Fesleğen Yağı (Ocimum Basilicum Oil)


Fesleğen esansiyel yağının sağlığa faydaları, mide bulantısını hafifletme, iltihaplanma, hareket rahatsızlığı, hazımsızlık, kabızlık tedavisi, solunum problemlerini hafifletme ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etme ve diyabeti yönetme yeteneğini barındırmaktadır. Ocimum basilicum bitkisinden elde edilir, bazı yerlerde tatlı fesleğen yağı olarak da bilinir. Bende bu yazımda fesleğen yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl elde edilir, cilde faydaları nelerdir, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, saça faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Fesleğe Yağı Nedir




Fesleğen yağı, fesleğen (Ocimum basilicum), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasında incelenen tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetiştirilen bir bitki türüdür. Lavantanın anavatanı olan İran dolaylarından gelmektedir. Akşamları açık havada tüketilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır. Fesleğen yağı, türünün yapraklı ve çiçekli dallarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmektedir. Tatlı ve baharatlı bir kokuya sahiptir.

Fesleğen Yağının Faydaları


Fesleğen yağı, selülitte masaj ve banyo, enfeksiyon ve soğuk algınlığında masaj ve banyo, saç kepeklerine karşı masaj ve banyo şeklinde uygulanmaktadır. Gaz söktürücü ve idrar yolları antiseptiği olarak kullanılır.Cilt bakımında kullanılmaktadır. İştah açar. Mideye faydalıdır. İdrar arttırıcı ve gaz söktürücü etkiye sahiptir. Yatıştırıcıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Baş ağrısı ve migrende kullanılır. Selülitte etkilidir. Arı sokmasında faydalıdır. Kanda var olan ürik asidi azaltarak gut hastalığına iyi gelir.

Fesleğen Yağı ile Stresi Azaltmak 


Fesleğen esansiyel yağının sakinleştirici doğası nedeniyle, aroma terapide yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu esansiyel yağ koklandığında veya tüketildiğinde canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Bundan kaynaklı sinirsel gerginlik, zihinsel yorgunluk, melankoli, migren ve depresyondan kurtulmak için kullanılmaktadır. Düzenli şekilde bu esansiyel yağı kullanmak zihinsel güç ve netlik sağlamaktadır.

Doğal Ağrı Kesici


Fesleğen esansiyel yağı analjeziktir ve ağrıdan kurtulmanıza yardımcı olur. Bu esansiyel yağın artrit, yaralar, yaralanmalar, yanıklar, morluklar, yaralar, spor yaralanmaları, cerrahi iyileşme, burkulmalar ve baş ağrıları durumlarında sıklıkla kullanılmasına yol açar.

Fesleğen Yağı Nasıl Kullanılır


Dahilen kullanımda bir fincan suya veya şeker üzerine 5-6 damla damlatılarak kullanılabilir. Buhar terapisi yöntemiyle sahip olduğu etkin kokusu sinir bozukluklarına ve alerji, migren ve baş ağrısından kaynaklanan stres durumlarında etkili bir rahatlatıcıdır. Bu yöntemi duşlarda suya ekleyerek de uygulayabilirsin. Cilt nemlendiricisi olarak  kullanılmaktadır, cildin tazeliğini korur ve sivilcelere karşı kullanılabilmektedir.

Fesleğen Yağının Yan Etkileri


İçeriğinde var olan bazı bileşenlerden dolayı yüksek dozlarda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Hamileler, emziren kadınlar, bebekler, küçük çocuklar ve ciddi böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan kişiler fesleğen yağını kullanmamalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)