Kabak Çekirdeği Yağı (Cucurbita Pepo Oil)


Kabak çekirdeği yağı pek çok geleneksel mutfakta kullanılır ve popülerdir. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun coğrafyasında yani bugünkü Güneydoğu Avusturya, Doğu Slovenya, Orta Transilvanya, Romanya bölgesi, Kuzeybatı Hırvatistan, Voyvodina ve Macaristan'ın bitişik bölgede yaygın biçimde kullanılır. Bende bu yazım kabak çekirdeği yağı nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, neye yarar, nasıl kullanılır, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kabak Çekirdeği Yağı Nedir




Kabak; bol lifli bir bitki olan kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.Kabak çekirdeği yağı için kullanılan tohumlar ısıl işleme tabi tutulmadan soğuk sıkma yöntemi  ile üretilmiştir. Bu sayede tohum yapısındaki enzimler ve faydalı mineraller ısıdan kaynaklı bozulmaya maruz kalmazlar.Kabak çekirdeği yağı Omega-6 ve Omega-9 bakımından zengindir. anı zamanda kabak çekirdeği yağı, E vitamini, A ve B vitaminleri ve fitosteroller, selenyum, çinko, kukurbitin içermektedir

Yapılan araştırmalar prostat ve idrar kesesi şikâyetlerinin azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Kabak çekirdeği yağında bulunan Cucurbitacin maddesi testosteronun dihidrotestosteron hormonuna dönüşmesini engelleyerek Prostat büyümesini durdurmaya yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları


Cilt bakımında etkilidir. Kolesterol düşürücü etkisi bilinmektedir. Prostat büyümesine karşı kullanılmaktadır. yoğun e vitamini barındırmaktadır. Göz çevresine sürüldüğünde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. Toksinlerin atılmasına yardımcı olur; antioksidan etkisine sahiptir.

Prostatı önleyici, bağırsakları yumuşatıcı, kurt ve şerit düşürücü olarak önerilir. Toksinlerin etkisini azaltarak enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruya bilir. Kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya olumlu etkileri bulunur. Harici kullanımda hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olmaya da yardımcı olmaktadır.

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır


Yarım bardak kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46'sını demirin %28’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17'sini karşılamaktadır. Dahili kullanımda; aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketilebilir. Harici kullanımında; cilde masaj şeklinde sürülebilir. Daha fazla kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Fakat kalori değeri ve kişisel alerji olasılığı dikkate alınmalıdır.

Yan Etkileri Nelerdir


Kan basıncını düşürücü etkidedir ve bundan kaynaklı da tansiyonu düşürmektedir. Bundan kaynaklı tansiyon düşürücü ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktorlarına danışarak bu yağı kullanmaları gerekiyor. Aynı zamanda hamilelik ve emzirme döneminde kesinlikle doktora danışarak kullanmaları gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)