Acı Bakla (Lupinus)
Baklagil ailesinin bir üyesi olan acı bakla tohumları - bazen lupinler veya lupini fasulyesi denmektedir - diyetinize sağlıklı bir katkı sağlar ve bunları kendi başlarına tüketebilir ya da öğütülmüş kuru lupini fasulyelerini un yerine kullanabilirsiniz. Lupini fasulyesi tüketmek, diyetinize besin değeri katar, çünkü bunlar lif, protein, B kompleks vitaminleri ve temel minerallerle doludur. Fakat yer fıstığına alerjiniz bulunuyorsa, alerjik reaksiyonu tetikleyebileceinden acı bakla tohumlarından kaçınmanız gerekebilir. Bende bu yazımda acı bakla nedir, egzamaya faydası nedir, cilde faydaları nelerdir, depresyona iyi gelir mi, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Acı Bakla Nedir
Acı bakla (Lupinus), baklagiller familyasında incelenmektedir, 200 kadar türü bulunan bitkidir. Baklagillerden, 1 metreye kadar uzayabilen, yaprakları parçalı, acı taneli, salkım şeklinde çiçekleri olan otsu bir bitkidir. Yahudi Baklası ve Termiye olarak da bilinir. Acı bakla sıklıkla yetiştiği yerler , Akdeniz bölgesi, Bursa, Antalya ve Konya çevreleridir. içeriğinde; sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler bulunmaktadır.
Yabanıl türlerin çoğu Akdeniz çevresinde ve Kuzey Amerika'da yetiştirilmektedir. Bazı türleri süs yeşil gübre olarak tarlalara ya da süs bitkisi olarak bahçelere ekilir. Acı bakla gıda olmaktan daha çok, ilaç olma özeliğine sahip bulunmaktadır. Tohumları ise genel olarak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır
Acı Baklanın Faydaları
Güney Amerika Kızılderili kabilelerinden Navajo'lar bitkiyi kısırlık için kullanıyorlarmış. Besleyicidir. Vücuda kuvvet vermektedir. Şeker hastalığına da iyi gelmektedir. Tohumları, idrar yollarını temizlemekte ve idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Kanı temizler ve bağırsak kurtlarını düşürücü etkilerde bulunmaktadır. Aynı zamanda böbreklere faydalıdır: böbrek taşlarının ve kumunun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Acı bakla böbrek iltihabına karşı etkili olabilmektedir.
Cilt hastalığı, böcek sokmasına ve romatizmalı ağrılara lapası yapılarak harici kullanılır. Ağrı kesici etkisi nedeniyle baş, romatizma ve siyatik ağrıları için kullanılır. Adet kanamalarını arttırır ve kolaylaştırır. Albümin miktarını düşürür. Vücutta biriken tuzu atmaya yardımcıdır.
Acı Baklanın Diyabete Faydaları
Acı baklanın diyabet hastası olan bireyler için etkinliğini araştırmak için gerçekleştirilen bir araştırmanın ardından, araştırmacılar diyabetik hastalarda acı bakla proteinli zengin diyet takviyelerinin kan glukoz seviyelerinin ve bu kadar çok yağ seviyesinin düşürülmesine yardımcı olduğunu belirtilmektedir.
Acı baklaların tohumundan ekstrakte edilen protein aynı zamanda kan şekeri seviyesinin ideal stabilitesini korumak için büyük ölçüde önemli olan insülin seviyesinin arttırılmasına yardımcı olmaktadır.
Bağırsak Sağlığına İyi Gelir
Enerjik ve sağlıklı olmak için, iyi bir sindirim sistemine ve sağlıklı çalışan bağırsağa ihtiyacımız var. Faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyen yiyecekleri tüketmemiz gerekir. Bu yiyeceklere prebiyotik denir.
Acı bakla çekirdeği lifinin, bifidobakteriler gibi yardımcı bağırsak bakterilerinin büyümesini arttırdığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda Clostridium (Örn: Clostridium ramosum, C. spiroforme ve C. cochleatum) gibi zararlı bağırsak bakterilerinin büyümesini azaltmaktadır.
Acı Baklanın Faydaları
Tohumları kavrulup çekilerek toz biçiminde kullanılabileceği gibi kaynatılıp kabukları soyulduktan sonra tane olarak ve ya lapa haline getirilerek de kullanılmaktadır. Lapa halinde yara ve deri hastalıklarında kullanılır. Güzel çiçeklerinden kaynaklı süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştiriciliği yapılır. Lapa haline getirilen acı bakla haricen zehirli haşere ısırıklarına ve cilt lekelerinin üzerine sürülebilir.
Acı baklanın suyu, dıştan sürüldüğü zaman vücuttaki sivilcelere, uyuz ve alaca hastalıklarına, çillere, habis yaralara karşı faydalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder