Keten Tohumu Yağı


Keten tohumu yağı, keten bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Keten tohumu, uygarlığın başlangıcından bu yana ekildiği için en eski ürünlerden bir tanesidir. Keten tohumu için Latince adı “çok faydalı” anlamına gelmektedir ve bunun nedeni keten tohumu bitkisinin her bölümünün kullanılmasıdır. Bende bu yazımda keten tohumu nedir, keten tohumu yağı nedir, faydaları nelerdir, neye yarar, cilde sürülür mü, zayıflamak için kullanılır mı, göze ve saça faydaları nelerdir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Keten Tohumu Yağı




Keten tohumu yağı, Keten ( Linum usitatissimum), ketengiller familyasında sınıflandırılan keten cinsinin en yaygın türündendir. Haziran-Ağustos ayları arasında ipek gibi, mavimsi ya da sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Ketenin gövdesinden elde edilen lifler de, makbul sayılan keten ipliği yapılmak üzere dokumacılıkta kullanılmaktadır.

Yağ ketenleri, güzelce olgunlaştıktan sonra toplandığı zamanda, lif ketenleri olgunlaşmadan toplanmaktadır. Keten tohumları kapsülden dövülerek çıkarılmaktadır ve elenerek temizlenmektedir. Gövdeler güzelce ezilerek içinden lifleri çıkarılmaktadır. Demet haline getirilerek havuzlara daldırılır. Bir müddet bekletildikten sonra çıkarılıp kurutulur. Taraklardan geçirilerek düzeltilir ve yumaklar halinde hazırlanır. Keten tohumu yağı omega – 3 yağ asidi barındırmaktadır. Bitkinin tohumları ezilip yağı alındıktan sonra kalan küspesi değerli bir hayvan yemi olmaktadır.

Keten Tohumu Yağının Faydaları


Keten tohumu yağı kabızlığa karşı kullanılır ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Omega 3 ve 6 yağ asitleri barındırmaktadır. Kabızlığa iyi gelir. Akciğer hastalıkları, bronşit ve soğuk algınlığında faydalıdır. Müzmin öksürüğün önüne geçer. Mikrop öldürücü niteliktedir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır ve bağırsakları temizleyici özelliktedir.

Sindirim sistemi iltihaplarında faydalı bir etkiye sahiptir. Kemikleri ve sinir sistemini güçlendirir. Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir. Unutkanlığı önler. Egzama, sedef ve romatizma şikayetlerinde faydalıdır. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Kalp hastalıkları ile felce ve kansere karşı koruyucudur. Menopoz döneminde faydalıdır.

Doğal Cilt Bakımı


Keten tohumu yağı cilt için ciddi derecede faydalı doğal bir yağdır. Cildin güzelleşmesine yardım etmektedir. İçeriğinde var olan esansiyel yağ asitlerinden doğru cilde pürüzsüzlük kazandırmaktadır. Deride meydana gelen sivilcelerin yok olmasına fayda sağlamaktadır. Deride meydana gelen egzama ve sedef hastalığı gibi kaşıntılı deri hastalıklarının kolay geçmesine yardım etmektedir. Aknelere ve sivilcelere karşı da fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda güneş yanıklarına iyi gelmektedir. Tırnak bakımında da kullanılabilen etkili bir yağdır. Kırılan tırnakların çabuk onarılmasını sağlamaktadır.

Atopik Dermatit Tedavisi


Keten tohumu yağı ayrıca, atopik dermatit semptomlarının bir kısmını azaltma gibi cilt ve saç için de faydalar sağlayan doğal bir yağdır. Atopik dermatit, kırmızı ve kaşıntılı cilde yol açan uzun süreli bir durum olan bir egzama türüdür.

Gerçekleştirilen bir çalışmada, keten tohumu yağı tüketiminin dermatitli fareler üzerindeki etkisine bakmıştık. 3 hafta sonra, fareler kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi dermatit semptomlarını azaltmaktadır.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır


Keten tohumu yağını günde 1 tatlı kaşığı alınması yeterli gelmektedir. Keten tohumu yağını ısıtmadan ve yüksek sıcaklıklara maruz bırakmadan tüketmek gerekir. Yüksek ısı keten tohumu yağında bulunan OMEGA-3 yağ asitlerinin parçalanmasına neden olmaktadır. Benzer şekilde ultraviyole ışınları da keten tohumu yağındaki faydalı vitaminleri ve yağ asitlerini parçalıyor. Bundan dolayı gün ışığından korunaklı bir yerde muhafaza etmek gerekiyor.

Isıya karşı son derece duyarlı olan keten tohumu yağını uzun süre saklayacaksanız mümkünse dondurarak muhafaza etmek gerekmektedir.

Keten Tohumu Yağının Yan Etkileri


Keten tohumu yağı sınırlı miktarda tüketmek genellikle güvenlidir. Doz ve kişinin bireysel reaksiyonuna bağlı olarak küçük yan etkiler mümkündür. Keten tohumu yağının olası olumsuz etkiler şunlardır:

  • gaz
  • şişkinlik
  • ishal


Keten tohumu yağı hamile ya da emziren kadınlar için tüketmek güvenli olup olmadığı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)