Küçük Hindistan Cevizi (Myristica)


Küçük Hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacına benzeri bir ağaçtır. Küçük Hindistan Cevizinin anavatanı Banda Adalarıdır ve bu ağaç bir tropik ağaç cinsidir. Hindistan ceviziyle herhangi bir ilgisi alakası yoktur. Küçük Hindistan cevizi adı verilen Muskat zeytin büyüklüğünde, üzerinde çizgiler olan bir cevizdir. Hindistan cevizi meyvesinden, isim benzerliği dışında, tamamen farklıdır. Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişmektedir. Bitkinin tohumları baharat maksatlı kullanılmaktadır. 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapı olan, oval, cevize benzer tohumları bulunmaktadır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşımaktadır. Bende bu yazımda küçük hindistan cevizi nedir, neye yarar, faydaları nelerdir, tadı nasıldır, muskat nedir, nasıl rendelenir, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Küçük Hindistan Cevizinin Faydaları




Küçük Hindistan cevizi (Muskat), iştah açıcıdır ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Ağız kokusuna iyi gelir. İdrar ve gaz söktürücü bir yapıya sahiptir. Mide ağrılarını gidermede yardımcıdır. Aynı zamanda mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Bulantı ve kusmayı önlemektedir. Kokusu sinirleri sakinleştirmeye yardımcı olur. Vücudu kuvvetlendirir. Tohumları ve etli olan aril denilen kısmı kullanılır. Tohumları miristisin, uçucu yağ, nişasta ihtiva eder. Aromatik kokusundan dolayı bazı ilaçların bileşimine girer. Sindirim kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır. Bu sebeple bilhassa küçük çocuklara verilir. Etli kısmı da aromatik kokuludur. baharat olarak kullanılır. Yüksek dozları zehirlenmelere yol açabilir.

Küçük Hindistan cevizi, çoğunlukla tat ve koku vermek için çeşitli yemek, tatlı ve pudinglere katılarak kullanılmaktadır. Az miktarda kullanıldığında uyku verici özelliği ile uyku bozukluklarında faydalı olmakla beraber yüksek dozlarda kullanmak hayal görmeye ve kalp atışlarının hızlanmasına yol açabileceği için fazla alınması tavsiye edilmez. Küçük Hindistan Cevizi, çoğunlukla tat ve koku vermek maksatlı çeşitli yemek, tatlı ve pudinglere katılarak kullanılmaktadır.

Cilt Sağlığına İyi Gelir


 Antioksidan barındırdığından kaynaklı cildi korumak maksatlı önemli olan serbest radikallerle mücadele etmektedir. Sivilcelerden kaynaklı ciltte meydana gelen iltihabı ve tahrişi azaltmaktadır. Uçucu yağlara sahip olan muskat; topik biçimde kullanıldığı zamanda siyah nokta ve sivilce izlerini azaltmada etkili olmaktadır. Cildin sağlığını başarılı bir biçimde koruyan muskat genel olarak seyreltilip krem ile karıştırılıyor.

Küçük Hindistan Cevizi Kullanımı


Az miktarda kullanıldığında uyku verici özelliği ile uyku bozukluklarında faydalı olmakla birlikte yüksek dozlarda kullanmak hayal görmeye ve kalp atışlarının hızlanmasına sebep olabileceği için fazla alınması tavsiye edilmez. çünkü yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir. Bunlar ilk altı saat içinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilmektedir.

Kabuğun içindeki etli kısmı ve tohumları kullanılır. Şekerle birlikte yenirse hem vücuda fazla ağırlık vermez hem de cinsel gücü arttırır. Suyunu içebileceğiniz gibi; Uzak doğu yemeklerinin pişirilmesinde kullanabilirsiniz. Etli kısmını ise ham olarak yiyebilir, ya da öğüttükten sonra sıkıp sütünü çıkartabileceksiniz. Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir. Sütle birlikte tüketilirse bayıltıcı etkiye sahip olabilmektedir.

Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye yol açabilir. Bundan kaynaklı yüksek dozlarda alınmamalıdır. 2-3 Damla bir fincan suya damlatarak kullanılır. Uygulanacak yere defne sabunu ile temizlenir. Bol miktarda yedirilerek tatbik edilir. Ayakta oluşan mantar hastalıklarında da sürülerek kaşıntı önlenir. Masaj yapılarak cilt altında toplanan yağ ve toksit maddelerin terleme yoluyla beraber dışarı atılmasını sağlar.

Muskatın Zararları


Muskatın yemeklere nasıl bir lezzet kattığından ve daha da önemlisi faydalarına değindik fakat zararlarına da değinmek gerekmektedir. Muskat bunca faydasının ötesinde ölçülü ve dikkatli bir biçimde kullanılmadığı zaman ciddi zararlara yol açabilmektedir. Özellikle sütle tüketildiği zaman sanrılar, halüsinasyonlar görülmesine yol açmaktadır. Bundan kaynaklı sütle beraber asla tüketilmemesi, içinde süt de olan, çorba dahil diğer tüm sıvılarda ölçülü bir şekilde, çok az miktarlarda kullanılması gerektiği söylenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)