Aylandız Ağacı (Ailanthus Altissima)


Aylandız ağacı -kokar ağaç- diğer dillerde Türkçeye çevrilişiyle cennet ağacı, Latince adı Ailanthus altissimadır. Azakeğeri, eğirotu, meyhaneciotu ismiyle de bilinmektedir. Sedefotugillerden; bir çeşit süs ağacıdır. Aylandız ağacı, 30 metreye kadar uzayabilir, çiçekleri uzun salkım biçimindedir. Bu ağacın kokusu keskindir. Bundan kaynaklı osuruk ağacı adı verilmektedir. Kötü kokulu olmasından kaynaklı daha yumuşak bir tabir ile kokar ağaç denilmektedir. Bende bu yazımda aylandız ağacı nedir, nasıl kurutulur, özellikleri nelerdir, neye yarar, faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Aylandız Ağacı





Aylandız, (kokar ağaç ): Sedef otugillerden, Simaroubaceae familyasında incelenen Mayıs-Haziran ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan ağaç türüdür.  Aylandız ağacının anavatanı Uzakdoğu'dur.  Avrupa'ya Çin'den getirilmektedir ve kısa zamanda yetişip boy attığından kaynaklı bir gölge ağacı olarak dikilen, kötü kokan bir ağaç türüdür.

Aylandız meyveleri sonbaharda dökülmeden önce kızarmaktadır. Keskin kokulu ve uzun salkımlı çiçekler açan ve 30 metreye kadar uzayabilen bir ağaç çeşididir.  Yaprakları bileşik, 15-40 yaprakçıktan meydana gelmektedir.  Taç ve çanak yaprakları 5 parçalıdır. Erkek ve dişi çiçekler farklı ağaçlarda bulunmaktadır. Meyveleri önce yeşil, olgunlaştıktan sonra kırmızı renkli yapıya sahiptir.Yapraklar reçine, tanen ve C vitamini; gövde kabuğu tanen ve acı maddeler ihtiva etmektedir.

Toprak erozyonunun kontrolünde, yol şevlerinin tutulmasında kullanılmaktadır. Kirli hava koşullarına dayanmaktadır. Park ve bahçelerde grup ve ya soliter ya da aile ağacı olarak kullanılmaktadır. Arıların kovan kurmakta seçtiği nadir ağaçlardandır.

Aylandız Ağacının Faydaları


Aylandız ağacı spazm çözücü niteliktedir. Ateş düşürücü ve kusturucu etkiye sahip olmaktadır. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olmaktadır. İshal ve dizanteride faydalı olmaktadır. Görünüşünden ve haşereleri uzaklaştıran kokusundan kaynaklı süs ağacı olarak da bilinmektedir. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Aylandız Nasıl Kullanılır


Aylandız ağacının yaprakları kaynatılarak kullanılmaktadır. Çayı, özellikle ishal ve kanlı ishalde kabız edici etkisi için kullanılmaktadır. Fazla kullanıldığı zaman zehirlenmelere neden olabilir.

 Aylandız Çayı


Aylandız çayıdan,  kurutulmuş dal kabuklarının ve yapraklarıın su ile birlikte kaynatılması ve kaynama işleminden hemen sonra bir müddet bekletilerek demlenmesi sağlanılarak faydalanılabilir.

Aylandız Ağacı Yan Etkileri


Aylandız ağacı erkek çiçekleri alerjiye yol açabilen polenler üretmektedir. Aylandız ağacı yaprakları evcil hayvanlar için toksik özelliktedir. Aylandız ağacı  yaprak kokusu yoğun nahoş ve baş ağrısı ve bulantıya yol açar, özellikle rinit ve konjunktivit gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Polen saman nezlesine yol açabilir.

Yorumlar

  1. Merhaba, bu bilgileri edindiğiniz kaynakça varsa paylaşma imkanınız var mıdır acaba ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)