Ayı Üzümü (Vaccinium Arctostaphylos)


Ayı Üzümü, İngilizce söylenişi Cranberry, latince adı Vaccinium arctostaphylos olan kırmızı ve siyahımsı meyveleriyle bilinen, sağlık için oldukça faydalı bir meyvedir. Ayı üzümü; boyu 25-30 cm.ye kadar uzayabilen, kışın yaprakları dökülmeyen ve devamlı yeşil bir şekli olan, çalı türü bir bitki çeşididir. Kuru taşlıklı ve kayalıklı alanlarda, kuru iğneli yapraklı orman ve yüksek dağlarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bende bu yazımda ayı üzümü nedir, faydaları nelerdir, nerelerde yetiştirilir, göze faydaları nelerdir, idrar yollarına yararı nedir, besin değeri nasıldır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ayı Üzümü Nedir




Çiçekler beyaz veya pembe, çiçek demetleri sap uçlarında salkım olarak bulunur.Meyveleri ise  kırmızı, kuru etli, 3-7 arasında çekirdeği olan bir çiçektir. Yapraklar çiçek açma zamanında (Mayıs-Haziran aylarında) toplanmaktadır. Tepe dallar kesilir, sonra gölgede  kurutulmaktadır. Kuru yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü-soluk pembe, kokusuz, acı ve buruk bir tada sahiptir.

İçeriğinde ; arbutin, sepi maddeler, gal asidi, galotanin, elagasidi, elagtaneni, serbest hidrohinon, uvaol, hiperozid, kversetin, kinin ve karınca asidi ve az miktarda eterik yağ bulunur.

Ayı Üzümünün Faydaları


Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle idrar yollarında var olan mikropları öldürmeye yarayan ve başta mesane ve böbrek iltihapları olmak üzere idrar yolu hastalıklarına karşı faydalı olan bir meyvedir. Aynı zamanda kabız edicidir. Gece altını ıslatmayı önlemeye yardımcı olur. Kanı temizler. Kolesterolü düşürmektedir ve kalp krizi riskini azaltıcıdır.

Ayı üzümü; mesane ve böbreklerin iltihabı, böbreklerde kum ve taş, kanlı işeme, alttan kaçırma, su toplama, şeker hastalığı, beyaz akıntı, böbrek veremi, gayri iradi meni akması sıkıntılarında  kullanılır.

Ayı Üzümü Çayı


Kurutulmuş yapraklardan 1 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 10 dakika kaynatılabilir, süzüldükten sonra, günde 4 kez yemeklerden evvel birer çay bardağı tüketilir.

Hafif mikrop öldürücü etkisinden dolayı haricen yaraları temizlemekte de kullanılabilmektedir. Uzun süreli ve yüksek miktarlarda kullanılması zararlı olabilmektedir. Aynı zamanda, hamilelik ve emzir dönemi ile 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Ayı Üzümünün Yan Etkileri


Ayı üzümünün bazı zamanlarda yan etkileri olabilmektedir. Fakat bu yan etkiler her zaman, her bünyede yaşanmamaktadır. Ayı üzümünün yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:


  • Hafit mide bulanması
  • İstira
  • Ateşlenme
  • Kulak çınlaması
  • Titreme
  • Sırt ağrısı
  • Baş dönmesi


Bu yan etkilerinin yanında; karaciğer toksisitesi problemi yaşıyorsanız, gebe ya da emzirme sürecindeyseniz, böbreklerde rahatsızlık bulunuyorsa ve retimal incelme yaşıyorsanız bu bitkiyi tüketen bireylerde risk olasılığı vardır. Bundan kaynaklı doktor önerisi almadan tüketmek asla doğru değildir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)