Antep Fıstığı (Pistacia Vera)
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasında incelenen ve yenebilen kabuklu bir yemiş veren ağacın adıdır. Bu ağaç adını en çok yetiştiği bölge olan Gaziantep'ten almaktadır. Antep fıstığı ağacından yetişmektedir, yağlı, ince kabuklu bir yapıdadır. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılmaktadır. Lezzetli tohumları sevilerek tüketilmektedir. Bende bu yazımda antep fıstığı nedir, faydaları nelerdir, cinsel faydaları nelerdir, cilde faydaları nelerdir, neye yarar, saç bakımında kullanılır mı, zararları var mı, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Antep Fıstığı Nedir
Antep fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünya üzerinde Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler, sırayla İran, ABD ve Türkiye'dir. Türkiye'de ise en çok Gaziantep (Nizip İlçesi), Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde yetiştiriciliği yapılmaktır. Fıstık ağacı sıcak havayı çok sevmektedir. Antep fıstığının 4 çeşidi vardır. Bunlardan "İran fıstığı" denilen tür, en çok yetiştirilenidir. İran fıstığının meyveleri diğer hepsinden daha iridir. Fakat yağ oranı oldukça düşüktür.
Protein açısından %22.6, karbonhidrat bakımından %15.6 ve kalori değeri bakımından 3250 ile birinci, %54.5 yağ oranı bakımından fındıktan sonra ikinci sırayı alır. Bu kadar yüksek besin değeri ve çerez olarak her yerde aranılan bir meyvedir.
Antep Fıstığının Faydaları
Antep fıstığı vücuda enerji vermektedir ve aynı zamanda yorgunluğu gidermektedir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirmektedir. Cinsel gücü arttırır. Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletmektedir. Kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Vücudun gelişmesini destekler. Hastalarda iyileşmeyi hızlandırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü hafifletebilir.
Antep fıstığı aynı zamanda göğsü yumuşatır. Öksürüğü kesmektedir. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önlemektedir. Yukarıda da bahsettiğim üzere bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. Akciğeri iltihaplardan temizler. Böbrek ve meshane kumlarını düşürmeye yardımcıdır.
Antep Fıstığı Nasıl Kullanılır
Günde 10-12 adet tüketildiğinde iç Antep fıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilir. Antep fıstığından elde edilen şurup, balgam söktürücüdür, bronşite de iyi gelmektedir. Bunun için fıstık içi bir havanda içine biraz su konularak ezilir. Sonra içine bir miktar daha su ile şeker katılarak kaynatılmaktadır. Böylece hazırlanan şuruptan tüketilir.
Şekere İyi Gelir
Şeker problemi olan kişilerde, şekerler proteinler ile uygun olmayan bağlar oluşturmaktadır ve onları kullanışsız hale getirmektedir. Bu işlem glikasyon olarak adlandırılmaktadır. Antep fıstığının barındırdığı antioksidan maddeler, glikasyon sürecini azaltmaktadır. Bundan kaynaklı diyabetin kontrolünde de yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bir fincan fıstıkta günlük ihtiyaç duyulan fosfor miktarının %60’ı bulunmaktadır. Bu oran ile de diyabeti önlemeye yardım etmektedir. Aynı zamanda içeriğindeki fosfor, glikoz toleransına yol açan proteinlerin amino asitlere ayrışmasına yardım etmektedir.
Antep Fıstığı Yağı
Antepfıstığı yağı (Pistachio Oil) yüksek şekilde tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri barındıran, Omega–3 ve Omega–6 yağ asitlerini içerisinde bolca bulunduran hoş kokulu bitkisel bir yağdır.
Antep fıstığı içerisinde B3, B6, B12 ve A vitaminlerini, Pro–Vitamin B5 (Pantotenik asit) ve tiamin içermektedir. Vücudun karbonhidratı kullanmasına yardımcı olmaktadır. Cilt sağlığı için gereklidir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder.
Antep Fıstığı Yağının Faydaları
İştah arttırır, hazmı kolaylaştırır. Metabolizmayı hareketlendirir. B-3 vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Vejetaryenler, süt ürünleri ve kümes hayvanlarını tüketmeyenlerin Antep fıstığı yağı tüketmeleri önerilmektedir.
Antep fıstığı yağı insan cildine en hızlı nüfuz eden yağlardandır. Barındırdığı A ve E vitaminleri sayesinde cildin sertleşmesini engelleyip yaşlanma etkilerini geciktirdiği bilinmektedir.
Barındırdığı B gurubu vitaminlerden kaynaklı deri hastalıklarından ve anemiden cildi koruyucu bir etkisi bulunmaktadır. Yine Antep fıstığı yağında var olan Pro-vitamin B5 (Pantotenik asit)'in saç ve saç derisi sağlığı bakımında önemi bilinmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder