Akçöpleme (Veratrum Album)


Çöpleme diğer ismiyle boynuz otu olarak bilinen bu bitki, düğünçiceğigillerden olarak bilinmektedir. Birden fazla çeşidi barındıran bitkinin akçöpleme adı verilen çeşidi; uzun yapraklara yol açarken, geniş ve güzel çiçekli zehirli bir bitkidir. Bende bu yazımda akçöpleme nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, sağlığa faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akçöpleme Otu





Çöpleme, ak çöpleme ve helleborus cinsinden bazı bitki türünün kurutulmuş rizom ve kökleridir. Bu tür 50-100 cm kadar uzayabilen, yeşilimsi beyaz çiçekli, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Yapraklar büyük, boyuna belirgin damarlı  ve sivri uçlu bir yapıdadır.

Kuzeydoğu Anadolu dağlarının orman çayırlık bölgelerde yetiştirilmektedir. Akçöpleme, yeşil çöpleme ve Siyah çöpleme olmak üzere üç çeşidi bulunur.

Akçöplemenin Faydaları


Akçöpleme öksürtücü özelliği ile burun tıkanıklıklarını açmakta etkili olabilir. Damarları genişletici ve kalbi yavaşlatıcı etkileri ile tansiyonu düşürücü olabilmektedir. Kusmaya yol açabilir. Uyuz, sedef, sivilce benzeri cilt problemlerine iyi gelebilir.

Akçöpleme Nasıl Kullanılır


Toprak altında bulunan kısımlar toplanıp temizlendikten sonra kurutulur ve toz haline getirilip kullanılabilir. Zehirli bir bitki olduğu için dahilen kullanımı terk edilmiştir. Rizomlarında bulunan Hellebrin glikozidi kalp kuvvetlendirici ve kan dolaşımı bozuklarında etkili olabilmektedir.

Kurutulmuş kökleri suyla kaynatılmak suretiyle haricen kullanılır. Deride bulunan bit, pire, kene ve uyuz gibi parazitlerin yok edilmesinde kullanılır.

Akçöpleme Merhemi


Lapa haline getirilip haricen deri hastalıklarına karşı kullanılabilir. Başlıca zehirlenme belirtileri bulantı, kusma, ishal, kas krampları, nefes darlığı meydana gelebilir.

Çöpleme, bitkinin zehirli maddesinin vücuda girmesinden 3 ile 12 saat arasında ölüme yol açabilecek kadar zehirli bir bitkidir. Bundan kaynaklı dahilen kullanılmamalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)