Kınakına Otu (Cinchona Officinalis)


Kınakına otu kökboyasıgiller familyasında incelenen, 5-20 m kadar uzayan bir bitkidir. Yaprakları eliptik ya da yumurta biçiminde kenarları bütün şekildedir. Yaprakların üstü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzeyi tüylü ve eski yaprakları esmer veya kırmızı bir renk almaktadır. Çiçekleri dalların uç kısmında topluca bir arada bulunmaktadır.Anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayi bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilmektedir. Bende bu yazımda kınakına otu nedir, nasıl kullanılır, kilo aldırır mı, kınakına macunu nasıl yapılır, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kınakına Otu Nedir





Kınakına (Cinchona officinalis), Amazon Yağmur Ormanlarının doğal bir ağacıdır. Kinin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Bu madde sıtmanın tedavisi ve sıtmadan korunmada özellikle kullanılan bir ateş düşürücü niteliktedir. Bu ağaçtan ayrıca cinchonine, cinchonidine ve quinidine elde edilmektedir.Kontestozu, Quinaquina, Cinchona, Quinquina isimlerlede bilinir. Kökboyasıgiller familyasında, 5-20 m boylanabilen bir bitkidir.Yaprakları eliptik veya yumurta şeklinde kenarları bütündür.

Yaprakların üstü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzeyi tüylü ve eski yaprakları esmer ya da kırmızı bir renk almaktadır. Çiçekleri dalların uç kısmında topluca bir arada bulunmaktadır. Anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayi bitkisi biçiminde Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilir. Kabuğundan “Kinin / Quinine, Chininum” çıkarılır. Kına kınanın terkibinde kinin, kinidin, kinşonin, kinşonidin, sinşol, kupreol gibi maddeler bulunmaktadır. Gövde ve kök kabukları (Cortex Chinae) kullanılmaktadır. Tadı acı hallidir.

Kınakına Bitkisinin Faydaları


Kınakına kabuğu damarları genişleterek tansiyonu düşürür ve kalpteki elektriksel iletimi baskılayarak bazı ritim bozukluklarını (Aritmi) düzeltebilmektedir. Özellikle gebelerde rahim kaslarını kasarak doğum ağrılarını başlatmaya yardımcıdır. Gebeliğin erken dönemlerinde düşük yaptırma etkisi çok zayıf olup, ayrıca bebekte anormalliklere neden olabileceğinden bu şekilde kullanım hatalıdır.

Kinin acı lezzetli olduğundan iştah açıcı, gribal hastalıklarda kuvvet verici olarak kullanılabilir. Kınakına özellikle sıtma mikrobuna karşı etkilidir ve sıtmayı tedavi eder. Ateşi düşürür ve ağrıları hafifletir. Vücuda kuvvet verir ve iyileşmeyi hızlandırır. Gribal hastalıklara karşı koruyucu etkidedir. Damarları genişletir ve tansiyonu düşürür. Acı lezzeti ile iştah açıcıdır. Kabızlığı gidermektedir.

Kinin sıtma ilaçlarının en eskisidir. Sıtmaya sebep olan plasmodium parazitini öldürür. Kinin santral sinir sistemine etki yaparak hafif derecede ağrı kesici ve ateş düşürücü rol oynamaktadır. Hafif kas ve eklem ağrılarını giderebilir.

Kınakınanın Sağlığa Faydası


Kınakınanın sağlığa olan faydaları şu şekildedir:


  • Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır
  • İştaha açıcı ve kuvvet verici etkiye sahiptir.
  • Sıtma ve tifo problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır
  • Kabızlığa iyi gelir
  • Kansızlığı önler ve kan yapıcı özellikleri bulunmaktadır
  • Cilt kaşıntısına iyi gelmektedir
  • Ağır ve mikroplu sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olur


Kına Kına Çayı


Kınakınanın kabukları kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılabilir. Hamilelikte doğum sancılarını tetikleyebildiği ve bebeklerde anormalliklere yol açabildiği için gebelerin kullanması tavsiye edilmemektedir.

Kınakına kabuğu ince kıyılarak 1 gr demliğe eklenir ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilebilir ve 15-20 dk demlenmesi beklendikten sonra süzülerek tüketilir. Günde toplam olarak en fazla 3 gr Kınakına kabuğu veya tozundan çay yapılabilir. Yani 3 defa 1 gr alabilir, zira fazlası zararlı olabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)