Akırı Karha Otu


Akırı karha (nezle otu, ödül kahır, udul kahr) tropikal ve sıcak iklimlerde yetiştirilen, pembe ve beyaz çiçeklere sahip olan, çok yıllık bir bitkinin köküdür. Genellikle hindistan dağlarında Tunus ve Cezayirde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Akırı karhanın yapraklarının papatyaya benzemesinin yanı sıra, dalları ve kökü de kullanılır. Bende bu yazımda akırı karha otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, cilde faydaları nelerdir, güzelleştirici etkisi nasıldır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akırı Karha Otu Nedir




Akırı karha otu tropikal ve sıcak bölgelerde yetişen , nezleotu kökü, ödülkahır ve üdülkahır adlarıyla bilinen ve anavatanı, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Güney Asya bölgelerinin dağlık ve kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen bir ağaçtır. Çiçekleri pembe renkte papatyaya benzemektedir.

Akırı karha bitkisi, sürgünleri damarlı ve kahverengi renklidir. Otsu yabani gövdeye sahip kahverenkli yapıdadır. Sürgünleri çizgili ve damarlı olan çok yıllık bir ağaçtır. Daha çok hindistan dağlarında Tunus ve Cezayir'de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Akırı karhanın yapraklarının papatyaya benzemesinin yanı sıra, dalları ve kökü kullanılmaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmamaktadır.

Akırı Karha Faydaları


Akırı karha öksürük ve balgamı kesici özelliktedir. Aynı zamanda bu ot vücuda kuvvet vericidir ve felce iyi gelmektedir. Diş ağrılarını ve romatizma şikayetlerini azaltıcı etkidedir. Cilde faydalı bir bitki olan akırı karha cilt bakımı için de kullanılmaktadır.

Akırı Karha Yağı


Akırı karha, saf zeytin yağında eriyene kadar kaynatılır,  elde edilen yağ ile problemle bölgelere masaj yoluyla uygulanabilir. Yine bu şekilde elde edilen yağ yüze sürüldüğü zaman cilde güzellik katmaktadır.

Akırı Karha Çayı


Akırı karha bitkisinden kaynatılarak elde edilen suyuna bal ya da şeker ilave edilerek tüketilebilir. Aynı zamanda gelen balgamı tamamen ortadan kaldırır.

Kusma ve ishale neden olabildiği için daha çok haricen kullanılır. Akırı karha zeytin yağında kaynatılarak elde edilen yağ soğuduktan sonra felce yol açan bölge bu yağ ile ovulursa faydası görülmektedir. Bu yağ yüze ve cilde sürüldüğünde, cildi besler ve yüzü güzelleştirmektedir. Akırı karha kaynatılıp suyuna bal ilave edip tüketilirse balgam, öksürük ve mide üşütmesine karşı fayda sağlamaktadır. Kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa diş ağrılarını hafifletmektedir.

Akırı Kahra Yan Etkileri


Akırı kahra bitkisinin herhangi bir bilinen yan etkisi bulunmamaktadır. Bir çok faydası olduğunu biliyoruz fakat su bile fazla tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabileceğini akıldan çıkartmamak gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)