Defne Tohumu Yağı
Defne ağacının anavatanı Karayip Adalarıdır. Defne ağacı, Antik Roma ve Yunanistan'da, dinlerinde, kültürlerinde ve ilaçlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yağın bilimsel adı Laurus nobilis olan defne ağacının taze yapraklarının buharla damıtılmasıyla elde edilmektedir. Defne uçucu yağının ana bileşenleri, alfa-pinen, alfa-terpineol, beta pinen, chavicol, geranil asetat, öjenol, limonen, linalool, metil chavicol, myren ve neraldir. Defne tohumundan elde edilen yağda günümüzde oldukça popülerdir. Bende bu yazımda defne tohumu yağı nedir, ne için kullanılır, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, neye iyi gelir, içilir mi, cilde faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Defne Tohumu Yağı
Defne ağacı, defnegiller (Lauraceae) familyasında incelenen ve Laurus cinsini meydana getiren herdem yeşil ağaç veya ağaççık görünümünde olan bitki türüdür. Defne bitkisi; 6-7 metreye kadar uzayabilen ve sarı renkte çiçekler olan, yaprakları güzel kokulu ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Yapraklarından yeşil renkli bir yağ olan defne yağı çıkarılmaktadır.
Defne tohumu yağı defne ağacı tohumlarından sıkma yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Defne yağı ,30°C’de eriyen bir yağdır. %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan oluşmaktadır. Defne yağı, en çok sabun üretiminde kullanılıp, bunun yanı sıra kozmetik sanayisinde cilt nemlendiricisi ve genel masaj yağı olarak da tercih edilmektedir.
Defne Tohumu Yağı Faydaları
Baş ağrısı, nefes darlığı ve öksürük için kullanılır. Kan şekerini dengeler. Mantarda ve adale ağrılarında faydalıdır. Kas gevşeticidir. Gargara şeklinde uygulandığında bademcik iltihabı ve gribal enfeksiyonları iyileştirmektedir. Romatizmal ağrıları dindirici özelliktedir. Vücut parazitlerini öldürür. Saçın uzamasına yardımcı olmaktadır.
Defne tohumu yağı saç diplerinde olan hücreleri aktive eder saç tellerinin güçlenmesini, çevre şartları, kimyasal temizleyiciler ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan kepeklenmenin azalmasını ve zamanla ortadan kalkmasını, ciltte oluşan ölü derilerin atılmasını hızlandırarak sivilce, kırışıklık, istenmeyen leke ve yağların azalmasını sağlamaktadır.
Defne Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır
Defne tohumu yağı kaslarda gevşeme yapar ve sıcaklık verir. Antiseptik özelliğinden dolayı vücut ısısını artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücut direncinin artırılmasında, eklem ağrılarında, adet sancılarında, soğuk algınlığına bağlı ağrılarda, viral enfeksiyonlarda kullanılmaktadır.
Defne tohumu yağı , dahili olarak, günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 3-4 damla damlatılarak alınır. Merhem olarak ta; 10 gr defne yağı ile 100 gr shea butter yağı karıştırılarak merhem haline getirilebilir ve haricen vücuda masaj yapılarak uygulanır. Ayak kokularında suya 3 damla damlatılarak kullanılır.
Doğal Cilt Bakımı
Defne sabunu cilt bakımı noktasında kullanılabilecek sabunların başında gelmektedir. Defne sabunu alırken, kaliteli bir marka olmasına dikkat edin ve PH değerinin 5,5 ya da 5,5’den biraz daha düşük bir değerde olmasına dikkat etmelisiniz.
Doğal Antibiyotik
Defne tohumu yağı antibiyotik özellikleriyle de bilinmektedir. Bu, vücutta gelişen her türlü biyotik büyümeyi (mikropların, bakterilerin veya mantarların büyümesi) inhibe ettiği ve sizi bu enfeksiyonlara karşı etkili bir şekilde koruyacağı anlamına gelmektedir. Bu yağı antibiyotik amaçlı kullanmanın bir avantajı daha var. Tamamen güvenlidir ve piyasada bulunan karaciğeri, kalbi ve diğer iç organları ağır şekilde etkileyen antibiyotik ilaçların aksine (çok ağır dozlarda kullanılmadığı sürece) olumsuz yan etkileri bulunmamaktadır.
Defne Tohumu Yağının Yan Etkileri
Defne yağı, uzun süreli kullanımı tahriş edici olabilmektedir. Bu yağ, fenolik içeriği nedeniyle uzun süre uygulandığında cildi ve mukoza zarını tahriş edebilir. Yağ çok az miktarda kullanılması gerekir veya profesyonel bir aromaterapist tarafından önerildiği gibi kullanılır. Tıbbi alerjik reaksiyon öyküsü olan ya da alerjik olabileceği düşünülmektedir. Hamile ve emziren kadınlar defne yağı kullanmaktan kaçınmalıdır. 6 yaşından küçük çocuklar defne tohumu yağına maruz bırakılmamalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder