Karabiber Yağı (Black Pepper Oil)


Karabiber esansiyel yağı, baharat ya da dünya çapında popüler olan baharat veya baharat olarak kabul edilen karabiberlerden elde edilmektedir. Karabiberin, bilimsel adı Piper nigrum olan biber bitkisinin kurutulmuş meyvesidir. Mutfak uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır ve acımtırak bir tadı vardır. Ancak iştah açıcı bir aroması bulunur. Bende bu yazımda karabiber nedir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, karabiber yağı faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Karabiber Yağı Nedir




Karabiber (piper nigrum), çiçekli bitkilerden piperaceae familyasına ait karabiber ağacının meyvesi olan biber tohumunun olgunlaşmadan toplanıp kurutulması ile elde edilmektedir. Karabiber Dünya’da en çok kullanılan baharatların başında gelmektedir. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak bölgelerde yetiştirilmektedir. Karabiber % 1-3 oranında uçucu aromatik bir yağ barındırmaktadır. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir.

Karabiber yağı ise karabiber bitkisinin küçüK topçuklar halindeki meyvelerinin toplanılmasının ve  kurutulmasının ardından  Ekstraksiyon yöntemi ile yağının çıkarılmasıyla elde edilir.

Karabiber Yağının Faydaları


Romatizmada etkili olduğu bilinmektedir.Kuvvetli bir ağrı kesici ve ödem çözücüdür. İştah açıcı özelliği vardır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. İdrar söktürür. Enerji verir. Cinsel isteği artırıcı özelliktedir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kansızlığa karşı faydalıdır.

Karabiberin Besin Değeri


Karabiber yağının içerisinde bulunan kimyasal bileşenler şu şekilde sıralanabilir:


  • A-Thujone
  • A-Pinen
  • kamfen
  • Sabinene
  • B-pinen
  • K-felandren
  • mirsen
  • limonen
  • karyofillen
  • B-farnesen
  • B-bisabolen
  • linalol
  • Terpinen-4-ol

Karabiber Yağı Antibakteriye ve Antifungal Özelliği


Karabiber yağı, farklı patojenik mantarlara ve bakterilere karşı antifungal ve antibakteriyel etkiler göstermektedir. Karabiber ekstrelerinin staphylococcus aureus adlı problemli bakterileri tam anlamıyla azalttığı kanıtlanmaktadır. Staphylococcus aureus, hastalarda, yaygın biçimde antibiyotiklere dirençli olmasından kaynaklı büyük problemlere yol açar. Karabiber yağı ayrıca gıda kaynaklı sağlık sorunlarının ana nedenlerinin başında gelen escherichia coli ve pseudomonas aeruginosa gibi diğer bakterilere karşı da son derece etkilidir.  2007 senesinde gerçekleştirilen bir araştırmada, karabiber yağında var olan alfa-pinen ve beta-pinenlerin bulaşıcı endokardit meydana gelen bakterileri etkili bir şekilde yok ettiği kanıtlanmaktadır. Endokardit, kalbin iç zarını etkileyen tehlikeli bir enflamatuar durumdur.

Karabiber Yağı Nasıl Kullanılır


Günde 3 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak uygulanılmaktadır. Cilde uygulanırken baz yağlarla birlikte kullanılması önerilmektedir. içerdiğinde bulunan etken maddelerin ciltte yakıcı bir etki  göstermesi daha hafif yağlarla beraber kullanılması bakımından önemlidir.

Karabiber yağının, romatizma, siyatik ve soğuklardan dolayı oluşan ağrıların giderilmesinde etkin desteği vardır. Ağrıyan bölgeye sürülmeden önce, ağrıyan bölge ılık su ile ovulduktan sonra karabiber yağı ile masaj yapılır. Etkin bir sonuç alabilmek için bu tedavi şekline uzun süre devam edilmelidir.

Karabiber Yağı İdrar Söktürücüdür


Karabiber yağı ağız yoluyla tüketildiği zaman terlemeyi ve idrara çıkmayı arttırmaktadır. Bu özelliklerin ikisi de gözeneklerin temizlenmesi, vücuttan toksinlerin uzaklaştırılması önemli bir rol oynar, cildi dezenfekte eder. Terleme ve idrar yapma vücuttaki fazla su ve yağları ortadan kaldırır, böylece ağırlığı azaltmaktadır, kan basıncını düşürür ve vücudu rahatlatır. Bu özellikler ayrıca iltihabı azaltmak için de faydalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)