Avşar Otu (Asarum Europaeum)


Avşar otu yağışlı ve rutubetli alanlara daha kolay uyum sağlarlar. Avşar otu loğusotugiller familyasında incelenen otsu bir bitki türüdür. Türkiye’nin Kuzey bölgesinde yoğun bir biçimde gözlenir. Dünya'da ise Asya bölgesinde en çok yetiştiriciliği yapılmaktadır. Avşar otunun boyu 50 cm ile 100 cm arasında değişmektedir. Çiçekleri çoğunlukla sarıdan yeşile kadar farklı renklerde olur. Aynı zamanda bu ot kokulu bir bitki türüdür. Bende bu yazımda avşar otu nedir, nerede bulunur, faydaları nelerdir, şekere iyi gelir mi, nerede yetişir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Avşar Otu Nedir




Avşar otu (Asarum europaeum), loğusa otugiller (Aristolochiaceae) familyasında incelenen bir bitki türüdür. Çok yılık, rizomlu otsu bir bitki türüdür. Avşar otunun sapı, 10-15 cm uzunluğuna varmaktadır. Çiçeklerinin iç kısmı esmer ve kırmızı renklidir. Gölgeli orman altlarında yetiştirilmektedir. Türkiye ve Avrupa'da yayılış gösterir.

Türkiye’nin Kuzeyinde yoğun bir biçimde gözlenmektedir. Dünya genelinde ise Asya bölgesinde en çok yetiştirilmektedir. Çiçekleri çoğunlukla sarıdan yeşile kadar farklı renklerde olabilmektedir. Aynı zamanda kokulu bir bitkidir.

Avşar otunun toprak altı kısmı kusturucu ve balgam söktürücü olarak tanınmıştır. Kökleri koku vermek için çeyiz sandıklarına konur. Ağızdaki içki kokusunu gidermek için çiğnenir. Avşar Otu yağışlı ve rutubetli alanlarda daha kolay uyum sağlamaktadır. Glikozid, azarin alkoloidi, tanenli maddeler, reçineler, helme ve nişasta barındırmaktadır.

Avşar Otunun İçindeki Maddeler


Avşar otunun içeriğinde sitrik ve malik asit, nişasta gibi organik asitlerin yanında tanen, uçucu yağ ve reçine bulunmaktadır. Uçucu yağlarda ise avşar otunun etkili maddesi olan asaron, methyleugenol ve terpenler bulunur.

 Avşar Otunun Faydaları


Avşar otu idrar arttırıcı ve kabızlığı giderici bir etkiye sahiptir aynı zamanda adet(regl) söktürücüdür. Kusturucu etkiye de sahiptir. Uyuza karşı faydalıdır. Ateş düşürücüdür. Öksürüğü keser ve balgamı söktürür. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ağrısı ve migren şikayetlerini azaltmakta faydalı olabilir.

Avşar Otu Çayı 


Çiçek açma zamanında tohumların olgunlaşmasından sonra  toplanır. Kuru veya taze halde kullanılır.  Gölgede  kurutulur. Kuru bitki yeşil renkte ve acı tattadır. Avşar otunun kökleri kurutulup toz haline getirildikten sonra suya eklenerek kullanılmaktadır. Çay biçiminde içilebileceği gibi haricen yaraların üzerine ve uyuz gibi deri hastalıklarına karşı kullanılabilir.

Avşar Otu Çayı Faydaları


haşlanmasıyla elde edilen su; dizanteri ve baş ağrsına karşı, harici olarak da cerahatlı yaraların yıkanmasında kullanılmaktadır. Taze bitkiden 1 çorba kaşığı veya (kuru bitkiden 1 kahve kaşığı) 0,5 lt. kaynar suda 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)