Akyıldız Soğanı (Ornithogalum)


Akyıldız soğanı çok yıllık otsu bir bitkidir ve bu bitki küçük beyaz çiçekli ve uzun yeşil yapraklara sahip bir bitkidir. İlkbahar sonlarına doğru yıldız biçiminde ki küçük beyaz çiçekleri açmaya başlamaktadır. Avrupa, Anadolu ve Kıbrıs'ın bazı bölgelerinde yaygın olarak yetişmektedir. Akyıldız soğanı nispeten zehirli bir bitkidir, bundan kaynaklı çok az miktarlarda kullanılması uygun görülür. Akyıldız bitkisinin kökü yani soğanı tıbbi maksatlı kullanılır. Bende bu yazımda akyıldız soğanı nedir, ne işe yarar, akyıldız bitkisi nedir, neye yarar, nasıl kullanılır, sağlığa faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akyıldız Soğanı Nedir




Akyıldız soğanı  (ornithogalum), Hyacinthaceae familyasından ornithogalum cinsini meydana getiren ve anavatanı Güney Avrupa olan çok yıllık otsu bitkidir. Akyıldız soğanı bitkisi genellikle Batı, Orta ve Güney Anadolu'da doğal olarak yetişmektedir. Yamaçlar, çayırlıklar, yol kenarları ve tarlalarda deniz seviyesi ile 1950 metre arasında bulunur. Beyaz çiçekli, otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Çiçekler gövdenin ucunda ve 8-20 tanesi bir arada bulunur. Anadolu'da yaygın bir çeşittir.

Dış tarafı yeşil renkle bezeli beyaz çiçekleri ile ornithogalum türleri arasında en çekici olanlarından bir tanesidir. Gövdesi üzerinde çiçek sayıları 3-12 arasında değişen Mart-Mayıs aylarında çiçeklenmektedir. Akyıldız soğanı eski Roma'dan bu yana özellikle çıbanlar ve sivilceler için kullanılmaktadır. Aynı zamanda kusturucu etkisi de bulunmaktadır. Fakat zehirli olduğundan dahili kullanımı tavsiye edilmemektedir. İçeriğinde C vitamini, saponinler, nişasta, müsilaj ve zehirli glikozitler barındırır.

Akyıldız Soğanı Faydaları


Akyıldız soğanı sivilce ve çıbanları iyileştirme noktasında oldukça faydalıdır. Düşük miktarlarda içerisinde var olan müsilajın etkilisiyle idrar söktürücü ve kusturucu özelliktedir. Aynı zamanda, yine düşük miktarlarda kullanıldığında kalbi kuvvetlendirici etki göstermektedir.

Akyıldız Soğanı Nasıl Kullanılır


Yaprakları sebze olarak, toprak altında var olan soğanları da tıbbi amaçla kullanılır. Akyıldız soğanı taze ya da pişmiş olarak sivilce ve çıbanların üzerine konursa faydası görünmektedir. Zehirli bir bitki olduğu için dahili kullanımı tehlikeli olabilmektedir.

Kurutulmuş akyıldız soğanı,  toz edildikten sonra, salep yerine, dondurma yapımında kullanılır. Bu bitkinin yumruları müsilaj taşıdığından kaynaklı dondurmaya bir kıvam katmaktadır.

Akyıldız Soğanı Yan Etkileri


Akyıldız soğanının yan etkileri bir yana yukarıda da bahsettiğim üzere zehirleyici etkilere yol açabilmektedir. Yani mutlaka kullanım noktasında dikkatli olunması gerekmektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)