Acı Kavun (Ecballium Elaterium)


Acı kavun;  (Ecballium elaterium), bir çiçekli bitkiler familyasında incelenmektedir ve Cucurbitaceae (kabakgiller) içinde bulunan Ecballium cinsinin bilinen tek türüdür. Kökleri 30-40 cm kadar uzayabilmektedir ve gövdesi ise 1-2 m ye kadar uzanabilmektedir.Acı kavunun meyvesi 4-5 cm boyunda, küçük uzun yumurta şeklinde, yeşil renkli ve üzeri pütürlü yapıdadır. İçerisinde sümüksü bir sıvı, siyaha çalan koyu kahve renkli tohumları bulunmaktadır. Bende bu yazımda acı kavun nedir, faydaları nelerdir, acı kavun yağı nedir, neye yarar, nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Acı Kavun Nedir




Acı kavun meyvesi olgunlaştıkça içinde büyük bir basınç toplanmaktadır ve rengi hafifçe sararmaktadır. Sonra patlayarak tohumlarını 4-6 m uzağa fırlatmaktadır. Acı kavun; Acı hıyar, eşşek hıyarı, acı düvelek   olarak da bilinir. Bu bitkinin taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da barındıran mukus benzeri bir salgı fışkırtmaktadır.

Acı Kavun Faydaları


Antik Mısır döneminden beri tanınan bir bitkidir. Mısırlılar,Yunanlılar ve Romalılar başlıca bağırsak sorunlarını giderici olarak kullanılmıştır. Hippokrates peklik gidermekte kullanmış ve bitkinin sertliği hakkında da uyarıda bulunmuştur. Dioskoridessirkede kaynatılarak yapılan kök lapasını ayak parmağındaki gut hastalığı için, suda kaynatılan kök çayını siyatikte lavman, diş ağrısında gargara ve deri hastalıklarında kullanmıştır.

İbni Sina da üzerinde önemle durmaktadır. Matthiolus ise meyve suyu ve kökünün tozunu balla karıştırarak balgamlı, iltihaplı boğaz ağrıları için kullanmaktadır. Lonicerus yapraklarından preslenen suyu kulak ağrıları için kullanmıştır. Tarih boyunca kolera, epilepsi, üremi ve angine karşı kullanılmıştır.

Acı Kavun Suyu


Acı kavun suyu, yaprağının suyundan daha etkili olabilmektedir. Felce, kaşıntıya, karaciğer hastalıklarına, siroza, böbrek ve mesane hastalıklarına, romatizma, gut ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Sinüzit tedavisinde kullanılabildiğine dair yorumlar olmasına karşın ciddi zararlara yol açabilir. Bu zararlar arasında mukoza tabakasında hasar, boğazda yanma, nefes almada güçlük sayılabilir. Uzman hekime danışılmadan kullanılması son derece tehlikelidir. 2 gramdan fazla alınan bitki dozajı, ciddi alerjik reaksiyonlardan kaynaklı ani nefes durmasına yol açabileceğinden öldürücü etkiye sahip olabilir. Sinüzit için doğru kullanımı en iyisi bir doktor eşliğinde yapılmasını gerektirir.

Acı Kavun Nasıl Kullanılır


Yaralara haricen sürmek için kökün iç kısımları bıçakla kazınarak lapa yapılır. Müshil maksatlı ise 15 gr. Kuru kök 1,5 litre suda 10 dakika kaynatılır ve sıcakken süzülmektedir. Bu süzülen kısım tekrar kaynatılarak yarısı uçurulur. Günde 2-3 bardak tüketilebilir. Daha fazlasını içmek tehlikelidir. Kanlı ishal ile kendini gösteren zehirlenmeler yapar.

Acı Kavunun Yan Etkileri


Acı kavunun kabuk ve çekirdekleri oldukça zehirlidir. Asıl kullanılan bölümü ise suyu ve etli kısmıdır. Olgunlaşmamış, daha yeşil iken toplanırsa zehirli, ishal edici ve kusturucu etkilere sahiptir. Kurutulmuş ve öğütülmüş kabuğun bir gramı, tohumunun yarım gramı ve ya kökünün iki gramı yutulduğunda, öldürücü olabilmektedir. Bir dal üzerinde bir tane bulunursa, daha da zehirli olur. Zehirleyici maddesini zayıflatmak için bal veya şeker ile karıştırılabilir. Hem tazesi hem kurusu ilaç olarak kullanılabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)