Kereviz (Apium graveolens)


Kereviz, yer üstünde yetiştirilen, yeşil yapraklara ve saplara ve yer altında yetişen sert, kahverengi deri kaplı bir köke sahiptir. Kereviz bitkisinin yenilebilir kısmı kök kısmıdır. Kerevizin içi bir patates ya da şalgama benzer şekilde soluk renklidir. Kereviz kabaca bu şekilde tarif edilebilir. Ayrıca makalemde kereviz nedir, faydaları nelerdir, çiğ kerevizin faydaları nelerdir, cinselliğe faydaları nelerdir, nasıl tüketilmesi gerekir, neye iyi gelir, yararları neledir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Kereviz Nedir





Kereviz , maydanozgiller Apiaceae familyasında incelenen, kökü yaprağı tüketebilen, iki senelik bir bitkidir. Yaprakları bir metreye kadar uzayabilmektedir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkli, 2-3 mm. çapındadır.

Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. Besin değeri ve faydası bakımından Allah’ın bir lütfü olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir.

Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir sebzedir. Kökü genellikle patates gibi etli olarak pişirilir, ancak patatesten farklı olarak yaprakları da yemeğe katılabilir. Özellikle güney Avrupa mutfak geleneklerinde, Fransız mutfağında, ABD'de Louisiana yemek kültüründe önemli yeri bulunmaktadır.

Kerevizin anayurdu Akdenizdir. Eski Yunan, Romalılarca koku verici olarak ve ayrıca şifalı ot gibi kullanıldığı bilinmektedir. Yaprakları ise çeşitli dönemlerde hüznün ve zaferin simgesi olmuştur. Homeros, İlyada’sında Archille in bu bitkiyi görkemli saçlarının tedavisinde kullandığından söz edilmektedir.

Kerevizin Faydaları


Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalıdır. Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açıcı özelliktedir. Kereviz, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır ve sinir yorgunluğunu önlemektedir.

Kereviz, kanı pisliklerinden temizler ve sivilcelerin geçmesine yardımcı olur. Kereviz, karaciğerin şişliğini giderir ve yorgunluğa yol açan toksinleri vücut dışına çıkarmaktadır.

Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor.


Zayıflamaya Yardımcıdır


Kereviz 21 kalori barındıran bir sebzedir. Düşük kalorisiyle ve içerdiği besinlerle oldukça popülerdir. Zayıflamak ve kilo vermek isteyenler için dört dörtlük bir sebzedir. Diyet yemeklerinde bolca adı geçen bir sebzedir. Aynı zamanda gün içerisinde kereviz suyu tüketerek tatlılara ve fazla yemek yemeye karşı kendinizi durdurmanıza yardımcı niteliktedir.

Kereviz Suyu


Her gün kereviz yiyen ya da kereviz suyu içen hastaların tansiyonunun düştüğü ve kan basıncının dengelendiği görülür. Vücudun kaybettiği suyu yenilemenin en iyi yolu kereviz suyu içmektir. Kereviz suyu aynı zamanda stresi azaltır, uykusuzluğa iyi gelir ve baş ağrılarını engeller.

Kereviz Tohumu


kurutulmuş kereviz tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demleyerek elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak tüketilir.
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

Kereviz Yemeği Tarifi


Kereviz yemeği için gerekli olan malzemeler:


  • 1 adet kereviz
  • 2 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • Zeytinyağı
  • Tuz


Bu yemek için yapılması gereken öncelikle terbiyedir. Kerevizi terbiye etmek için gerekli olan malzemeler de şu şekildedir:


  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet limon tuzu ya da 1 adet limon suyu
  • Sıcak su



Kereviz yemeğinin yapılması oldukça basittir. Patateslerin kabuklarını güzel bir şekilde soyup yıkayalım.  Aynı biçimde kereviz kafalarını ve havuçları da soymamız gerekir. Hepsini küp biçimde doğrayıp orta ateşte yağda kavuralım. Tencerenin içerisine yemeklik doğranmış soğanı ilave edelim.
Soğan kavrulduktan sonra kerevizin sap ve yapraklarını ince ince doğrayıp güzelce yıkayıp tencereye atalım. Bir iki karıştırıp üzerini kaplayacak biçimde sıcak suyu ve tuzunu koyalım. Terbiyesi için kavanoza un, limon ve yumurta sarısını koyup iyice çalkalıyoruz. Dilerseniz uygun bir kasede çırpıcı ile çırpabilirsiniz. Kereviz, havuç ve patatesler  pişip yumuşadıklarına terbiyesini de döküp 5 dk daha kaynatalım. Yemeğimiz hazır.

Kerevizin Yan Etkileri


Hamile kadınlar özellikle hamilelik sürecinde sık sık kereviz tüketmesi önerilmez. Düşük yapma riski meydana gelmektedir. Aşırı tüketildiği zaman alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)