İğde Yağı (Elaeagnus Oil)


İğde genellikle Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde subtropikal bölgelerde dağılmış halde bulunan 90'dan fazla Elaeagnus türü vardır. İğde genellikle kırmızımsı-kahverengi, elips biçiminde meyvelere sahip olan zeytin ağacına benzeyen, genellikle Ruslar tarafında zeytin olarak adlandırılan, yaprak döken bir ağaç veya büyük bir çalıdır. İğde yağı da iğde ağacının meyvelerinden elde edilen bir yağdır. Bende bu yazımda iğde yağı nedir, cilde faydaları nelerdir, yabani iğde yağı ile cilt bakımı nasıl yapılır, saça faydaları nelerdir, ne işe yarar, sağlığa faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

İğde Yağı Nedir




İğde ağacı (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erezyon ile mücadele de kullanılabilir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker. Haziran ayında çiçeklenir. Çok keskin kokuludur. Meyve içinde, ovalimsi ve sivri uçlu 5 –10 mm uzunluğunda tek bir tohum bulunur. Tohum, daldırma ve kök çeliği ile üretilir.

İğde yağı ise iğde ağacını meyvelerinden soğuk pres yöntemiyle elde edilmektedir. Organik asitler (malik asit), vitaminler (B grubu, E ve C) ve flavon glikozitlerini barındırmaktadır.

İğde Yağı Faydaları


Antiseptik özelliğe sahiptir. Cilt bakımında ve aromaterapik kokusundan dolayı karışım yağlarda kullanılır.Öksürüğü ve ishali keser. Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını giderir. Vücuda kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Böbreklere faydalıdır. Egzama şikayetlerini azaltmaktadır. Soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır. Kusmayı önleyici özelliktedir.

İğde yaraları iyileştirmektedir ve vücuda kuvvet verici özelliktedir. Ağız kokusuna da iyi gelmektedir. Antiseptik etkileri vardır. Ağız yaralarını tedavi eder. Bağırsak bozukluklarını giderir. Ateş düşürür. Bağışıklık sistemine güçlendirici olarak kullanılır. Taşıdığı yüksek oranda C vitamini sebebiyle grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak kullanılır.

Bağışıklık Sistemine İyi Gelir


Bağışıklık sistemini destekleyen ve yabani iğde cilt sağlığına, kemiklere ve diş etlerine oldukça iyi gelmektedir. Vücut hücrelerinin onarılması için hayati öneme sahip olan kolajenin üretilmesine de fayda sağlayan yabani iğde, yaralanmalardan kaynaklı iyileşme sürecini kısaltır.

İğde Yağı Kullanımı


İğde yağının dahili kullanımı; günde 3 damla 1 fincan ılık suya damlatılarak tüketilir. Ağız kokusuna karşı kullanılıyorsa bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak gargara yapılmalıdır.

Harici kullanımda ise antiseptik özelliklerinden kaynaklı, temel yağlar içine karıştırılarak yara, sıyrıklara sürülerek kullanılabilir.

İğde Yağı Nasıl Kullanılır


Günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır. Ağız kokusu için, aynı yöntemle gargara yapılır. Haricen; antiseptik özelliğinden dolayı temel yağlar içerisine karıştırılarak yara sıyrık üzerine tatbik edildiği gibi cilde nemlendirici olarak da kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)