Basur Otu (Rnunculus Ficaria)


Basur otu, Latince adı Ranunculus Ficaria'dır. Basur otu düğünçiçeğigiller familyasında incelenen adı yeni yeni duyulan bir bitkidir. Yetiştirildiği bölge Akdeniz bölgesinin nemli ormanlarında biten, memleketimizde Güney, Kuzey ve Batı Anadoluda yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Basur otu, adını basur hastalığının tedavisinde kullanıldığından kaynaklı Türkçeye bu şekilde çevrilmiştir. Bende bu yazımda aslında adında da anlaşılacağı üzere basur otu faydaları nelerdir, ne için kullanılır, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır, nerede yetişir, nereden satıl alınır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Basur Otu Nedir





Basur otu, düğünçiçeğigiller familyasında incelenmektedir.Basur otu 10-20 cm boylarında, yatık gövdeli, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Bu otun kökleri uzun yumrulu bir haldedir ve parmağa benzemektedir. Saplı yapraklarıysa yumurta yada kalbe benzetilir.

Mart –nisan aylarında 7-13 taç yapraklı parlak sarı çiçekler açmaktadır. Bu parlak sarılık, bitkinin taç yapraklarını adeta yağlanmış gibi gösterir.  Nemli ortamlarda 800 m yüksekliğe kadar yetişir; Kuzey, Batı ve Güney Anadolu'da yaygındır.

Bileşiminde ranuncilin, protoanemonin gibi lakton türevleri, ficarin ve uçucu yağ bulunmaktadır. Kökleri yumru şeklinde ana kökler ve saçak şeklindeki yan köklerden oluşur. Basurotunun anakökleri insanlarda sıkça görülen Basura benzediğinden bu bitkinin basurotu diye anılmasına yol açar.

Basur Otunun Faydaları


Basur hastalığına iyi gelip basur memelerini yok eder, bununla ilgili rahatsızlıkları tamamen giderir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayı yara ve kesiklerin kenarlarını temizlemekte de kullanılabilir.  Zehirli bir bitki olduğu için dahilen kullanılmaz.

Basur Otu Nasıl Kullanılır


Kökü kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra basur memelerine sürülerek kullanılır. Ayrıca, mikrop öldürücü etkisinden dolayı yara ve kesiklerin kenarlarını temizlemekte de kullanılabilir. Zehirli bir bitki olduğu için dahilen kullanılmaz.

Basur Otu Merhemi


Taze kökleri ishal giderici, yara iyileştiricidir. 5 gram Basur otu özüyle 50 gram kavak merheminin havanda iyice karıştırılıp dövülmesiyle oluşan merhem haricen basur memelerine sürülür.Günde iki kez sürülürse iyileşme görülür. Dikkat zehirli ve tahriş edici olduğundan ağızdan alınması ve kullanımı tehlikelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)