanmak için hasta bölgeye kuzu kulağı lapası sürülür. Romatizma, böbrek hastalığı ve gut hastalığı olan kişilerin yemesi tavsiye edilmez.

Kuzukulağı Çayı


Yaprakları salata gibi yenebilir. Haşlanan bitkinin suyu içilebileceği gibi gargara olarak diş ağrısını kesmek için kullanılabilir. Haricen ise sivilce ve egzamaya karşı lapa olarak sorunlu bölgeye sürülür. Böbrek rahatsızlığı olanların ve romatizmalıların yememesi tavsiye edilir.1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)