Kiraz Sapı


Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri kiraz, sindirimden kas eklem ağrılarına pek çok hastalığa iyi gelirken, kirazın sapı da kilo vermek isteyenlere önerilmektedir. Ödem atmanın yanında idrar sökücü etkisi de olan kiraz sapı çoğunlukla çay şeklinde tüketilmektedir. Bende bu yazımda kiraz sapı nedir,  faydaları nelerdir, kimler kullanamaz, yan etkileri var mıdır, hangi sağlık sorunları için kullanılabilir, neye iyi gelir, kilo verdirtir mi gibi sorular cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kiraz Sapının Özellikleri




Kiraz sapı, gülgiller familyasında incelenmektedir. Kirazında anayurdu, Kuzey Anadolu bölgesidir. Öyle ki, Giresun ilimizin adı, yörede yetiştiriciliği yapılan ve o dönemde adına ceresia adı verilen yabani kiraz ağacından gelir. Kiraz, Antik dönemlerde Avrupa'ya götürülmüş ve oradan dünyaya yayılmıştır. Yabani kiraz ağacı (C. microcarpa), günümüz dünyasında da Doğu Karadeniz Bölgesi ormanlarında dikenli ve dikensiz türleriyle çok bulunmaktadır. Kiraz ağacı 10-15 m. kadar uzayabilmektedir, Avrupa ormanlarında 25-30 m'ye yükselen örnekleri görülmektedir. Dikine büyüyen ve piramit biçimini alan yabani kiraz ağacının çiçekleri beyazdır. İlkbahar mevsiminde çiçeğinden önce yaprakları açmaktadır.

Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve şekeri yönünden zengin olan kiraz sevilerek yenen bir meyvedir. Ayrıca pastacılık, şekerlemecilik ve içki yapımında kullanıldığı gibi reçeli de yapılır. Olgun kiraz ağacının kerestesi marangozlukta kullanılır. Kiraz ağacının tıbbi bakımdan en etkili ve önemli bölümü meyve saplarıdır. Kirazın ve hatta vişnenin (Cerasus vulgaris) meyveleri yenilirken sapları atılmayıp gölge ve havadar bir yerde kurutulursa aşağıdaki tıbbi etkileri taşıyan doğal bir ilaç elde edilir. Kiraz ya da vişnenin meyve sapları idrar söktürücüdür. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler. İçerdiği bazı mineraller nedeniyle bedenin su dengesini düzenler. Kabızlığı giderir. Bedeni güçlendirici toniktir.

Kiraz Sapının Faydaları


Meme kanserinden kaynaklı memeleri alınan kadınların kollarında yaşanabilecek ağrılar için her gün 5 dakika kaynayan kiraz sapı suyunu tüketin. Kan dolaşımını mükemmel derecede düzene sokmaktadır Regl öncesi kadınlarda olan şişkinlik ve ödemler için; adetten 1 hafta önce ilk gün günde iki defa, diğer günler günde 1 defa tüketilir.

Kiraz ağacının meyvesi, bulunduğu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayı arasında olgunlaştığında, siyaha yakın kırmızı ya da sarı renkte olur. 1-3 cm. çapında yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromalı ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap bağlar.

Kiraz Sapı Çayı


25-30 adet kiraz sapını 2,5 bardak kaynatılmış klorsuz suya atın ve  3 dakika kaynatıp sonrasında 1 yemek kaşığı kurutulmuş dişi ısırgan kurusunu ilave ederek 3 dakika daha kaynatın.Toplam 6 dakika olacak. Ocaktan indirip ılımasını bekleyebilirsiniz. Bu suyun yarısın kahvaltıdan 10 dakika evvel, diğer yarısını da öğle yemeginden önce için.Bu kürü 21 gün uygulayın.Bu kürü uyguladıktan sonra yataktan daha rahat kalktığınızı,ödemlerin geçtiğini hareketlerininiz daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.

Kiraz Ağacı Kabuğu


Kiraz ağacının kabuğu, yaprakları, çiçekleri ve meyve sapları bedene yararlı etkiler taşır. Kabuğu peklik verici ve ateş düşürücüdür. Bunun için ağacın gövde ya da dallarının kabuğu soyulup kaynatılarak detoks yapılabilir.

Kiraz Ağacı Yaprağı


Kirazın yaprakları müshildir. Kaynar suya daldırılan yaprakların demlendirilmesiyle hazırlanan infüzyonu tüketilir. Çiçekleri göğsü yumuşatır ve öksürüğü geçirir. Bunun için ağacın çiçekleri kaynar suya daldırılıp demlendirilerek yapılan infüzyonu içilmektedir.

Bu etkilen sağlamak için 2-3 tatlı kaşığı kurumuş kiraz ve ya vişne sapı alınarak 1 bardak suya ekleyerek kaynama noktasına kadar ısıtılmaktadır. Daha sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.

Kiraz Sapının Çürümesini Engellemek


Kiraz sapını mevsimi geldiği zaman kuruttuktan sonra derin dondurucuya atıp koruyabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan kiraz sapları aynı tazeliğini korumuş olacaktır. İstediğiniz-kullanacağınız zaman çıkartıp aynı şekilde kaynatıp çayı demleyebilirsiniz.

Kiraz Sapının Yan Etkileri


Kiraz sapının bilinen herhangi bir yan etkisi olmamasının yanında fazla tüketildiği taktirde diüretik etkisinden kaynaklı bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Fazla kiraz sapı çayı tüketildiği zaman kalsiyum atılımının yükselmesinden kaynaklı, idrar yollarında taş hastaları dikkatli kullanımı gerekmektedir. Henüz yeterli bilgi bulunmamasının yanında ilaç etkileşimleri noktasında dikkatli olmak gerekmektedir. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç bulunuyorsa, kiraz sapı tüketmeden evvel doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)