Binbirdelik Otu (Hypericum Perforatum)


Günümüz dünyasında pek çok özelliklerinin ve genel sağlık bakımından pek çok faydalarının olduğu bitkilerden biri de binbirdelik otu bitkisidir. Daha çok çalılık ve fundalık alanlarında yetiştirilen bu harika bitki türünün boyu ortama olarak 30 ile 80 cm arasında değişmektedir. Ülkemizde pek çok alanda yetiştirilen binbirdelik bitkisi gövdesi köseli olup yaprakları ise sapsızdır. Bende bu yazımda binbirdelik otu nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, binbirdelik otu çayı nasıl demlenir, yararları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Binbirdelik Otu Nedir






Binbirdelik otu, kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran olarak da bilinir, sarı kantarongiller  familyasında incelenen bir bitki türüdür. Anadolu’da yaygın şekilde yetiştirilen binbirdelik otunun kullanımı oldukça yaygındır. Kırmızı, sarı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanları tercih edilir. Yaprakları karşılıklı ve sapsız yapılıdır. Çiçekleri parlak sarı renklidir. Çoğunlukta acı olan kökleri kullanılır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

İçeriğinde; uçucu yağ, tanen, acı maddeler, A ve C vitaminleri, reçine, pektin, kolin, zamk, ksantonlar, psödohiperisin, hiperforin, biapigeninler, proantosiyanidinler, ksantonlar, steroller, hypelin isimli sarı renk boya maddesi ve hyperisin isimli kırmızı renk boya maddesi bulunur.

Binbirdelik Otunun Faydaları


İştah açar. İdrar ve balgam söktürücüdür. Sinirleri yatıştırır. Spazm çözücüdür. Düzenli ve uzun süreli kullanımlarda depresyon, sıkıntı ve çocuklarda gece altını ıslatma gibi şikayetlerde faydalı olmaktadır.

Hafif uyku verici özelliğe sahiptir. Mikrop öldürücü etkisi ile yaraların temizlenmesinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda, bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. İltihap gidericidir. Ülser tedavisinde yararlıdır. Adet sancılarını azaltıcı etkidedir.

Doğal Yara Tedavisi


Binbirdelik otu, antiseptik özelliği ile iltihaplı yaraların tedavisine oldukça iyi gelmektedir. Hatta bronşit ve safra kesesi iltihaplanmalarında da yürütülen tedavi sürecine yardımcı olabilmektedir. Bu otta var olan flavonoidler bazı enzimlerin çalışmasını yavaşlatabilir ya da tamamen kesebilir. Bundan kaynaklı kanserlere iyi gelmektedir.

Binbirdelik Otu Nasıl Kullanılır


Kuru yapraklar kaynatılarak çayı yapılabileceği gibi binbirdelik otunu zeytinyağının içinde 1-2 hafta beklettikten sonra elde edilen sıvı süzülerek haricen de kullanılabilir.

Binbirdelik Otu Çayı


Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolu su soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 4-5 dakika demlendirilir  ve süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş kantaron çayı, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Bu çay, yara tedavisinde de dıştan yıkama veya kompres biçiminde kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)