Akdiken Otu (Catharica)


Akdiken otunun; dalları karşılıklı, uçları diken biçiminde olan, sarı-yeşil renkli küçük çiçekler açan, 3-6 metreye kadar uzayabilen ve 100 yıl kadar yaşayan bodur bir ağaç çeşididir. Bütün Avrupa ve Anadolu’da, genel olarak orman gibi ağaçlık bölgelerin kenarlarında ve nemli yerlerde yetişmektedir. Akdiken otunun meyvesinin tadı acıdır. Geyik dikeni olarak da bilinir. Mayıs-Haziran aylarında sarı-yeşil renkli, küçük çiçekler açan, 4-5 metrelik dikenli bir ağaçtır. Bezelye büyüklüğünde, morumsu-siyah meyveleri bulunmaktadır. Bende bu yazımda akdiken otu nedir, akdiken üzümü faydaları, akdiken çayı fiyatı, nasıl kullanılır, nerede yetişir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akdiken Meyvesi




Akdiken meyvesi şekerler, organik asitler, yağ, rhamnoxanthin ve locain adındaki sarı renk maddeleri, rhamno-emaodin, emodin ve crysophanol isimli antraki-non türevleri adı verilen kimyasalları taşımaktadır. Aynı zamanda flavon glikozitleri de barındırmaktadır. Akdiken genel olarak bütün Avrupa'da yetiştirilmektedir. Ormanlarda ağaç aralarında ya da çalılıklarda rastlanır. Nemli ortamları sever. Yurdumuzda da Kuzey Anadolu dağlarında rastlanıldığı bilinmektedir.

 Akdiken Otunun Faydaları


Derideki kaşıntıları kesmeye yardımcı olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkidedir ve uykusuzluğa iyi gelmektedir. Yaprakların ezilip kanamalı yaralara uygulanması ile kanama azalır. Ay-nı şekildeki uygulama siğiller içinde yapılabilir.Meyvelerinin suyu da siğil tedavisi için ve derideki kaşınmalara karşı tüketilir.

Aynı zamanda Barut ağacı, yenişen, adi cehri, ekşi muşmula, geyik dikeni, ateşt, acı, gövem eriği olarak da bilinir. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

Doğal Uyku Problemi Tedavisi


Uyku problemi yaşayan kişiler oldukça etkili sonuçlar yaşamaktadır. Akdiken otu derin bir uyku çekmenize yardımcı olur. Günlük iş yorgunluğu, stres, sıkıntı ve tedirginlikle ilişkili olarak gelişen uykusuzluk problemlerinde “uyarıcı” özelliği ile beynin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur.

 Akdiken Meyvesi


Meyveleri, kök ve kabukları kullanılır. Meyvelerinin sıkılması ile çıkarılan su kullanılabileceği gibi meyveler kurutulup toz haline getirildikten sonra suyla kaynatılarak da kullanılabilir. Fazla miktarda yenilirse şiddetli karın ağrısı yapabilir. Akdiken çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.

Yaprakları ezilerek kanayan yaraya konursa kanamayı azaltır. Akdiken meyvesinin suyu da siğil ve kaşıntılara karşı faydalıdır.Etkili bir müshil olan akdiken idrar arttırıcıdır ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. 15-20 tane meyve şiddetli ishale neden olabilir.

Akdiken Çayı


Akdiken çayını hazırlamak için 1 çay kaşığı akdiken kabuğunu kaynamış 3 bardak suya atarak 20
dakika kadar bekletin. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra günde 1-2 bardak tüketebilirsiniz. Akdiken çayı oldukça acıdır ve sade olarak kullanırsanız tadı hoşunuza gitmeyebilir. Bu acılığı kırmak için daha tatlı olan anason gibi bitkilerden bir miktar katabilir veya balla tatlandırabilirsiniz.

Akdiken Otunun Zararları


Akdiken otunun olgunlaşmamış meyveleri kullanılmamalıdır. Fazla kullanıldığı taktirde karın ağrısı, bulantı ve kusma yaşanmaktadır. Çok güçlü bir bağırsak yumuşatıcı etkiye sahip olan akdiken kabuğu kullanılmadan evvel aktif kimyasallardan arınması için 1 yıl beklenmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)