Kırmızı Biber (Capsicum)
Kırmızı biber, patlıcan ailesine mensuptur ve esas vatanı Güney ve Orta Amerika'dır. Orta Amerika'da kırmızı bibere, yıllık biber adı verilmektedir; bunun sebebiyse, bitkisinin bir yılda yetişmesinden kaynaklıdır. Sıcak ve kuru iklimlerde yetiştirilen ve çokça güneş ışını isteyen kırmızı biber tam bir D vitamini kaynağıdır. Bende bu yazımda kırmızı biber nedir, közlenmiş kırmızı biberin faydaları, kırmızı sivri biberin faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl tüketilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kırmızı Biber

Kırmızı biberin boyu 50-60 santimetre, gövdesi yeşil ve çok dallıdır. Yuvarlak ve elips şeklindeki yapraklarının uçları sivri, kenarları düz yapılıdır ve belirgin damarları bulunmaktadır. Çoğunlukla beyaz renkli olan çiçeklerinin 5 adet yaprağı olur. Bunlar taç ve çanak biçimlidirler. Meyveleri çeşidine göre farklılık gösterir. Ama çoğunlukla etli meyvelerdir ve içerisinde fazlaca tohum olur. Tohumları yuvarlak, yanlardan basık ve açık renktedir. İçerisinde barındırdığı kapsaisin maddesi nedeniyle tadı acı, karotinoid nedeniyle de rengi kırmızıdır. Sabit ve uçucu yağ barındırır. Meyvelerinin kurutulmasıyla baharat elde edilir. Un gibi öğütüldüğünde "toz biber", iri parçalar şeklinde öğütüldüğünde "kırmızıbiber" ya da "pul biber" denmektedir.
Kırmızı Biberin Faydaları
Kırmızı biber mide içindeki enzimleri sayesinde hazmı kolaylaştırır. Barındırdığı acımsı tat ile mide içinde ki tembelliği önlemektedir ve iyi bir iştah açıcıdır. Çocuklarda iştahsızlığı önlemek için kullanılmalıdır. Mide enfeksiyonlarında kırmızıbiber kusmayı önler.
İshal ve müzmin ishal için çok faydalı bit bitkidir ve bol tüketilmelidir. Bağırsak ve mide içerisinde oluşan gazların oluşumunu önler. İyi bir idrar söktürücüdür. Ter bezelerinin doğru çalışmasını sağlayarak ter attıran bir besindir. Cinsel istek ve arzuyu dengeler ve akabinde artırır. Gribe çok faydalıdır. Kırmızıbiberden yapılan merhemler romatizmayı önlemektedir.
Beta karoten ve C vitamini açısından zengin bir besin olan Kırmızıbiber bağışık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara, özellikle de kolera gibi bulaşıcı hastalıklara, karşı direncini arttırır. Sindirimi kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkisi vardır. İshali kesmesinin yanında, iyi bir idrar ve gaz söktürücüdür.
Kansere karşı etkili bir koruyucudur. Ferahlatıcı ve solunum yollarını açıcı özelliği ile soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarına ve öksürüğe iyi gelir. Romatizma, diş ve boğaz ağrılarını hafifletir. Sinirleri yatıştırır. Cinsel gücü arttırır. Çok güçlü antioksidan içermesinden dolayı , açık hava aldığınız zehirli gazlar ve buna bağlı olarak oluşan hastalıklara karşı direnç göstererek korumaktadır.
Eklem Ağrılarına İyi Gelir
Kapsaisinin biberlerden gelen güçlü ağrı giderici özelliklerinden kaynaklı, ağrı mesajlarını beyne ileten kimyasal P'yi azaltmak için cilde uygulanabilmektedir.
Sonuç olarak, ağrıyı beyne ileten hücreler vücudun rezervlerini tüketerek kendilerini tüketir. Bu olduğunda, kapsaisin bir ağrı kesici olarak işlev görmektedir. Zona, HIV nöropati ve diğer ağrı türleri için etkili bir şekilde kullanılmaktadır.
Kalp Sağlığına İyi Gelir
Kırmızı biber aynı zamanda dolaşım sistemine yardımcı olmaktadır ve kan serum kolesterolünü düşürerek kalp hastalıklarının önüne geçer ve lipit birikimini azaltmaktadır. Bundan kaynaklı aşırı kan pıhtılaşmasını tersine çevirebilmektedir. Aynı zamanda kan akışını kolaylaştırmak için kan damarlarını genişletmektedir.
Kırmızı Biber Nasıl Kullanılır
Kırmızı biber taze olarak yemeklere katılabileceği gibi kırmızı pul biber baharat olarak da tüketilebilmektedir. Aynı zamanda, kırmızı biber salçası da yapılabilmektedir. Kırmızı biber salçası, damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olmasının yanı sıra kalp krizi riskini de azaltmakta faydalıdır.
Son olarak kırmızı biberi egzaması ve yüksek tansiyon problemi yaşayanlar tüketmemelidir. Kırmızı biber özellikle et yemeklerinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda salata ve soslarda da tercih edilebilmektedir. Sağlık açısında ağrılara ve iltihaplara iyi geldiği bilinir. Sindirimi kolaylaştırır, kolesterolü düşürür. C vitamini deposu olduğu için iştah açıcı, direnç sağlayıcı ve mikrop öldürücüdür.
Yorumlar
Yorum Gönder