Karahindiba (Taraxacum Officinale)
Karahindiba (Taraxacum officinale), papatyagiller familyasında incelenen yaygın bir bitki türüdür. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olmasının yanında bitkinin adına "karahindiba" adı verilmektedir. Karahindiba nisan ve mayıs aylarında bütün tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişmektedir, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Bende bu yazımda karahindiba nedir, zararları nelerdir, faydaları nelerdir, tohumu neye yarar, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, karahindiba kökünün faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Karahindiba Nedir

Karahindibanın Faydaları
Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5'e varan yüksek bir oranda potasyum barındırdığından kaynaklı, en iyi doğal potasyum kaynaklarının başında gelmektedir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler barındırmaktadır. Bundan kaynaklı yaprakları salatalara eklenerek tüketilir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilir. Avrupa'nın bazı ülkelerinde ve Hindistan'da tarımı yapılan türleri vardır ve bunların çiçek büyüklüklerinin çapı yedi santimetreye kadar varır.
Besleyici değeri yüksek bir sebze olan karahindiba vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürür ve safra salgılarını arttırır. Mesane ve kalın bağırsak iltihaplarını gidermekte fayda sağlamaktadır ve anne sütünü arttırıcı etkidedir. Sarılıkta ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur.
Karahindibanın Besin Değeri
100 gram karahindibanın içeriğinde ki besin ve değerleri karşılıklı sıraladım:
besin değer
Su [g] 85.6
Enerji [kcal] 45
Protein [g] 2.7
Toplam lipit (yağ) [g] 0.7
Karbonhidrat, fark olarak [g] 9.2
Elyaf, toplam diyet [g] 3.5
Toplam şekerler [g] 0,71
Kalsiyum, Ca [mg] 187
Demir, Fe [mg] 3.1
Magnezyum, Mg [mg] 36
Fosfor, P [mg] 66
Potasyum, K [mg] 397
Sodyum, Na [mg] 76
Çinko, Zn [mg] 0,41
C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 35
Tiamin [mg] 0.19
Riboflavin [mg] 0.26
Niasin [mg] 0.81
B-6 Vitamini [mg] 0.25
Folat, DFE [µg] 27
B-12 Vitamini [µg] 0
A Vitamini, RAE [µg] 508
A Vitamini, İÜ [İÜ] 10161
E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 3.44
D Vitamini (D2 + D3) [µg] 0
D vitamini [IU] 0
K Vitamini (filokinon) [µg] 778,4
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.17
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0.01
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.31
Yağ asitleri, toplam trans [g] 0
Kolesterol [mg] 0
Kafein [mg] 0
Karahindiba Nasıl Kullanılır
Sebze olarak yetiştirilen karahindibanın yaprakları salata olarak tüketilebilmektedir. Kökü de yaş haldeyken doğranıp salatalara katılabileceği gibi kurutulduktan sonra öğütülerek kahveye yapımında da kullanılmaktadır. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra harici olarak egzama ve sivilcelerin üzerine sürüldüğünde faydalı olmaktadır. Ayrıca, cildi temizleyici ve nemlendirici etkisi nedeniyle yüz maskelerine de katılabilir.
Sindirime İyi Gelir
Karahindiba şişkinlik, gaz ve kabızlık benzeri sindirim sistemi sorunları yaşayanlar için önerilen karahindiba, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olmaktadır. Tüketilen besinlerin sindirilmesini sağlayan bakterilerin harekete geçmesine destek olan karahindiba, sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olarak birçok sindirim sistemi hastalıklarına karşı ciddi rol oynamaktadır. Aynı zamanda karahindibanın doğal ve kuvvetli bir idrar söktürücü olduğunu biliyoruz. Vücudumuzda tutulan fazla suyun atılmasına yardımcı olan karahindiba, aynı zamanda böbrek taşları ve kumunun atılmasında da etkilidir. Özellikle ilaç tedavisi alan kişilere önerilen karahindiba, ilacın kötü etkilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Karahindiba Çayı
Hindiba kökü, çiğ tüketildiğinde ya da kurutulup çay şeklinde kullanıldığı zaman, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir. Ot ve kök-ot kısımları için belirtilen miktarlar bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su eklenir, 10 dakika demlenir, süzülerek tüketilir. Kavrulmuş köklerinin toz elde haline getirilmesiyle elde edilen ürün Avrupa'da kahve yerine kullanılır. Hindiba-i berri adıyla da bilinir.
Yorumlar
Yorum Gönder