Ada Soğanı (Urginea Maritima)


Ada soğanı, güney Anadolu’da yetiştirilen bir bitki türüdür. Deniz kıyısına yakın alanlarda daha yoğun biçimde yetişmektedir. Ada soğanının Latincesi Scilla Maritima'dır. Ada soğanı çiçeği beyaz renkli ve yıldız biçimindedir. Ada soğanı bel fıtığı için şifalı bir etkidedir. Aynı zamanda ada soğanı boyun fıtığı için de pek çok kişi tarafından kullanılır. Tabi ki ada soğanının bir çok farklı faydası da bulunmaktadır. Bende bu yazımda ada soğanı nedir, yararları nelerdir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, nerelerde kullanılır, kullanım şekilleri nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ada Soğanı Nedir




Ada soğanı (Urginea maritima), zambakgiller (Liliaceae) familyasında incelenen bir bitki çeşididir. Çok yıllık, büyük soğanlı, beyaz çiçekli ve otsu bitkidir. Akdeniz ikliminde Batı ve Güney Anadolu'da yayılış göstermektedir. Genel olarak, Ağustos-Eylül aylarında, sonbahar yağmurlarından hemen önce çiçeklenir. Beyaz renkli ve yıldız biçiminde çiçekleri bulunur. Gövde uzunluğu 50-150 cm. kadar boylanır. Türkiye’de;  Fethiye, Gediz, Samsun, Çarşamba, Adana ve Tarsus çevrelerinde yetişmektedir. Soğanları 2 kg kadar olup yaprakların altında bulunur.

Ada soğanı , yapraklarının rengine göre “beyaz” (dişi) ve “kırmızı” (erkek) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Anadolu’da yetişenleri beyazdır. Kırmızı çeşidi İspanya’da bulunur. Ada soğanı hemen hemen kokusuz olup, keskin ve acı bir tadı vardır. Ada soğanının bileşiğinde, şekerler, tanen, organik asitler, müsilaj, saponin, kalsiyum okzalat, reçine, steroller ve glucoscillaren, scillaren, proscillaridin Ave B gibi kalbe etkili glikozitler(%0,3) barındırmaktadır.

Ada Soğanının Faydaları


Ada soğanı kalp hastalıklarında oldukça faydalı bir bitki olan ada soğanı kalbi kuvvetlendirerek kan dolaşımını düzenlemektedir ve kalp yetmezliği ve buna bağlı şikayetleri azaltmaktadır. Nefes darlığına iyi gelir. İştah açıcı, balgam ve idrar söktürücü özelliktedir.

Ada Soğanı Nasıl Kullanılır


Ada soğanı su ve hamurla pişirilerek tüketilirse göğüs ağrısına ve nefes darlığına iyi gelmektedir. İdrar zorluğu, siyatik, dalak, baş ve ayak ağrılarında da faydalıdır.

Ada Soğanı Çayı


Ada soğanı, kalp yetmezliğine karşı kedi otu ve alıç ile birlikte karıştırılarak çay şeklinde demlendiği zaman oldukça faydalı olmaktadır. Aynı zamanda ada soğanı, kedi otu ve alıç çaylarından yapılan bir karışım yine aynı maksatla Almanya'da yaygın şekilde kullanılır.

Zehirli bir özelliğe de sahip olan ada soğanı doğru miktarlarda kullanıldığında fayda alınmakla beraber yanlış dozlarda zehirlenme ve buna bağlı olarak da bulantı, kusma ve ishale yol açabileceği için dikkatli olunması gerekir ve bir uzman gözetiminde kullanılması gerekir. Böbrek hastalarının da kullanmaması gerekmektedir.

Ada Soğanının Zararları


Taze toplanan ada soğanı zehirli ve acı özelliktedir. Bundan kaynaklı ada soğanı kurutularak tüketilmesi daha iyi olacaktır. Fakat kuru olarak tüketildiği zaman bile dikkatli olmak önemlidir. Bilinçsiz bir ada soğanı kullanımı kusma, bulantı, ishal problemlerine yol açabilir. Böbrek hastaları zaten doktorlarına sorarlarsa kullanmamanız gerektiğini söyleyecektir. Bunun nedeniyse böbrek taşlarını tetikleyerek sancılara yol açabilir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)