Kakao Yağı (Cacao Butter)


Kakao, kakao ağacının fermente edilmiş tohumları olan ince öğütülmüş kakao çekirdeklerinin düşük yağ bileşenini ifade etmektedir. Latince adı  Theobroma cacao, “ Tanrıların Yiyecekleri ” anlamına gelmektedir. Kakao likörü ya da kakao kütlesi olarak bilinen bu öğütülmüş fasulye, aynı zamanda kakao çekirdeğinde mevcut olan ve süt ürünü olmayan, doğal olarak oluşan bir yağ olan kakao yağı içerir. Bende bu yazımda siz okurlara kakao yağından bahsedeceğim. Bu noktada kakao yağı nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, kaka yağı ile cilt bakımı, saç bakımı nasıl yapılır, etkileri nelerdir, nasıl eritilir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kakao Yağı Nedir




Kakao yağı, kakao; (theobroma cacao) , 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasında incelenen çikolata yapımında kullanılan bir bitki çeşididir. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla birlikte, Tropiklerin genelinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılır.

Kakao yağı, solgun sarı renkli, saf yenebilir bir bitkisel yağdır, yumuşak çikolata lezzetine ve aromasına sahiptir. Piyasada katı bloklar halinde bulunan kakao yağı, isteğe bağlı olarak gıdaya uygun tankerlerde sıvı halde sevk edilir. Kakao yağı, çikolata imalatının hammaddesini oluşturur. Kakao yağının erime sıcaklığından dolayı sıklıkla ilaç yapımında, tıbbi alanda kullanılır. Oda sıcaklığında saklanabilir, fakat vücut sıcaklığında kolayca erir.

Kakao Yağı Tam Olarak Ne


Kakao yağı, çikolatalar, çikolata soslu kek ve çikolatalı dondurma gibi çökmekte olan tatlıları akla getirebilmektedir. Yine de bu lezzetli madde, cilt kremlerinde ve diğer sağlık ve güzellik ürünlerinde de bir temel malzemedir.Kakao yağı kullanımında esas maksat cilt ve saç bakımıdır.

Kakao Yağının İçindeki Kimyasal Bileşikler


İşte kakao yağının içerisindeki kimyasal ana bileşenleri:

Oleik asit -  % 5
Stearik asit -  % 5
Palmitik asit -  % 26
Linoleik asit -  % 2
Araşidik asit -  % 1

Bu asitlerin yanı sıra kakao yağı kafein ve teobromin barındırmaktadır.

Kakao Yağının Faydaları


Kakao yağının içeriğinde var olan E vitamini bulunmaktadır. Bundan kaynaklı cildi besleyicidir, cildin nemini kaybetmesini de engellemektedir. Cildin sahip olduğu nem dengesini koruyarak yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlar. Yine içerisinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadığından dolayı cildi tahriş etmez ve yan etkilere de neden olmamaktadır. Özellikle güneş sonrası nemini kaybeden ve kuruyan cildin tedavisinde kullanılan kakao yağı oldukça faydalı bir yağdır.

Kakao yağının nemlendirici yetenekleri sayesiyle geçmişten gelen deneyimler ile çatlakları önlediği bilinmesi, bu yağın hamile kadınlarca sıkça kullanılmasında önemli bir referans olabilir, çatlamış deri ve dudak ve kuru-kaşıntılı deri sorunlarına karşı nemlendirici özellikleri sayesinde kullanılmaktadır.

Doğal Cilt Nemlendirici


Kakao yağı mükemmel bir cilt nemlendirici özelliktedir, aynı zamanda cildi nemlendirmekten daha fazlasını sağlamaktadır- aslında içeriden de iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Kakao çekirdeğinde var olan doğal antioksidanların kaynağıdır (kalp sağlığı ve gelişmiş bilişsel işleyiş gibi faydalara bağlı olan gerçek, bitter çikolatada bulunanlarla aynı). Doymuş yağlar özellikle kuru ve çatlamış cildi iyileştirmek için faydalıdır çünkü kolayca emilirler ve cilde saatlerce kalabilir.

Kakao Yağı Nasıl  Kullanılır


kakao yağı katı bir yağ olduğu için eritilerek kullanılmalıdır. Kakao kullanımı zor olmamasının yanında, gene de hazır kozmetik ürünlere göre daha zahmetlidir. Tabi paraben ve petro kimyasallar barındıran kozmetik ürünlerden daha sağlıklı ve güvenilir olduğu kesindir.

Hamilelik çatlaklarına kakao yağı kullanımı; hamilelik çatlaklarına karşı kakao yağı kullanacaksanız, hamilelik başlangıcından bu zamana kakao yağı kullanmalısınız, yağı duştan sonra krem gibi vücudunuza masaj şeklinde uygulayabilirsiniz.

Bronzlaşmak için kakao yağı kullanımı; güneşlenmeden evvel vücudunuza süreceğiniz kakao yağı sizi daha bronz bir tene kavuşturacaktır. Fakat unutmamanız gereken bir şey bronzlaşma için kullandığınız kakao yağı güneş kremi değildir ve bu kullanım sizi güneşten korumamaktadır. Yalnızca bronzlaşırsınız.

Nemlendirici olarak kakao yağı kullanımı; Kakao yağı kullanım alanlarından bir tanesi de nemlendirici kullanım alanıdır. Kakao yağıyla kendinize nemlendirici kremler yapabilirsiniz. Bu kremler özelikle dudak ve topuk çatlaklarına ve tırnaklarınıza çok iyi gelecektir.

Kakao Yağının Yan Etkileri


Kakao yağının kalorisi yüksektir. Fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına neden olur. Obeziteye neden olabilir. Bazı bünyelerde kızarıklıklar, kaşıntı benzeri alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.
Aşırı miktarda tüketildiği taktirde baş ağrısı, göğüs ağrısı, uykusuzluk, nefes alıp verirken zorlanmaya yol açabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)