Havuç (Daucus Carota)
Havuç ( Daucus carota ), dünyada var olan en yaygın kullanılan ve en çok tüketilen kök sebzelerden biridir, çünkü kısmen nispeten kolay büyümektedir. Çok farklı yemekler ve farklı kültürlere ait mutfaklarda kulanılır ve turuncu, mor, beyaz, sarı ve kırmızı gibi farklı renklere sahiptir. Yeşillikleri salatalarda ve diğer şekillerde hala faydalı olmasına rağmen turuncu yeri çok popülerdir. Bende bu yazımda havuç nedir, faydaları nelerdir, havuç suyunun faydaları nelerdir, havucun cinselliğe faydaları nelerdir, cilde yararı nedir, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Havuç Nedir
Havuç, maydanozgiller (Apiaceae) familyasında incelenen, koni şeklindeki etli kökü için sebze biçiminde yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir. Türkiye'de bölgelere göre gelin parmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 kadar türü bilinmektedir. Havuç, A vitamini bakımından çok zengindir. Aynı zamanda diğer vitamin ve besin maddelerine de sahiptir.
Havucun Besin Değeri
100 gram havuçta var olan besin değerleri şu şekildedir:
Su [g] 88,29
Enerji [kcal] 41
Protein [g] 0.93
Toplam lipit (yağ) [g] 0.24
Karbonhidrat, fark olarak [g] 9.58
Elyaf, toplam diyet [g] 2.8
Toplam şekerler [g] 4.74
Kalsiyum, Ca [mg] 33
Demir, Fe [mg] 0.3
Magnezyum, Mg [mg] 12
Fosfor, P [mg] 35
Potasyum, K [mg] 320
Sodyum, Na [mg] 69
Çinko, Zn [mg] 0.24
C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 5.9
Tiamin [mg] 0.07
Riboflavin [mg] 0,06
Niasin [mg] 0.98
B-6 Vitamini [mg] 0.14
Folat, DFE [µg] 19
B-12 Vitamini [µg] 0
A Vitamini, RAE [µg] 835
A Vitamini, İÜ [İÜ] 16706
E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 0,66
D Vitamini (D2 + D3) [µg] 0
D vitamini [IU] 0
K Vitamini (filokinon) [µg] 13.2
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.03
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0.01
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.1
Havucun Faydaları
Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda idrar ve gaz söktürücü olarak kullanılabilir. Kabızlığa iyi gelir ve ishali keser. Bağırsak iltihaplarını ve böbrek ağrılarını giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Vücuda, kalbe ve gözlere kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Bitkinliğe ve Kansızlığa iyi gelir.
Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucudur. Kandaki kolesterol oranını düşüren Havuç, kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır.
Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Vücutta var olan zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak kanı temizlemektedir. Cilde tazelik ve canlılık katar. Cilt hastalıklarına karşı da faydalıdır. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Diş etlerini güçlendirmektedir.
Doğal Ağız Sağlığı
Doğal diş fırçası gibi davranan pek çok besin var ve havuç bunlardan biridir. Sağlığa faydalarından biri, sebzenin, plak ve artık yiyecek parçacıklarını temizleyen doğal bir aşındırıcı gibi davranmasıdır. Lekeler kendilerini plak gibi bağlayabildiklerinden, yemeğin sonunda havuç yemek renk bozulmasını azaltabilir ve yemek yedikten sonra doğrudan dişlerinizi fırçalayamadığınız zamanlarda ağzınızı temizleyici özelliğinden yararlanılabilir.
Havuç Göze İyi Gelir
A vitamini eksikliğinin loş ışıkta görme zorluğuna neden olabileceğini ve gece körlüğüne yol açtığı bilinmektedir. Havuç a vitamini bakımından zengin olduğundan, göz sağlığını iyileştirir ve yaşlandıkça gece körlüğü gibi durumların gelişmesini önlemek için faydalı olduğunu göstermektedir.
Havuç Nasıl Kullanılır
Havucun kökü, yaprakları ve tohumları kullanılabilir. Aynı zamanda havucun suyu ve turşusu da tüketilebilir. Kurutulmuş tohumları kaynatılarak yapılan çay iştah açar ve anne sütünü arttırır.
Havuç tohumu, ayrıca aybaşı kanamalarına da iyi gelmektedir. Rendelenmiş havuca limon suyu katılarak hazırlanan maske özellikle yağlı ciltlere çok faydalıdır. Havuç suyu mide ve bağırsak hastalıklarına da faydalıdır.
Havuçlar kirli olsa dahi kabuğunu soymalısınız, tabi ki yıkayın. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır.
Havuç Suyu
Havuçta var olan alpha-phellandrene, cinnamic acid maddeleri güçlü bir laxative özelliğe sahip olduğundan, bağırsak sisteminin Sağlıklı çalışmasında oldukça etkilidir. Taze sıkılmış havuç , bağırsaklarda oluşan ve bağırsak kanserine neden olabilen nitrozamini, nötralize edebilen zararsız hale dönüştüren (antinitrosaminic) etkin maddelere sahiptir.
Havuç Kalp Sağlığına İyi Gelir
Bir bardak havuç suyu, sağlık için hayati önem taşıyan bir elektrolit olan yaklaşık 400 miligram potasyum barındırmaktadır. Potasyum, kalp pompalamayı sabit bir hızda tutmak da dahil olmak üzere kas kasılmaları için gerekli olan vücutta küçük bir elektrik yükü taşıma potansiyeline sahiptir. Kalbinizin sağlıklı bir ritmi sürdürmesine yardımcı olmak, havuçların sağlığa pek çok faydalarından sadece biridir.
Yorumlar
Yorum Gönder