Kambucha Mantarı - Kambu Çayı (Kombucha)
Kombu çayı (Kombucha), ilaç olarak içilen fermente edilmiş çaydır. Bakteri ve mayalardan meydana gelen çayın önemli içeriği Kombucha denilen çay mantarıdır. Doğu Asya'da ortaya çıkmıştır ve 2200 yıllık geçmişe sahip bir maya enzim çayıdır. Bende bu yazıda kambu çayı nedir, kambucha mantarı nedir, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, neye iyi gelir, tehlikesi var mıdır, nereden alınır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kambucha Mantarı Nedir

İkinci Dünya Savaşı sonrasında kanser araştırması yapan bilim adamları Rusya'da bazı bölgelerde hiç kanser sorunlarına rastlanmadığını, insanların yaş ortalamasının yüksek(130) olmasına rağmen gözle görülür ciddi yaşlanma belirtileri taşımadıklarını fark etmişlerdir. Araştırmalar doğrultusunda bu bölgede her evde Tea Kvass adı verilen fermante bir çay tüketiliyor olması sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarının, bunun yanında son derece enerjik ve genç görünmelerinin sebebi olarak rapor edilmektedir.
Mantar, düz bir diske benzer, jelatine benzer bir zardan oluşur. Kombucha mantarı çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer. Mantarımsı tabaka çayın bütün yüzeyine yayılır ve daha sonra kalınlaşır. Mantar sürekli üreme eğilimindedir.
Kombu Çayı
Kambu çayını, paslanmaz çelik ve ya cam bir tencerenin içine suyu koyun ve suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra, şeker ilave edip karıştırın ve 5 dk. daha kaynatın. Poşet siyah çayı ve şeftali çayını içine ekleyip, 15 dak. demlendirin. Çay poşetlerini çıkarın. Ocağın altını kapatıp, çay oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Karışımı, geniş bir borcama katın. Kap ne kadar geniş olursa çay o kadar çabuk, yararlı mantar üretimi gerçekleştirecektir yani fermante olmaktadır. Demleme çayın içine, Kombucha mantarını ekleyin. Kombu çayı yapılırken, mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz. Bazen mantar kavanozun dibine çökecektir. Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar. Bu işlem bir gün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın ters yüz olup olmadığına bakınız ve tekrar yüzeye yerleştiriniz. Kabın ağzını, bir tülbent ya da örtüyle örtün. Kenarına lastik geçirin ki havayla teması kesin ve ılık ortamda saklayın. 23 derece ideal sıcaklıktır. Tat tercihinize göre, 4–8 gün arasında bekletin. İçine bira veya haif şampanya tarzı, alkollü bir içki ilave edin. Alkol bu karışımın sirkeye dönüşmesine yol açacaktır.
Kambu Çayı Tarifi
Kambu çayının demlenmesi diğer bitkisel çaylar gibi basittir. Kambu çayı için gerekli olan malzemeler:
- Kombucha mantarı
- 10 poşet siyah çay yada yeşil çay
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 3 litre klorsuz su
Gördüğünüz üzere kambu çayı demlemek için gerekli olan malzemeler kambucha mantarı dışında her evde olan malzemelerdendir. Tabi ki kambu çayının tarifi de oldukça basittir. Evde var olan çelik tencereye 3 litre su ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra 1,5 su bardağı şekeri katın. 5 dakika da bu şekilde tencerenin içerisindeki kaynatmaya devam edin. Ocaktan alarak 10 poşet çayı katın. Bu şekilde de 15 dakika demlemeye bırakın. 15 dakika sonunda çay poşetlerini çıkararak suyun oda sıcaklığına gelmesine kadar bekleyin. Bu arada mantarı güzelce yıkayın. Suyu bir cam kaseye aktararak mantarın açık renkli kısmı yukarı bakacak şekilde suyun içine ekleyin. Üstünü tülbent yardımıyla kapatarak 8 gün bekletebilirsiniz. 8 günün sonunda kombucha çayınızı içebilirsiniz.
Kombu Çayının Faydaları
Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarır. Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar. Vücuttaki atık madde ve zehirleri suda çözünebilir hale getirerek atılmalarını sağlamaktadır. Kan dolaşımını hızlandırır. Metabolizmayı uyarır. Kalp ritmini düzenler. Kanı temizler. Sinir sistemini düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür, huzursuzluğu yatıştırır. Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar ve mide düzensizliklerini giderir. Astımı tedavi eder, astım krizlerini giderir. Kan şekeri seviyesi sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir. Sertleşmiş karaciğeri yumuşatır ve yeniler. Böbrek faaliyetlerini geliştirir. Kanseri önler ve tedavi eder. Antioksidan yapısıyla, oluşan radyasyona karşı koyar, serbest radikallerle savaşmaktadır. Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar. Doku sertleşmesini (multiple sclerosis; MS) tedavi etmektedir. Damar sertliğini (arterioscle rosis) tedavi etmektedir. Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir. Mafsal iltihabını (arthritis) ve romatizmaya iyi gelmektedir. Gut hastalığına iyi gelir. Böbrekler ve idrar yollarındaki kumu döker, safra kesesi t aşlarını düşürür. Vücuttaki ürik asit ve kolestrolü suda erir biçime getirerek vücuttan atılmasına yardımcı olur. Peklik (kabızlık) problemini gidermektedir.
Uzun zaman alan araştırmaların sonucunda çayın düzenli ve tutarlı kullanımı sonucunda yukarıda bahsedilen tüm bu etkileri gösterdiği, bugüne kadar hiçbir yan etkisinin bulunmadığı kanıtlanmıştır. Moroiti (basur) tedavi eder. Yorgunluk, bitkinlik ve sinirliliği giderir. Herpes virüsünün soğuk algınlığı ve uçuk oluşturmasını engeller.
Kombu Çayı Yan Etkileri
Kombu çayının saptanan ciddi bir yan etkisi-zararı bulunmamaktadır. Fakat özellikle ciddi bir sağlık sorunu yaşayanların onu tüketmeden önce kesinlikle doktoruna danışmanız gerekmektedir. Neden derseniz, gördüğünüz gibi bu çayın pek çok faydası olduğundan bahsettik. Elbette bu faydaları, aşırı tüketilmesi, herhangi bir hastalığı tedavi maksatlı kullanılması gibi durumlarda zarara yol açabilir. Bundan kaynaklı tedbiri elden bırakmamak, kombu çayını tüketirken ölçülü davranmak gerekmektedir. Elbette hamilelik ve ya emzirme süreçlerinde olan kadınların da tüketmesi tavsiye edilmemektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder