Kara Ardıç (Herba Sabinae)


Kara ardıç servigiller familyasında incelenen, her mevsim yeşil kalan bir ağaç türüdür. Avrupa ve Asya'nın ılıman alanlarında, Türkiye'nin ise Karadeniz ve Doğu bölgesinde yetiştiriciliği yapılan, kara ardıç çoğunlukla 1-2 m boyunda nadirde olsa 5 m olabilir, bazen çalı bazen de küçük bir ağaç şeklinde olabilir ve çoğunlukla yatay vaziyette olup geriden şemsiye görünümü vermektedir. Bende bu yazımda kara ardıç nedir, faydaları nelerdir, fiziksel özellikleri nelerdir, ardıç yaprağının özellikleri nelerdir, ardıç suyunun faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kara Ardıç Özellikleri




Kara ardıç zehirli ve pis bir kokuya sahip olmasından kaynaklı Kokar ardıç diye de anılmaktadır. Ülkemizde en çok yetiştirilen alan Karadeniz bölgesidir, fakat Sivas,Yıldız Dağlarında, Karabük, Keltepe’de, Murat dağında, Maraş Ahır dağında, Manisa Dağında da sıkça rastlanan bir ağaçtır.

Gövde kabuğu kırmızımtırak ya da boz kahve renkli, koron piramit şeklindedir. Dallar; yassı, kenarları dar oyuklu, sivri ve küçüktür. Erkek kozalaklar ufak yuvarlak ince kabuklu yapıdadır. Erkek organlar; 4-6 adet olup, her birinde 4 doz kesesi vardır. Dişi kozalaklar 6-8 mmkadar uzun , yumurta biçiminde, beheri 6-8 puldan ibarettir. Bunlardan yalnız ikisi döl verir. Meyveler yası kenarları kanatçıklı ve ucu çentiklidir. Bitkinin özelliğinde uçucu yağ reçine, tanen; uçucu yağın içinde de daha çok sabinol bulunmaktadır.

Çiçek açma zamanında ( nisan-mayıs aylarında) körpe dallar veya yapraklar toplanmaktadır. Gölgede ya da 35 dereceye kadar sıcaklıktaki fırınlarda kurutulmaktadır. Kuru yapraklar boz yeşil, körpe dallar boz kahve rengi, reçine kokulu ve acı bir lezzettedir. % 12 rutubete müsaade edilir. Balya halinde paketlenmektedir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Karaardıç Ağacının Faydaları


Ağacın yaprağı ve tohumu kaynatılıp içilir. Ezilmiş meyvelerinden elde edilen su çay olarak alındığında, mide ve bağırsakların güçlenmesini, vücut direncinin artmasını, metabolizmanın takviye edilmesini, romatizma ve gut hastalığında ürik asit ve tuzun vücuttan atılmasını, hidropizi (su inmesi), ödem, şişlik ve zayıflama kürlerinde bol miktarda idrarın sökülmesini sağlar.

Göğüs hastalıklarına ve öksürüğe faydalıdır. Kadınları adet dönemini düzenler ve adet görmelerini sağlar. Böbrek ve mesanede olan taşları düşürür. Ağrı kesici özelliği vardır. Ağacın yaprağı ve yemişi panzehir niteliğini taşır

Karaardıç Ağacı Kullanımı


Bunun için kurutulmuş yapraklı dalların çekilerek un haline getirilmiş karışımından 0.3 ile 06 gram alınır. Dikkat, doz aşımı tehlikelidir! Rastgele kullanmamakta fayda  vardır; çünkü ölümle sonuçlanan ve panzehiri olmayan zehirlenmelere yol açar

Ardıçın Dahilen Kullanımı


Ardıç meyvesi, idrar artırıcı, terletici, midevi ve antiseptik özellikleri bulunmaktadır, kanda var olan şeker miktarını düşürmektedir, pankreasın normal çalışma­sına yardımcı olur, böbrekleri mesaneyi ve idrar yollarını temizlemektedir, vücudumuzda biriken suyu boşaltır, gut rahatsızlığına ve romatizmada faydalıdır, kadınlardaki beyaz akıntıyı önler, regl ağrılarına iyi gelir, kan temizleyicidir, da­mar sertliğini geçirir, soğuk algınlıklarına karşı iyi gelir, nefes kokusunu keser, mide dolgunluğunu geçirir, bağırsak gazlarını giderir, karaci­ğer ve dalağın çalışmalarını dengeler, ayak şişliklerini önler, romatiz­madan mütevellit el ayak ve vücutta yaşanan deforme olmuş uzuvlara iyi gelir, mafsal kireçlenmesini, boyun ve diğer uzuvlardaki kireçlenme­leri ortada kaldırır (bizzat denenmiştir), böbrek ve safra kesesi taşlarını dü­şürme noktasında yardımcıdır. Aynı zamanda kabızlığı giderir, yüksek ve düşük tansiyona karşı da faydalıdır, çar­pıntıyı önler, kanlı basurda faydalıdır, üreyi atar, sarada, enfaktrüste faydalıdır, rahim tıkanıklığını ortadan kaldırır, iştah açıcı ve hazmı kolaylaştı­rıcıdır, adeniti geçirir, müzmin öksürükte faydalıdır, nabız yüksekli­ğinde kullanılmaktadır, kısırlık gibi sorunlara iyi gelir, mide gazının sebep olduğu ağız kokusunu giderir, bedeni ve ruhi çöküntülere karşı faydalıdır. Albümin ve cilt hastalıklarına oldukça iyi gelir.

Kara Ardıçın Yan Etkileri


Dahili şekilde yüksek miktarlarda uzun süre tüketilirse böbrekleri tahriş etmektedir ve idrarda kanamaya sebep olur. Ardıç, 6 haftadan fazla ve böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelerde de düşüğe yol açabileceği için uygun değildir. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını uyarır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)