Burçak (Lathyrus Sativus)


Hemen hemen bütün iklimlerde yetişen bir bitkidir. Baklagiller familyasında incelenen burçak; taneleri hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir. Taneleri görünüş olarak mercimeğe benzetilebilir. Burçak sapları hayvan yemi olarak kullanılabilen bir bitkidir ve 50 cm boylarında, türüne göre farklı farklı renklerde çiçekler açan bir bitki türüdür. Müdürmük olarak da bilinmektedir. A ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bende bu yazımda burçağın genel özelliklerinin yanında burçak nedir, faydası nedir, neye iyi gelir, nasıl tüketilir, burçak lapası nasıl yapılır, kilo aldırır mı, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Burçak Nedir





Burçak Bitkisi, Taneleri mercimeğe benzeyen ve hayvan yemi olarak kullanılan, 50 cm boylarında, türüne göre farklı farklı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Müdürmük olarak da bilinmektedir.  A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

Burçağın Faydaları


İdrar söktürücüdür. Kalbi güçlendirir ve kalp hastalıklarına karşı korur. Taneleri isilik ve mayasıla iyi gelir. Unundan yapılan helva zayıf vücutlara kuvvet verir.

Cinsel gücü arttırır. Mafsal rahatsızlıklarında dizlerdeki ağrı ve şişlikte, basurda, hazımsızlıkta, faydalıdır, vücutta yaşanan pıhtılaşmış kanları eritir.

Burçak Merhemi


Burçak Tohumu kurutulup toz haline getirildikten sonra çeşitli ilaçların yapımında, burçak bitkisi de hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda, lapası ve unu elde edilip tedavi için kullanılabilmektedir.

Burçak unu sirke ile karıştırılıp içilirse idrarı söktürür. Lapa haline getirilip kırıkların üzerine sarılırsa iyileşmesini kolaylaştırır.

Ezik ve çürükler için de faydalıdır. Tohumlarının fazla miktarda ya da uzun süre kullanılması çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.

Burçak Lapasının Faydaları


Burçak lapası yapılıp sert urlara topikal olarak uygulandığı zaman iyileştirici özelliktedir. Sırt ağrılarını iyi gelmektedir. Yine burçak lapası kırılan kemiklerin üzerine uygulandığı zaman iyileştirici niteliktedir. Vücutta var olan lekelerin üzerine konduğu zaman oldukça faydalıdır. Aynı zamanda vücudu ve cildi güzelleştirici etkidedir.

Burçak Çayı


Böbrek taşlarını düşürmek için 1.5 kg suya, 1 bardak burçak konur, 20 dk kaynatılır, 1 günde tüketilir. Alerjik nefes darlığında, alerjik burun akıntıları ve hapşırmada kaynatılan sudan günde 3 bardak tüketilebilir; bu sorununuzu çözecektir.

Hazımsızlık durumunda burçak unu kitre ile beraber 3 gr içilebilir. Ülserde sabahları aç karna 1 çay kaşığı burçak unu içilir. 2 ay devam edilir, burçak unu sirke ile içilirse idrarı söktürür.

Yorumlar

  1. I have found that this site is very informative, interesting and very well written. keep up the nice high quality writing. Süt Sağım Sistemleri

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)