Bergamot (Citrus Bergamia)


Bergamot bitkisi sedefotuiller familyasında gelmektedir ve esasında oldukça minicik bir meyvedir. Meyvesinin küçük olduğunu aldanmamak gerekir; çünkü ağacı 4 metreye kadar uzayabilmektedir.  Bergamot meyvesi ise limona benzetilen küçük ve sarı-yeşil renkli olan bir meyvedir. Bende bu yazımda bergamot nedir, faydaları nelerdir, tadı nasıldır, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, bergamot kurusu nedir, bergamot tomurcuğu neye yarar, çaya karıştırılır mı, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Bergamot Nedir





Bergamot, sedef otugiller familyasındam ortalama 4 metre kadar uzayan bir ağaç türüdür. Bu bitkinin esas vatanı Batı Hindistan'dır.

Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.

Türkiye'de Doğu Akdeniz'in kıyılar Adana, Mersin, Hatay da yetişmektedir. Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamot esansı elde edilmektedir. Yeşilimsi sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvı olarak tanımlanmaktadır.

Bergamotun Faydaları


Bergamot (citrus bergamia) esansı çay ve ilaçlar ile hoş bir koku oluşmaktadır. Bergamot yağı depresyona karşı olukça etkili olmaktadır. Rahatlatıcı etkisi ile uyku bozukluklarına iyi gelmektedir. Mikrop öldürücü niteliktedir.

Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bergamottan elde edilen bergamot yağı tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Sinek ısırıklarında, yağlı ciltli kişilerde ve sivilceler de ayrıca boğaz ağrısında kullanılabilmektedir.

Sindirim sistemi hastalıklarından, kolik tarzında var olan karın ağrılarında, bağırsaklardaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlık sorunlarında ve mide ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır.

İdrar yollan problemlerinden sistit adınında ki idrar yollan iltihabında ve ağrılı idrar edenlerde kullanılmaktadır. Kabuklarından da bergamot reçeli yapılmaktadır.

Doğal Detoks Kaynağı


Bergamot polifenoller bakımından zengindir. Bu özelliği ile antioksidan etkisi de gösterdiğinden kaynaklı vücudun toksinlerden arınmasında yardımcı olmaktadır.

Bergamot Yağı


Bergamut yağının faydaları, akne ve yağlı ciltlerin tedavisinde kullanılmaktadır. İştah arttırıcı ve safra söktürücü etkisi bilinmektedir. Bergamot yağı depresyona karşı olukça etkili olmaktadır. Egzama tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bergamot sıkılaştırıcı, canlandırıcı ve antiseptik özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda çayda lezzet ve koku verici olarak kullanılmaktadır. Stres ve yorgunluğu giderici ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir etkidedir.

Bergamot Yağı Kullanımı


Begamot yağı nasıl kullanılır ; bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak, günde 2 defa kullanılır. Haricen; cilde masaj yapılarak stres ve yorgunluğu giderici olarak kullanılabilmektedir.

Bergamot Reçeli


Bergamotun reçeli veya şurubu yemekleri hazmettirici olarak  mideyi kuvvetlendirici, karın ağrılarını teskin edici, mide bulantılarını giderici, sindirime yardımcı olmaktadır.

Bergamot Çayı


Kaynayan suya bir kaç çay kaşığı bergamot yaprağı atarak demlenmesini bekleyin. içmeden önce 5 dakika daha bekleyin.  Demleme süresi bitkinin hangi bölgesini kullandığınıza bağlı olarak bir miktar uzayabilir. Eğer bitkinin tohumunu ya da kurutulmuş yapraklarını kullanıyorsanız demliğe 2 çay kaşığı atabilirsiniz.

Kabuk kullanıyorsanız 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Bergamot çayına daha fazla aroma katmak için bal veya birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Demleme süresini ne kadar uzun tutarsanız çay o kadar kuvvetli bir tada sahip olacaktır.

Bergamot meyvesinin tohumu özellikle çok önemli bir ilaçtır. Bergamot meyvesinin tohumları  toplanır, kurutulur saklanırdı. Zehirlenmelerde, tüm zehirli hayvanların sokmasında bu tohumlar ezilir ve su ile içilebilir.

Bergamot Zararları


Malik ve çay biçiminde bergamot tüketmeyi tercih ediyorsanız asla aşırıya kaçmamanız gerekmektedir.  Her gün bergamot çayı tüketenler arada bir mutlaka bir hafta ara vermesi gerekmektedir.  Aynı zamanda bergamot çayı günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer bergamotlu siyah çay tüketiyor iseniz fincan miktarını arttırabilirsiniz ancak yine de aşırıya kaçmamak gerekmektedir.

Bergamotun aşırı tüketilmesi halinde özellikle kadınlarda adet (regl) düzensizliklerine yol açabildiği ve bu dönemlerde adet ağrısı oluşabilir belirtilmektedir.  Bergamotun bilinen diğer yan etkileri ise uykusuzluk,  baş ağrısı,  ishal,  mide bulantısıdır. Çok aşırı tüketiminde ise kalp ritminde düzensizlikler yaratabileceği söylenir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)