Aloe Vera


Aloe veranın sağlığa faydaları bir çırpıda şu şekilde sıralanabilir; bağışıklık sistemini güçlendirmek, yaşlanma sürecini geciktirmek, dermatiti iyileştirmek, regl sorunlarını hafifletmek, artrit ağrısını azaltmak ve yaraları iyileştirmek sayılabilmektedir. Aynı zamanda mide bulantısını iyileştirmektedir, ülserleri ortadan kaldırmaktadır, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmektedir, oksidatif stresi azaltmaktadır, kanserli büyümeyi önler, radyoterapi tedavilerinin yan etkilerine iyi gelir, saç büyümesini teşvik edicidir ve asit reflü semptomlarını yatıştırmaktadır. Mükemmel anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğundan kaynaklı dünden bu yana beri ağrıyı hafifletmek için kullanılmıştır. Bende bu yazımda aloe vera nedir, cilde faydaları nelerdir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nasıl kullanılır, neye yarar, ne için kullanılır, aloe vera jel nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Aloe Vera Jel




Aloe vera otu; zambakgiller familyasında incelenmektedir ve anayurdu Afrika Kıtası olan aloe vera otu, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak alanlarda yabani olarak yetiştirilmektedir, kimi bölgelerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılır.

Aloe vera otu 30 cm ye kadar uzayabilen, duyarlı çok yıllık etli ve sulu bir bitkidir. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeleri olan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselmektedir.

Aloe vera otu yapraklarının içinde saydam, jöleye benzeyen bir öz su bulunmaktadır. Hafif kokulu olan bu öz su, hava ile karşılaştığında katılaşmaktadır fakat alkolde hemen erimektedir. Serbest ve ya glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine barındırmaktadır. Aloe vera otundan elde edilen bu öz su, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılır.

Aloe Vera Otu Faydaları


Aloe vera öncellikle müshildir. Yalnız fazla kullanılırsa diyareye yol açabilmektedir. Aynı zamanda aloe vera midevidir ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Safra söktürücüdür. Kadınlarda regl kanamasını artırarak aybaşı dönemini kolaylaştırmaktadır.

Böyle zamanlarda, etkisinden yararlanmak üzere aloe vera otu yaprakları kesilerek ve ya çizilerek çıkan öz su alınmaktadır. Fakat, çok küçük bir dozu, bir-iki damla (0,1-0,3 gram) yeterli olmaktadır. Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlamaktadır.

Aloe vera otu ayrıca yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirmektedir. Kuru ciltleri de nemlendirerek rahatlatmaktadır. Bu gibi durumlarda, aloe vera yapraklarından çıkarılan öz su, şikayetli yerlere dıştan uygulanmaktadır. Gebe kadınlarda rahim kasılmalarına ve emzikli annelerde bebekte ishale yol açabileceği için, bu gibi kişiler aloe vera otu  dahilen kullanmaması gerekmektedir.

Aloe Vera Çayı


Aloe vera oldukça faydalıdır. 50 gr. aloe Vera kütlesi toz haline getirilip 1 dakika sıcak suda toz eriyene kadar mikserle karıştırılabilir, balla tatlandırılarak, birer fincan tüketilir.

Gül yağı ile beraber alma ve şakaklara sürüldüğü zaman baş ağrısına da oldukça iyi gelmektedir. Ağız ve burun yaralarına da iyi gelmektedir. Aloe vera otu su ile karıştırılarak iki kaşık kadar içildiğinde zekayı geliştiricidir, kalbi kuvvetlendirir, safra ve balgam artıklarını mideden temizleyicidir, şehveti düzenler, soğukta içildiği zaman ise kanlı ishale yol açabilmektedir.

Aloe vera otu su ve sirke ile eritilerek saç dipleri ovulursa saçların dökülmesini önlemektedir. Kaynatılarak yaralara pansuman yapılabilir, yanık yaralarında ağrı kesicidir. Bal ile macun haline getirilebilir ve dil etrafında beliren şişliklerde ağızda tutularak bir nevi topikal olarak uygulanabilir.

Aloe Vera Göz Bakımı


Tıbbi alanda ve güzel koku yapımında aloe vera oldukça fazla kullanılmıştır. Sürme gibi ağrıyan göze çekilebilir ya da damlatılmaktadır. Göze sürme gibi çekildikten ya da damlatıldıktan sonra göz, bir sargı ile kapatılmaktadır,  göz kapaklarında var olan şişlikleri giderir karaciğerdeki tıkanıklığı açar, sarılığı giderir. Kökünün veya sap bölümünün tozunun, makatta oluşan yaralar üzerine serpilmesi gayet iyi gelecektir. Dimağda ve göz sinirlerinde var olan safralı artıkları temizlemektedir.

Aloe Vera ile Sivilce Tedavisi


Aloe vera bakteriler ile savaşmaya yardımcı olmaktadır ve sivilce problemlerinin kökenine ulaşarak sivilceyi iyileştirmektedir. Bunun yanında iltihabı rahatlatmaktadır. Lezyonların iyileşmesini de hızlandıran aloe vera cildi nemlendirir ve beslemektedir.

Bağışıklığa İyi Gelir


Aloe vera suyu ile elde edilen içecekler, sindirim sistemini ve dolaşım sistemini etkili bir biçimde temizleyen doğal detoksifikasyon özelliklerine sahip bulunmaktadır. Besinlerin emilim düzeyi arttıkça da kan dolaşımını arttırmaktadır ve sağlığı iyileştiricidir. Kan oksijen açısında zengin olduğunda, hücrelerde var olan besinleri otomatik olarak daha verimli bir şekilde sağlamaktadır. Bu sağlıklı hücreler vücudunuzun enfeksiyonlara karşı koyabilmesini sağlamaktadır ve böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)