Boldo (Peumus Boldus)


Boldo (Peumus boldus ), Şili'ye özgü, özellikle de And Dağları'na özgü, aromatik, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Bitki, Meksika, Ekvador, Arjantin ve Fas gibi diğer bölgelerde de yaygın olarak bulunmaktadır. İlginç bir biçimde, Şili'de on üç bin yıl öncesine dayanan fosilleşmiş boldo yaprakları bulunmaktadır. Bu fosillerin insan dişlerinin izleri bulunur ve Boldo'nun uzun bir diyet veya tıbbi kullanım geçmişine sahip olduğunu bilinmektedir. Bende bu yazımda boldo bitkisi nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, boldo yaprağının faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Boldo Nedir





Boldo (Peumus boldus) Şili'nin kıyı bölgelerine özgü bir bitki türüdür. Salkım şeklinde açan çansı küçük çiçekleri sarımsı beyazdır. Tanin, eterik yağ, boldin ve alkolit barındırır.  Odunsu bir esansa sahip olan yaprakları, başta Latin Amerika'da olmak üzere, çeşitli yemeklerde kullanılır.

Yapraklar defne yaprağına benzer bir şekilde kullanılır. Avrupa ve Kuzey Afrika'da da bilinmektedir. Ayrıca başta Şili ve Arjantin olmak üzere pek çok ülkede bitkisel çay olarak da kullanılır. Şili'de çoğunlukla yerba mate ve diğer çaylarla karıştırılarak kullanılmaktadır.

Boldonun Faydaları


Boldo yaprakları çay ve tentür, ekstresi ise natürel ilaç yapımında kullanılmaktadır. Çok ve uzun süre kullanılması zehirlenmelere yol açabilir. Kramp çözücü özelliği vardır. Gastrit ve romatizma ağrılarını azaltır. Mide ve bağırsak şikayetlerine karşı faydalıdır. Karaciğerde safra salgısını düzenler. Gut hastalığına karşı kullanılır.

Sindirime İyi Gelir


Boldo yapraklarnı belki de daha önceleri yiyeceklerin sindirilmesi için bir ek olarak kullanmışsınızdır. Bu yapraklarda var olan antioksidanlar karaciğerdeki safra üretimini aktive etmektedir ve besin maddelerinin parçalanmasını kolaylaştırmaktadır. Boldo yaprağının antispazmodik kalitesi bağırsak kramplarını yatıştırıcıdır ve aynı zamanda orta derecede bir müshil olarak çalışabilir, bu sayede kabızlığın hafif belirtilerini azaltmaktadır. Boldo yapraklarının özünün, mide rahatsızlığı semptomlarını azalttığı bilinmektedir ve yetişkinlerde ve gençlerde iştahı artırmak için de kullanılabilir.

Boldo Çayı


Bir tatlı kaşığı boldo yaprağı demliğe eklenir ve üzerine 250-300 ml kaynar su doldurulur ve 5-10 dakika dinlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek tüketilir. Uzun süre ve fazla miktarda içilmesi mahzurludur.

Boldo yapraklarının uzun süre veya çok miktarda çay olarak içilmesi merkezi sinir sistemine zarar vererek önce kulak çınlaması ve görme bozuklukları sonra dengede kalamama ve aptallaşma gibi rahatsızlıklara sebep olur. Uzun süre kullanılması halinde ise kişide renkleri ve sesleri karıştırma vede konuşma anormallikleri görülür.

Boldonun Yan Etkileri


Boldo, safra kesesi taşları, ciddi karaciğer rahatsızlıkları veya safra yolunun tıkanması olan kişiler tarafından kullanılmaması öneriliyor. Uzun süreli kullanım için tercih edilmemesi gerekmektedir. Bu ürünü kullanmadan evvel doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Boldo çayının ise uygun dozlarda tüketildiği zaman genel olarak güvenli kabul edilebilmektedir. Düşük dozlarda yan etkilere yol açabilir; fakat birçok tıp uzmanı, uzun süreli boldo çayı tüketilmesinin böbrek yetmezliği, konvülsiyon (havale) ve bağırsak hasarına yol açtığı bilinmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)