Akgünlük Ağacı (Gummi Olibanum)


Gerçekleştirilen çalışmalarda akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkisi bilindiği artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda belirgin biçimde azalma sağladığı gözlemlenmiştir. İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltma noktasında bu bitkiden yararlanılabilmektedir. Bende bu yazımda akgünlük ağacı nedir, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akgünlük Ağacı Nedir




Akgünlük ağacı ; kuzey Afrika’da ve Hindistan’da yetiştirilen 8 metreye kadar uzayabilir ve nispeten küçük bir ağaçtır. Akgünlük bu ağaçlardan elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Hindistanda geleneksel olarak ayurveda hekimliğinde yıllardır kullanılır. Hindistan'da yetişen ve yüz yıllardır kullanılan boswellia bitkisi, orta yada yüksek boyda dallanma gösterir. Bu şifalı bitkinin enayırıcı yanı gövdesine dokunduğunuzda aleorezin denen (sakızımsı) bir madde yaymasıdır.

Ülkemizde akgünlük olarak adlandırılan bu bitki ezilerek toz biçiminde ve ya su yardımıyla yutmak yada su yoluyla karıştırıp içilebilir.Yada kapsül olarak günde 3 defa tok karnına alınabilir diye öneriliyor. Akgünlük ağacı %50-60 civarında boswellik asit ve türevlerini içerir. Boswellianın uçucu yağlar açısından oldukça zengin olan sakızımsı etken maddesi, reçineli bir yapısı bulunmaktadır. Diğer yandan boswellianın sakıza benzer reçinesinde var olan Pinen ve Fallandren isimli uçucu yağlar, bu şifalı bitkiye sığlaya benzeyen hoş bir koku vermektedir.

Akgünlük Ağacı’nın Faydaları


Akgünlük ağacı genellikle prostat kanserinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Prostat kanserinin ötesinde; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında da oldukça etkili olduğu düşünülür.

Öte yandan akgünlük ağacının temel bir bileşeni olan akbanın; çeşitli mekanizmalar ortaya koyarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de bilinmektedir. Boswellia bitkisi; serbest radikalleri yok eden özelliğiyle total kolesterolün düşürülmesinde fayda sağlamaktadır. Öte yandan antidepresan etkisi de bulunmaktadır.

Bitkinin ‘Incensole asetatı’ denilen bir bileşeni, beynin hipokampus bölgesindeki hücrelerin dejenerasyonunu engellemektedir. Prostat kanserinin ötesinde; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalması noktasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında etkili olduğu bilim çevrelerince genel kabul görmüştür.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde; boswellia özlerinin anti-enflamatuvar yani iltihap önleyici bir etki gösterdiği gözlenmiştir. Öte yandan bitkinin temel bir bileşeni olan akbanın; çeşitli mekanizmalar oluşturarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de bilinmektedir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda; akgünlük ağacı - boswellia’nın yüzde 90 oranında metastazı yani kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği gözlenmiştir.

Akgünlük Ağacı Kullanımı


Kabuğu tatlı, soğutucu ve tonik olarak kullanılmaktadır. Öksürük ve astım için oldukça faydalıdır. Bunlara ek olarak idrardan kan gelmesi, ateş, terleme, konvülziyonlar, kronik larenjit, sarılık ve artrit hastalıklarına da yarar sağlamaktadır.

Akgünlük Ekstresi


Boswellianın standart dozu, %37.5-65 arası boswellic asit içerir, bu oran kapsül başına 150-200 mg anlamına gelmektedir. Boswellia ile ilgili çalışmaların genelinde günlük doz 450 mg. (150 mg.lık 3 doz) ve 1200 mg. arasında belirlenmektedir.

Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerinde yara iyileştirici niteliğinden yararlanmaktadır. Bunun için günlük yağı sulandırılıp içine bal ve ya şeker katılarak tatlandırılıp içilmektedir. Ayrıca günlük yağı balgam söktürücü, nefes darlığını giderici ve bedeni rahatlatıcı etkiler taşır. Bunun için bir önceki maddedeki gibi tatlandırılıp sulandırılarak tüketilir.

Akgünlük Ağacı Yan Etkileri


Akgünlük herhangi bir yan tesiri yoktur. Afrika ve Hindistanda yetişen bir ağaçtır. Ağaç kabukları çizilerek sütü tüketilir. Akgünlük kuruduğu zaman günlük sakızı elde edilmektedir. Çocuklarınıza mutlaka kuru üzümle günlük çiğnediği zaman zihin açıcıdır ve unutkanlığı önler.  Aşağıda sıraladığımız yan etkilerin bir kısmını ya da tamamını yaşıyorsanız, herhangi bir olibanum ürününü kullanmayı bırakmalısınız:


  • mide bulantısı
  • ishal
  • asit reflü
  • cilt reaksiyonları (topikal)


Bunlar botaniklerin olası yan etkileridir veya olibanuma alerjiniz olduğuna dair bir işaret olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)