Ahlat Ağacı (Pyrus Elaeagrifolia)


Ahlat ağacının, bilimsel adı  Pyrus elaeagrifolia'dır ve gülgiller familyasında incelenen yabani bir armut türüdür. Ahlat ağacı İngilizcede wild pear olarak adlandırılır. Bugünler Cannes Film Festivalinde ödül alan Türk yapımı "Ahlat Ağacı" filminin bu ağaç üzerine soruları da beraberinde getirdir. Bende bu noktada ahlat ağacı nedir, neye yarar, nasıl kullanılır, ahlat ağacı meyvesi faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ahlat Ağacı Nedir




Ahlat ağacı (Pyrus elaeagrifolia), Anadolu'da yaygın şekilde yetiştirilen yabani bir armut çeşididir. Genel olarak ahlat yaygın adıyla bilinmektedir. Bazı alanlarda çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de bulunmaktadır.

Ahlat, Anadolu'nun hemen her yerinde bulunan, bir ağaç türüdür. Kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklı bir türdür. Kurak bölgelerde, orman açıklıklarında, bozkırlarda özellikle ormandan açılmış tarla içlerinde çeşitli alıç türleriyle birlikte meyvesi ve gölgesi için bırakıldığı yerlerde yaygın şekilde bulunmaktadır.

Ahlatın Faydaları


Ahlat ağacı astım hastalarına oldukça iyi gelir. Diş eti yaralarına tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Gözlerin görmesini kuvvetlendirmektedir. Gözde meydana gelen sivilce gibi enfeksiyonlara da iyi gelmektedir. Suyu kaynatılıp vücuda sürüldüğünde ateş düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarında, filizi ezilerek yaraya sürülebilir.

Ahlat Nasıl Kullanılır


Ahlat meyveleri kabıza neden olabilecek bir özelliği bulunmaktadır. Filizleri, dövülürse, zehirli böceklerin sokmalarını iyileştirmektedir. Aç karnına yenmesi insan sağlığına zarar verebilir, bundan kaynaklı aç karına tüketmek tavsiye edilmemektedir. Yemişi olgunlaştığı zaman tüketilmesi gerekmektedir.

Ahlat Turşusu


Ahlat turşusu için gerekli olan malzemeler:


  • 2 kilo ahlat armudu
  • 4-5 su bardağı su


Ahlat turşusunun yapılışı oldukça basittir. Ahlatlar yıkandığında kavanozlara konur ve üzeri su ile doldurulmaktadır. Karışım güneş ışığına direk maruz kalmayacak şekilde 10 gün bekletilir ve turşu hazır olur. Hızlıca tüketilmesi gerekir esasında turşudan ziyade  fermente bir geleneksel besindir.

Ahlat Ağacının Yan Etkileri


Ahlat ağacı meyvesinin faydaları olduğu kadar fazla tüketildiğinde ve ya bazı bünyelere iyi gelmemektedir. Ahlat ağacı meyvesi kabızlığa neden olabilmektedir. Taze ham ahlatın yenmesi problemlere yol açabilir. Fazla miktarda tüketimi kalp sıkışmasına yol açabilir. Aç karnına tüketilmesi durumda kabızlığa yol açar. Olgun olmayan ahlatları hayvanlara da yedirmek aynı yan etkilere yol açabilmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)