Abdestbozan Otu


Abdestbozan otu; gülgiller familyasından olan; siyah ve yeşil boya veren bir bitkidir. Rutubetli yerlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Abdestbozan otunun boyu 70 santimetre kadar uzayabilmektedir. Kökü akıcı bir yapıya sahiptir.Yeşil ve kırmızı renklerde güzel kokulu çiçekleri olan abdestbozan otu, daha çok rutubetli alanlarda yetiştiriciliği yapılan bir bitkidir. Bende bu yazımda abdestbozan otu nedir, zararları nelerdir, abdest bozar mı, diğer adı nedir, faydaları nelerdir, neye yarar, sağlığa faydaları, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Abdestbozan Otu Nedir




Abdestbozan otu Mart ve Nisan aylarında kırmızı renkli çiçek açmaktadır. Sonbaharda meyveleri olgunlaşmaktadır. Meyveleri önce kırmızı sonra kahverengi renk almaktadır. Çatallı dikenleri bulunur.  Kimyasal olarak siyah ve yeşil boya elde edilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin egemen olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinde 300 m yüksekliğe kadar orman içi açıklarda yetişir. Bileşim içeriğinde saponin ve yağ bulunmaktadır.

Abdestbozan Otunun Faydaları


Abdestbozan otu vücuda dinçlik katmaktadır ve mideyi kuvvetlendirmektedir. Mide yanması ve bağırsak gazlarını giderir. Aynı zamanda ateş düşürücüdür. Baş ve göğüs ağrılarını dindirir. Balgamı söker. Boğmaca ve öksürüğe iyi gelir. Bademciklerde oluşan şişlikleri indirir. Çıbanların olgunlaşmasını hızlandırır. Burun kanamalarını kesmeye yardımcı olur.

Abdestbozan Otu Çayı


Taze yaprakları salatalarda kullanılır. Abdestbozan otu kökleri, sinir otu çayına katılırsa iltihap durdurucu etki gösterir. Özellikle ateş düşürücü ve ağrı kesici etkilerinden dolayı abdestbozan otu doğal aspirin olarak da adlandırılmaktadır.

Abdest bozan otunun kökü kurutulup öğütülür. Bir bardak suya bir yemek kaşığı eklenir ve 10 saat bekletildikten sonra süzülerek tüketilir. Bu karışımı günde 2 su bardağı içmek gerekmektedir. Gargara yapmak için 2 yemek kaşığı toz 1/4 litre suda kaynatılır. Soğuyunca tüketilebilir.

Abdestbozan Otunun Kullanımı


Cilt problemlerinden biri olan çıbanların daha hızlı olgunlaşmasını önleyerek vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Gargara yapılarak kullanılması haline ses kısıklığı problemini çözmektedir.
Kökünün çiğnenerek tüketilmesiyle de ağrıyan dişlerin acısını dindirme özelliğine bulunmaktadır. Ayrıca emziren annelerde de süt akışını destekler.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)