Akçaağaç


Akça ağaç Aceraceae familyasında incelenen bir ağaç türüdür. Daha çok kuzey yarım kürede var olan ve 128 tür ve birkaç bin çeşit akçaağaç bulunmaktadır. Fosil kanıtları, gezegenlerin en az 100 milyon yıl boyunca gezegenlerde bulunduğunu göstermektedir. Bazı akçaağaç türleri buz çağında kaybolduğu bilinmektedir. Bu bitkiler süs morfolojileri, akçaağaç şurubu üretimi ve ahşabın ticari uygulaması sebebiyle yetiştirilmektedir. Ne yazık ki, 128 türden 54'ü habitat kaybından kaynaklı belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Bende bu yazımda akça ağacın özelliklerine ve hangi alanda kullanılır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, sağlığımıza ekstra faydası var mıdır, kullanımlarında herhangi bir yan etkiye yol açar mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akçaağaç Nedir





Akça ağaç, sapindaceae familyasında incelene acer cinsinden ağaç ve ağaççıkların tamamına verilen bir addır. Çoğunlukla kışın yaprağını döken ağaç ve ağaççık halinde odunsu bitkilerdir. Uzun saplı yapraklar basit, loplu ya da tüysüzdür.

Yapraklar bazılarında sapından koparılınca süt çıkar. Çiçekler erdişi ya da bir evciklidir. Kısa sürgünlerde dik duran veya aşağı sarkan salkım, mürekkep salkım vaziyetinde yer almaktadır.

Gövdelerinin genç yaşlarda düzgün pürüzsüz, sonraları derin çatlaklı levhalar halinde parçalanmış kabukları bulunur. Çoğu türü yaz sürgünü yapar. Sürgünlerin uçlarında nişasta, tanen, şekerli madde salan türler vardır. Akçaağaçlar dünyanın tropik bölgeleri dışında kalan birçok yerinde Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika' da doğal yayılış gösteren çok sayıda türe sahiptir.

Akçaağaç Faydaları


İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Deri hastalıklarına karşı iyi gelmektedir. Mikrop öldürücü etkisiyle beraber yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Doğal Diyabet Tedavisi


Rafine şeker ve karbonhidratların çoğunlukla karaciğer tarafından hızla metabolize olduğu bilinmektedir. Daha da kötü olanı, oldukça fazla şeker tükettiğinizde kan şekerinizin hızla artıyor olması ve insülinin yükselmesi kan şekeri problemi bakımından da tehlikelidir. Bu şekilde devam ettiğinde ise diyabet meydana gelmektedir.

İhtiyaçtan fazla ve rafine şeker tüketimi; obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı benzeri sağlık problemlerinin önde gelen sebeplerdir; akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcılar bile belli ölçüde kullanılması gerekmektedir. Diyabetin doğal olarak tersine çevrilmesine yönelik çözümler ya da diğer kan şekeri ile ilgili koşullar söz konusu olduğunda, genel olarak şeker alımını en aza indirgemek ve özellikle rafine şekeri kullanmaktan kaçınmak en doğrusu olacaktır.

Süs Bitkisi Olarak Akçaağaç


Günümüzde pek çok fidanlık birkaç çeşit akçaağaç ağacı bulundurmaktadır. Akçaağaçlar, ılıman bölgelerde popüler bir manzara seçeneğidir. Bazı ev sahipleri yavaş büyüyen ve asma akçaağaçlar gibi diğer akçaağaçlardan daha küçük bir boyuta erişkinliğe ulaşan çeşitleri satın almaktadır. Akçaağaçlar, sonbaharda getirdikleri renklerin tadını çıkarırken akçaağaçlarını daha küçük alanlara yerleştirmelerini sağlamaktadır.

Akçaağaç Kullanımı


Dal kabukları ve yaprakları kurutulup toz haline getirildikten sonra 1 su bardağına 2 çay kaşığı eklenip kaynatılmaktadır. Dinlendikten sonra süzülerek bir pamuk yardımıyla cilt temizlenebilir.

Akçaağaç Şurubu


Akça ağaç şurubu özü hem doğal tatlandırıcı özelliktedir hem de sağlığa faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkidedir, cildin yaşlanmasını geciktirmektedir, mide problemlerine iyi gelir, mısır şurubu yerine de şeker yerine de geçebilmektedir. Kanser ve osteoporoz gibi iltihaplı hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olabilir yulaf ezmesi üzerine akçaağaç şurubu ise bir üniversite çalışmasına göre, Alzheimer’a iyi gelir ancak yardımcı bir özelliktedir. Polifenoller yüklüdür antioksidandır bitki bazlı tatlı bileşikleri barındırır.

Yulaf ezmesi ve yaban mersini ile birlikte kuvvetli bir antioksidan kaynağıdır. Doğal bir anti-aging gücü bulunmaktadır. Cilt üzerinde var olan serbest radikallerin hasarını en aza indirmeye yardımcıdır ve onlarla savaşmaktadır. Cilde iyi gelir yaşlanmasını önleyicidir


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)