Ararot (Maranta Arundinacea)
Bugün pek çok kişi tarafından merak edilen harika doğal bitki çeşitlerinden bir tanesi de ararot bitkisidir. Pek çok ülkelerde maranta nişastası olarak da bilinen ararot her ne kadar bitki olarak bilinse bile esas itibariyle bazı bitkilerin köklerinden çıkarılan bir tür bitkisel nişastadır. Eskide özellikle de çocuklarda oluşan hastalıkların tedavisinde yardımcı tedavi faktörü olarak kullanılmış olan bu harika bitkisel toz günümüzde aynı zamanda pek çok bebek mamalarının içeriğinde gıda takviyesi olarak kullanılır. Bende bu yazımda ararot nedir, neye iyi gelir, ararot nişastası neye yarar, yerine ne kullanılır, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Ararot Nedir
Ararot, marantaceae familyasında incelene bir bitki türüdür. Sıcak iklimlerde yetiştiriciliği yapılan “Maranta” adlı kamıştan ya da ona benzer başka bitkilerin köklerinden çıkarılan beyaz bir tozdur. Nişastadan daha incedir. Kokusu ve tadı bulunmamaktadır.
Kelimenin anlamı İngilizce arrowroot sözcüğünden gelmektedir. Bunun sebebi kaşiflerin, bu bitkiyi Amerikan yerlilerinin ok yaralarını iyileştirmek için kullandıkları bir başka bitkiyle karıştırmış olmaktadır.
Ararotun geniş ve oval yaprakları kısa saplı, beyaz çiçekleri bulunmaktadır. Bitkinin anayurdunun Guyana ve Brezilya’nın batı yakası olduğu düşünülmektedir. Batı Hint adalarında, Asya’nın güneydoğusunda, Avustralya ve Güney Amerika’da, özellikle Antillerde, Batı Afrika’da, Bengal, Filipinler, Natal gibi ülkelerde sıcak ve nemli bölgelerde görülür, iğ biçimli yumruları için kültürü yapılırken bitki bugün oldukça azalmaktadır.
Ararot bitkisi dışında olan başka kimi bitkilerden elde edilen nişastalar da ararot diye işlem görse de bunlar gerçek ararot değerinde değildir.
Ararotun Besin Değeri
Ararotun 100 gramının besin değerleri şu şekildedir:
Değer Günlük İhtiyaç % Karşılama Oranı
Kalori 65 Kcal 3%
Karbonhidratlar 13.39 g 10%
Protein 4.24 g 7.5%
Toplam Yağ 0.20 g 1 %
Kolesterol 0 0
Diyet Lifi 1.3 g 3.5%
Vitaminler
Folat (B9 Vitamini) 338 μg 84%
Niasin (B3 Vitamini) 1.693 m 10.5%
Piridoksin (B6 Vitamini) 0.266 mg 20%
Riboflavin (B2 Vitamini) 0.059 mg 4.5%
Tiamin (B1 Vitamini) 0.143 mg 12%
Vitamin A 19 IU <1%
Vitamin C 1.9 mg 3%
Mineraller
Kalsiyum 6 mg 0.6%
Bakır 0.121 mg 13.5%
Demir 2.22 mg 28%
Magnezyum 25 mg 6%
Mangan 0.174 mg 7.5%
Fosfor 98 mg 14%
Selenyum 0.7 µg 1%
Çinko 0.63 mg 6%
Elektrolitler
Sodyum 26 mg 1.5%
Potasyum 454 mg 10%
Fitobesinler
Karoten-ß 11 µg
Ararotun Faydaları
Çocuk maması yapmakta kullanılmamaktadır. Süt çocuklarına ve nekahat dönemi hastalarına verilmektedir. Hastalıklardan sonra görülen halsizlikleri giderir. Ayrıca, meyveli jölelerde kıvamı tutturmak için ve dondurmalarda buz parçacıkları oluşmasını önlemek için kullanılır.
Ararot Nasıl Kullanılır
Zehirli böcek sokmalarına ve ısırıklarına da iyi geldiği belirtilmektedir. Ancak dikkat fazla alınması uykuya yol açabilmektedir. Nişastası alınan köklerden kalan posa hayvan yemi olarak kullanılır.
Ararotun Yan Etkileri
Ararot bitkisel tozu, herhangi bir yan etkiye yol açmamaktadır. Fakat uzmanlar ararot bitkisel tozunun aşırı dozajlarda tüketilmemesi gerektiğinin altını çizerler. Bu harika bitkisel tozun kullanımı noktasında bireyler ilgili uzmana başvurması gerekir ve uzmanlarca belirlenen kullanım ölçüleri doğrultusunda ararot bitkisel tozunu kullanmaları gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder