Acı Çiğdem (Colchicum Autumnale)


Sulak alanlarda yetişen acı çiğdem bitkisi, doğru kullanıldığı zaman faydalı, yanlış kullanıldığı zaman ise zehirlenmelere yol açabilecek bir bitkidir. Ülkemizde en fazla Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Sarı ve pembe renklerde olan acı çiğdem, yaz ortalarında eflatun rengine bürünmektedir. Bende bu yazımda acı çiğdem nedir, faydaları nelerdir, çeşitleri nelerdir, çayı nasıl demlenir, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Acı Çiğdem Nedir




Acı çiğdem, zambakgiller (Liliaceae) familyasında incelenen;  Colchicum cinsinden bitkilerin ortak adıdır. Bu çiçek 25-30 cm kadar uzayabilmektedir ve yaprakları şerit biçimindedir. İlk yazın pembe, sarı, eflatun renkli çiçekler açmaktadır ve sulak çayırlarda yetiştirilmektedir.

Tohumlarında var olan colchicine maddesi romatizmaya, damla hastalığına karşı ilaçlar yapılmaktadır. Acı çiğdem bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Acı çiğdem bitkisinin içeriğinde zehirli alkoloidler ve yine zehirli başka bileşikler barındırmaktadır. Özellikle çocuklar için tehlike olabilmektedir.

Acı Çiğdemin Faydaları


Zehirli maddeler içermesinin yanında tıbbi kullanımı da vardır. Doğru dozlarda Romatizma ve nıkris şikayetlerine karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını giderir. İdrar arttırır ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Dahili kullanımda zehirlenmelere neden olabileceği için ancak bir uzman tarafından kullanılmalıdır. Acı çiğdemin faydaları da şu şekildedir:


  • İdrar söktürücü etkiye sahiptir,
  • Kabızlığa iyi gelir,
  • Balgam söktürücüdür,
  • Bütün iç ağrılara iyi gelmektedir


Acı Çiğdem Nasıl Kullanılır


Acı çiğdem otunun harici kullanımda tohumları ve yumruları kullanılır. Dahili kullanımında ise idrar arttırıcı ve söktürücü etki göstermektedir. Zehirli bir yapıya sahip olan acı çiğdem sınırlı dozda ve kısa süreli olarak kullanılmalı. Acı çiğdem tohumu, birkaç diş sarımsak ile havanda dövülüp elde edilen sıvı bir beze emdirilerek sonra romatizma olan yere sarılırsa faydası görülür. Başlıca zehirlenme belirtileri kusma, kanlı ishal, burun kanaması, salya ve saç dökülmesidir. Aynı zamanda, uzun süreli kullanıldığı zaman B 12 Vitamininin emilimini engelleyerek kansızlığa yol açabilir.

Acı Çiğdem Zehirlenmesi


Yanlış ve ya aşırı tüketime bağlı biçimde gerçekleşen zehirlenme halinde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir. Acı çiğdem bitkisinden kaynaklı zehirlenenlerde  kusma veya halsizlik gibi problemlerin yanı sıra; salya veya kanama yaşanabilmektedir. Olumsuz bir etki yaşanır yaşanmaz, acil şekilde acı çiğdem (güz çiğdemi) tüketimi durdurulmalı ve bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)