Akasya (Acacia)
Akasya (Acacia), baklagiller familyasından çoğunlukla hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaç formundaki bir bitki türüdür. Başta Avustralya olmak üzere (300 tür) sıcak ılıman ve yarı tropikal alanlarda kendiliğinden yetişen 600 türü bulunmaktadır. Bende bu yazımda akasya nedir, yenir mi, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, neye yarar, zararları var mı, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Akasya Nedir
Akasyanın çiçekleri çoğunlukla sarı, bazı zamanlar beyaz ve ya kırmızı renkli, başak ve ya toparlak baş şeklindedir; Meyveleri baklamsıdır. Yapraklar, kimisinde tüylü bileşik, kimisinde, özellikle Avustralya'da yetiştirilen türlerin çoğunlukla yeşil lam halinde yaprak sapı şeklindedir. Tanen açısından oldukça zengindir. Çiçeklerinin bileşiminde uçucu yağ olduğu için parfümeri sanayide önemli bir yeri bulunur.
Akasyanın Faydaları
Akasya nefes darlığını giderir ve astım şikayetlerini azaltır. akasya hafif mikrop öldürücüdür. Safrayı arttırıcıdır. Akasya ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılmaktadır. Kuru akasya yaprağı kaynatılıp tüketilirse vücudu terletir ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Akasya çiçeği suda kaynatılarak vücudu rahatlatan ve zihinsel yorgunluğu gideren akasya çayı elde edilir. Yaprakları fazla miktarda alınırsa hafif zehirlenmelere yol açar.
Yüzlerce farklı türü olan Akasya ağacının bazı türlerinden zamk elde edilmektedir. Tıp alanında, kumaş boyamada ve deri ürünlerinin işlenmesinde kullanılan Kadıhindi maddesi de yine Akasya ağacının bazı türlerinin odununun suda kaynatılması yoluyla elde edilmektedir.
Boğaz Ağrısına Çözüm
Tahrişi ve iltihabı hafiflettiği bilinen akasya zamkı da öksürüklerin kontrolünde yardımcı olabilmektedir. Akasya zamkı özellikleri, boğazınızı kaplamak ve boğazınızdaki mukusu tahrişe karşı korumak için çözeltilerde kullanılmaktadır. Öksürükler için akasya kullanmak boğazınız ağrılarını önleyebilir, ses kısılmaları da dahil olmak üzere semptomları kolaylaştırabilir ya da önleyebilmektedir.
Akasya Nasıl Kullanılır
Akasya ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılmaktadır. Kuru akasya yaprağı kaynatılarak içilirse vücudu terletir ve soğuk algınlığına iyi gelir. Akasya çiçeği suda kaynatılarak vücudu rahatlatan ve zihinsel yorgunluğu gideren akasya çayı elde edilir. Yaprakları fazla miktarda alınırsa hafif zehirlenmelere neden olabilir.
Akasya Çayı
Bir su bardağı suya ( 100 gr ) 2-3 gr akasya çiçeği katılarak elde edilen çay içilir. Bir bardak kaynar suyun içerisine 2-3 gr akasya çiçeği atın ve 5 dakika beklenir ve elde edilen su süzülerek tüketilir.
Göz iltihaplanmalarında Akasya yaprağı ve çiçeği kaynatılarak ve balla tatlandırıldığında göz pansumanı uygulanabilir. Göz sivilcesi için akasya yaprağı ve çiçeği kaynatılıp balla tatlandırılarak göz pansuman yapılır. Soğuk algınlığına akasya çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilebilir. İshal için, akasya yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak birer çay bardağı içilmeye devam edilir.
Akasyanın Yan Etkileri
Herhangi bir tür lif bakımından zengin takviyeyi tüketirken, alımınızı kademeli olarak artırdığınızdan ve genellikle gaz, şişkinlik, kabızlık ve kramp gibi yüksek dozda liflerle ilişkili yan etkilere karşı korunmak için yeterince sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Çalışmalarda bildirilen yan etkiler arasında sabahın erken saatlerinde yaşanan bulantı, hafif ishal ve karın şişkinliği sayılabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder