Behmen-Yaban Havucu


Yaban havucu ( Pastinaca Sativa ) Avrasya'ya özgü bir kök  sebzesidir ve eskiden bu yana yaygın şekilde kullanılır.  Yaban havucu, çeşitli mutfaklarda sahip, çok yıllık bir bitkidir. Geçmişte, bu sebzeler bitkisel ilaçlarda ve bir afrodizyak olarak bile kullanılmaktadır. Avrasya'da yetişen bu otun yenilebilir kökleri olan yabani parsnip adındaki yabani havuç çeşidi bulunmaktadır. Bende bu yazımda behmen nedir, yabani havuç nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, neye yarar, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Yaban Havucu-Behmen Nedir





Yaban havucu olarak bilinen, kökleri tüketilebilen, hayvan yemi olarak da kullanılan ve turpa benzetilebilen, yıllık veya çok yıllık otsu bir bitkidir.

Ülkemizde, Marmara'nın güneydoğusu, Ege ve Karadeniz'de kırlarda, taşlı yamaçlarda yabani şekilde kendiliğinden yetişmektedir.

Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri ile uçucu yağ içerir. Çiçeğinin rengine göre kızılbehmen ve akbehmen adında iki türü vardır.

Yaban havucu olarak da bilinen, kökleri yenebilen, hayvan yemi olarak da kullanılan ve turpa benzeyen, yıllık veya çok yıllık otsu bir bitkidir.

Yaban Havucunun Besin Değeri


Yaban havucu, içeriğinde çok sayıda besin ve vitamin bulunmasından kaynaklı çok çeşitli sağlık yararları olan çok yönlü bir sebzedir. Fosfor, potasyum, magnezyum, manganez, çinko ve demir gibi mineraller barındımaktadır. Folat yönünden zengin olan yaban havucu, B , C, E ve K vitaminleri gibi sağlığımız için çok faydalı olan vitaminleri de bulunmaktadır.

Behmenin Faydaları


Basur şikayetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Uykusuzluk, romatizma ve yüksek ateş şikayetlerinde faydalıdır. Kalbe kuvvet verir, çarpıntıyı keser, cinsel gücü artırır, sarılık hastalığının tedavisinde kullanımı önerilmektedir.

Bağırsaktaki gazları çıkarır. Beyaz behmen, safran ile birlikte içilirse rahmi hastalıklardan temizler ay başı rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kilo Vermenize Yardım Eder


Yüksek oranda çözünür lif barındıran ve düşük kalorili bir seçenek olarak, yaban havucuları sizi doyurur ve “açlık” hormonu olan grelin salınımını önlemektedir. Bu noktada yaban havucu, öğün aralarında atıştırmak açlık hissini önemli ölçüde azaltabilir, bu sayede kilo kaybına yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda, optimize sindirim süreçleri israfı ortadan kaldırmanıza ve gıdalardan en sağlıklı besinleri almanıza yardımcı olmaktadır.

Behmen Nasıl Kullanılır


Yaban havucu, sebze olarak havuç gibi yemek ve salatalarda kullanılabilir. Genellikle patates gibi püre haline getirilerek tüketilir. behmen otu , kaynatılarak elde edilen suyuna bal karıştırılarak içilir. Suyu ile saclar yıkanırsa güzel koku ve parlaklık verir.

Göz Sağlığına İyi Gelir


Etkileyici yüksek C vitamini içeriği ile yabani havuç, göz sağlığını artırmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle yaşamda daha sonra birçok deneyime sahip olan yaygın bir problemdir: makula dejenerasyonu olan bir kök sebzesidir. 60 yaşın üzerindeki kişiler bu dejeneratif göz problemini en sık yaşama eğilimindedir, fakat bu, en uygun göz sağlığını korumaya yardımcı olacak bir diyet oluşturmak için sonraki yıllar boyunca beklemeniz gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu noktada yabani havuç tüketimi göz sağlığına iyi gelmektedir. Ve mutlaka size faydası olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)