Baldıran Otu (Conium Maculatum)
Baldıran otu çok zehirli bir bitkidir. Esasında, bitkinin tüm parçaları toksiktir. Hemlock ilkbaharda büyümenin erken aşamalarında en zehirlidir, fakat büyümenin her aşamasında tehlikelidir. Baldıran otun zehirler o kadar ölümcül ki, insanlar hemlock tohumları yiyen av kuşlarını yedikten sonra öldüler. Bende bu yazımda baldıran otu nedir, zehirli midir, yenir mi, faydaları nelerdir, nasıl hazırlanır, yan etkileri var mı, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Baldıran Otu Nedir
Antik Yunan’da bazı ölüm mahkumlarına, büyük bir lütuf olarak, insanı acı çekmeden öldüren baldıran zehiri tüketilmiştir. Ünlü filozof Sokrates'de, ölüm cezasına çarptırıldığında, yanında bulunanların şaşkın ve hayran bakışları arasında, cesaretini ve soğukkanlılığını kaybetmeden baldıran zehri dolu kaseyi bir dikişte tüketmiştir.
Baldıran otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasında incelene ve nemli alanlarda yetişen bazı zehirli bitkilerin ve bu bitkilerden elde edilen zehrin ismidir. Bitki olarak baldıran, baldırgan ya da ağı otu; zehir olarak baldıran ise şeytantersi ya da yine baldırgan diye de bilinir.
Baldıran otunun, yaprakları büyük; gövdesi kalın bir yapıdadır. Saplarının alt kısmı erguvani renklidir. Haziran aylarında beyaz çiçekler açmaktadır, çiçekleri yayvan ve küçük yapıdadır. Kötü bir kokusu olan zehirli bir bitkidir. “Büyük baldıran” ve “Küçük baldıran” olmak üzere 2 çeşidi vardır. Bileşiminde, Conin, conicein, conhydrin, koniin, koniselin, metilkoniin, konhidrin, elma asidi ve eterik yağlar bulunmaktadır.
Baldıran otu ülkemizde; Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde viranelerde, rutubetli bölgelerde, yol kenarlarında, dağ ve orman eteklerinde kendiliğinden yabani biçimde yetişmektedir.
Baldıranın Faydaları
Baldıran otu, tıpta ağrı veya spazm giderici şekilde, örneğin siyatik ağrısı, tetanoz, sara (epilepsi), trigeminal nevralji ve kore hastalığı gibi rahatsızlıkların sağaltımında kullanılabilir.
Harici olarak romatizma, siyatik, ağrı ve kramplara, saç kırana, saçların dökülmesine, akciğerde bulunan kan ve iltihaba, göğüs ağrılarına, öksürüğe, nefes darlığına, astıma, idrar söktürmeye, atardamar kireçlenmesine, prostat ve idrar yolları iltihabına ve mesane tıkanıklığına iyi gelir. Ağrı ve spazmları gidericidir. Siyatik ve sarada da oldukça etkilidir. Romatizma ağrılarını azaltmaktadır. Uyuz ve çıbanlara karşı da oldukça faydalıdır.
Baldıran Otu Çayı
Baldıran otu, yapraklar toz haline getirilmektedir ve günde 3 defa 0,25 gr tüketilir. Hülasası günde 3 defa 0,05 gr tüketilebilir. Baldıran otunu bir doktora danışarak kullanmanızda yarar bulunmaktadır. Çay olarak kaynatıldığında içilmeye devam edilirse göğüs ve akciğerde var olan kan, safra, balgam ve sevdayı çıkarmaktadır. Göğüs ağrısına, öksürüğe, nefes darlığına, idrar söktürmeye faydalıdır.
Baldıran Otu Merhemi
Haricen Kullanımı: Hülasası ile hazırlanan merhem ve yakılar ağrı dindirici ve teskin edici vasıflarından kaynaklı romatizma, gut ve lenf iltihapları ve bilhassa kanser ağrılarına karşı kullanılmaktadır.
Baldıran Otu ile Zehirlenme
Baldıran otunun salatası yapılıp üzerine limon sıkılarak tüketilebilen otunun fazla tüketilmesi zehirlenerek ölümlere neden olmaktadır. Baldıran otunun zehirli etkisini göstermesi durumu özellikle koyu kıvama getirilerek sıvı şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bu bitki pazarda satılmaktadır ve insanlar tarafından salata yapılarak tüketilir fakat dediğim gibi oldukça dikkatli ve az miktarda tüketmelisiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder